Gazze Tünelleri... İsrail Ordusu Mezarları /Araştırma

Gazze'de tünellerin kullanımı 1990'ların sonuna kadar uzanıyor ve İsrail işgali, karmaşık tünel ağını yok etmek amacıyla Gazze'nin çeşitli bölgelerini kasıtlı olarak “sarsıntı” füzeleriyle bombalıyor. ALMAYADEEN / TERCÜME
Gazze Tünelleri... İsrail Ordusu Mezarları /Araştırma

Geçen cumartesi akşamı, Filistinliler, Gazze Şeridi'ndeki askerlerinin cesetlerinin kanıtladığı gibi, siyasi ve askeri liderlerine, içerdiği yetenekler, insan ve askeri yetenekler açısından kendileri tarafından bilinmeyen bu coğrafi bölgeye girmenin maliyetinin çok yüksek olacağını ve özellikle operasyonları, saha ve lojistik hareketi için bir tür stratejik rezerv oluşturan "Hamas" tünellerinin varlığı ışığında bunu karşılayamayacaklarını doğruladı.

Gazze tünellerinin hikayesi nedir?

Aslında Gazze'de tünellerin kullanımı 1990'lı yılların sonlarına kadar uzanıyor. 2000'li yılların başında, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ve Mescid-i Aksa Tufanı'ndan sonra yoğunlaşan boğucu kuşatma sonucunda tüneller, Gazze halkı için can simidi, mal ve silah kaçakçılığı için bir kanal görevi gördü. .

Siyonist İsrail'deki Reichmann Üniversitesi'nde yardımcı doçent ve "Yeraltı Savaşı" kitabının yazarı Daphne Richmond Barak, İsrail işgal güçlerinin 2005 yılında Gazze Şeridi'nden çekilmesi ve "Hamas'ın" gelmesinden sonra şunları söyledi: Ertesi yıl iktidara gelince, "Tünellerin doğası değişmeye başladı ve İsrail'in bu tünellerin oluşturduğu tehdide bakış açısı da değişmeye başladı." Barak, "İsrail'in işgal için stratejik kaygı kaynağı oluşturduğu gerekçesiyle İsrail'in önceki dönemde bugün olduğu gibi fazla önem vermediğini" sözlerine ekledi.

İsrailli asker Gilad Şalit'in 2006'da Hamas tarafından yakalanması ve tüneller aracılığıyla Gazze'ye nakledilmesiyle operasyon, İsrail ve İsrailli yerleşimcilerin bu zorlu tehdide yönelik algısında büyük bir değişime işaret etti. İsrail'in endişe ve paniğine ek olarak, işgal on yıl önce Gazze'den İsrail'e uzanan, 1,5 mil uzunluğunda ve 66 fit yeraltında bir tünel keşfetti. O zamanlar inşa etmenin yaklaşık 10 milyon dolara mal olduğu ve 800 ton betonarme gerektirdiği tahmin ediliyordu.

Dahası, yıllar içinde Hamas'ın Gazze'de bir "yeraltı şehri" inşa ettiğini söyleyen Barak, Hamas'ın yaptığının, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik inşaat malzemelerinin girişine yönelik ciddi kısıtlamaları nedeniyle karmaşık bir proje olduğunu söyledi. Tünellerin büyüklüğü konusunda kesin rakamlar olmasa da Siyonist uzmanlar Hamas'ın yaklaşık 300 mil veya yaklaşık 482 kilometre tünel inşa ettiğini belirtiyor .

BU TÜNELLER NEDEN ÖNEMLİ?


Aslında, işgal ordusunun liderleri direniş tünelleri hakkında net ve doğru bir algıya sahip değiller ve sahip oldukları tek şey, son derece hataya açık olan tahminlerden ibaret. Bu nedenle, bu tünellerin boyut ve şekil olarak değişebildiği ve dar koridorlarının silah depolamak ve Hamas liderlerini barındırmak için kullanılan daha büyük odalara çıktığı iddia ediliyor."

Sadece bu da değil, tünellerin çoğu (Siyonist istihbarata göre) yaklaşık 150 fit derinliğinde, yaklaşık 14 kat derinliğinde. Şebeke dolambaçlı ve düzensizdir ve bazı kısımlarda İsrail'den tespit edilmekten kaçınmak için sargılı bir şekilde tasarlanmıştır ve elektrikle beslenir. Daha da önemlisi, İsrail'in anlatısına göre, içlerinde motosikletler sürülebilir ve bu araçlar araçlar silah taşımak için kullanılıyor

TOPRAK YAPSI KAZI YAPMAYA UYGUN

ABD Akademisi'nin Modern Savaş Enstitüsü'nde kentsel savaş çalışmaları başkanı olan John Spencer, Gazze'nin toprağının kalitesinin- Lübnan ile Filistin sınırındaki sert kayaya kıyasla- kazmanın daha kolay olduğunu ve Hamas'ın tünel ağını hızla genişletmesine izin verdiğini söyledi. Hamas'ın hazır beton kullandığını ve bunun da sayısını artırdığını da sözlerine ekledi.

İsrailli, mahkumlarının tünellerdeki varlığı neye dayanıyor?

Lifshitz ve başka bir mahkumun bu hafta serbest bırakılmasının ardından, İsrail'in Hamas'ın bazı mahkumları tünellerde tuttuğuna dair şüpheleri arttı. Özellikle Lifshitz'in 25 kişilik bir grubun parçası olduğunu söylediği için, yeraltında kaç mahkumun olabileceği belli değil.

Bu noktadan itibaren, tüneller İsrail ve müttefiklerini (her şeyden önce Amerika'yı) mahkumları kurtarma çabalarında zorlaştırıyor: tünel ağı geniş, karmaşık, haritalanması neredeyse imkansız ve aşılmaz.

Askeri uzman ve Askeri İnovasyon Sanatı kitabının yazarı Edward Lutwak, Hamas'ın mahkumları yeraltında tutarak ve onları yavaş bir hızda serbest bırakarak, çatışmanın bu bölümünü yıllarca olmasa da aylarca uzatabileceğini söyledi.

Tünel savaşı neye benziyor?

Siyonist liderler, tünellerin içinde savaşmanın son derece zor olduğunu ve özellikle taktikler ve silahlar genellikle yeraltında uygunsuz olduğu için belirli bir beceri seti gerektirdiğini kabul ediyor. Lotwak, "Tünel savaşı amatörler için değil" diyor.

Sadece bu da değil, bu liderler tünellerin içinde saldırgan operasyonlar gerçekleştirmenin zor olduğunu vurguluyorlar, çünkü navigasyon ve iletişim sistemleri çoğu zaman henüz yeraltında çalışmıyor ve gece görüş cihazları bile bazı ortam aydınlatmasına ihtiyaç duydukları için zorluklarla karşılaşıyor.

Ayrıca, silah sesi tünelin içinde de yükselerek askerin ateş etmesi için büyük tehlike oluşturuyor ve yoğun işitme koruması gerektiriyor.

Öte yandan, tünellerin Hamas'ın operasyonlarının ayrılmaz bir parçası olduğu göz önüne alındığında, ağın dağıtılması bir önceliktir ve İsrail'in Hamas'ı ortadan kaldırma hedefi olduğu belirtilmektedir. Ancak Siyonist analistlere göre, tünellere asker göndermek inanılmaz derecede riskli olacaktır ve esirleri kurtarmak gibi durumlarda hemen hemen "son çare"dir, ancak böyle bir senaryo birden fazla faktörün karmaşık bir ağırlığını gerektirecektir.

İsrail teknolojisi tünelleri tespit edebilir mi?


Uygulamada, radar ve diğer geleneksel gözetim sistemleri, yerin 60 metreye kadar olan tünelleri tespit etme kabiliyeti sınırlı olduğundan, teknoloji tünellerde yararlı araçlar sağladı, ancak çözümler sağlamadı. Hem Amerika Birleşik Devletleri hem de İsrail, bu yeraltı tesislerinin manyetik, termal ve ses dalgalarını ölçmek için araçlar geliştirdi. Pentagon ayrıca, yerin derinliklerinde gelişmiş sensörlerle donatılabilen robotik ve sığınaklara girebilen zemini yiyen robotik solucanlar (Underminer adlı bir projede) gibi teknolojileri de finanse etti.

https://www.trakya22.com adresinden 22 Kasım 2024, 19:05 tarihinde yazdırılmıştır.