Türkiye'de Keçi Yetiştiriciliği

Türkiye'de Keçi Yetiştiriciliği
Türkiye'de Keçi Yetiştiriciliği
"Keçi yetiştiriciliğin dışlanmasına karşın, Türkiye'nin yıllık toplam kırmızı et üretiminin yüzde 7, 3'ünü ve toplam süt üretiminin yüzde 2, 3'ü keçi yetiştiriciliği kolundan sağlanmaktadır" dedi.
Trakya Veterinerler Odası Başkanı Erdal İlgü,

"Keçi yetiştiriciliğin dışlanmasına karşın, Türkiye'nin yıllık toplam kırmızı et üretiminin yüzde 7, 3'ünü ve toplam süt üretiminin yüzde 2, 3'ü keçi yetiştiriciliği kolundan sağlanmaktadır" dedi.

Erdal İlgü,  keçinin insanoğlunun ilk olarak evcilleştirdiği hayvanlardan birisi olduğunu, kısmen kurak, subtropik veya dağlık alanlarda yetiştirildiğini ifade etti.

Dünya genelinde 460 milyon baş keçi mevcut olduğunu, bunlardan yılda 4. 5 milyon ton süt, 1. 2 milyon ton et, tiftik, kaşmir ve deri elde edildiğini vurgulayan İlgü, dünya keçi varlığının büyük bir kısmının (yüzde 89) en geri kalmış ülkelerin bulunduğu Asya ve Afrika'da bulunmasına karşın hem hayvancılığı hem de genel gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelerde düşük sayılarda keçi varlığının bulunduğunu belirtti.

Keçi yetiştiriciliği Türkiye'de ekonomik ve sosyal açıdan önemli bir hayvan yetiştiricilik kolu olduğunu anlatan İlgü, şöyle devam etti:

"Özellikle orman içi ve kenarında yerleşmiş halkın, Tiftik keçisi yetiştiren Orta Anadolu köylülerinin ve süt keçisi yetiştiren dar gelirli ailelerin önemli geçim ve besin kaynağıdır. Keçi yetiştiriciliğinin diğer bir özelliği de, başka hiçbir şekilde değerlendirilemeyen dağlık, fundalık ve taşlık araziler ile fakir meraları, süt ve et gibi verimlere dönüştürmesidir.

Türkiye'de yetiştirilen küçük baş hayvan varlığının yüzde 20, 2'sini keçiler oluşturmaktadır. Bu keçi sayısı ile Türkiye, Hindistan, Pakistan İran ve Yemen'den geride iken Yunanistan, İtalya, İspanya ve Fransa'dan daha iyi durumdadır. Keçi yetiştiriciliğin dışlanmasına karşın, Türkiye'nin yıllık toplam kırmızı et üretiminin yüzde 7, 3'ünü ve toplam süt üretiminin yüzde 2, 3'ü keçi yetiştiriciliği kolundan sağlanmaktadır. Et üretimi keçi başına 16, 3 kilogram, süt üretimi ise 61 kilogramdır. "

Keçi sütündeki yağ asitlerinin bazı rahatsızlıklara iyi geldiğini vurgulayan İlgü, bu sütün organizmada iltihaplanmayı önlediği gibi diş ve kemik gelişimi için de iyi bir kalsiyum kaynağı olduğunu ifade etti.

Doğal homojenize olan sütün, vitamin A, fosfor, magnezyum ve selenyum miktarı açısından anne sütüne en yakın süt olduğunu İfade eden İlgü, "100 gram anne sütünde kalsiyum oranı 32, inek sütünde 119, keçi sütünde 134 miligramdır. Keçi sütündeki bakteri miktarı ve yağ oranı diğer hayvanlardan daha azdır. Laktoz oranı bakımından yüksek proteinlerine sahip olması nedeniyle keçi sütü değerli besin ögelerini içeriyor. Yeni doğan bebekler, anne sütü alamadığı dönemlerde ihtiyaç duyacağı besin elementlerini en iyi keçi sütünden alabilir" diye konuştu.

 

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 05:36 tarihinde yazdırılmıştır.