Yağlık ayçiçeğinde bu sezon rekor üretim bekleniyor

Trakya Birlik 2019-2020 İş Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, 2019-2020 iş yılının ilk altı ayında sanayicilik faaliyetlerinde zarar eden pozisyona geldiklerini belirterek, uyguladıkları akılcı adımlarla yılın son 6 ayında ise kara geçtiklerini belirti. Akgün, bununla birlikte 2019 -2020 yılında yüksek karlılığa ulaşan iş yılı olarak tamamladıklarını ifade etti. Akgün ayrıca 2021 yılı içerisinde yağlık ayçiçeğinde rekor üretim beklediklerini belirtti.
Yağlık ayçiçeğinde bu sezon rekor üretim bekleniyor

Trakya Birlik 2019-2020 İş Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı Mimar Sinan Spor Salonunda gerçekleştirildi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sürecinde üretimin devam ettiğini dile getiren Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, üretim sürecinde kendilerinin de çiftçilere her türlü yardımı yaptıklarını ifade etti.

Yağlık ayçiçeği tohumunun üretiminin yapıldığı Trakya Bölgesi’nde 2019 yılında hasadın 2.300 Tl/ton seviyesinde başladığını dile getiren Akgün, “çaba ve gayretlerin sonucunda 08 Ağustos 2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli tarafından %40 yağlı standart ürün için 2.500-tl/ton fiyat açıklanmıştır. Bakanımızca referans alım fiyatının açıklamasını takiben bu fiyatı destekleyecek gümrük vergisi uygulamaları ise 22.08.2019 tarihinde yağlık ayçiçeği tohumunda uygulanan verginin %20’den %27’ye yükseltilmesi olarak açıklanmış bu açıklama ile birlikte piyasa fiyatları da ilk etap da referans fiyat seviyesi olan 2.500 TL/ton seviyelerine ulaşmıştır.” Dedi.

Akgün, tüm bu yaşanan olumsuz gelişmelerin karşılığı olarak 2019-2020 iş yılının ilk altı ayında sanayicilik faaliyetlerinde zarar eden pozisyona geldiklerini söyledi. Akgün, kötü başlayan iş yılını mali olarak birlik adına en yüksek karlılığa ulaşan iş yılı olarak tamamladıklarını belirtti.

2018-2019 iş yılının uzun vadeli nakdi tarımsal girdi tedariğinde 244 milyon TL ve kısa vadeli ve özel kampanyalı kredilerle 234 milyon TL ile birlikte toplamda 478 milyon TL’ye ulaştığını ifade eden Akgün, “bu çerçevede karma yem ve rafine yağ satışlarında ulaşılan satış rakamları  son Yılların ortalamasını yakalamıştır.” Dedi.

Çiftçilerin üretim bölgelerine göre çok düşük fiyatlarla ürününü satmak zorunda kaldığını ancak 3.850 TL’lik ön alım fiyatından faydalanarak harman döneminde en yüksek ortalama gelir elde eden çiftçiler olduğunu aktaran Akgün, “2020/2021 iş yılı ayçiçek mübayaasında ortaklarımızdan 1.066.000.000.- TL tutarında 263.900 ton ürün mübayaa edilmiştir. Ortaklarımızın eline yağ farkıyla birlikte ton başına 4.034.-TL geçmiştir” ifadelerini kullandı.

“Üreticiler en çok yağlık ayçiçekten memnun kaldı”

Akgün, Meclis Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli olmak üzere bölge milletvekillerinin desteği sayesinde üreticilerin gelirinden memnun kaldığı başlıca ürünün yağlık Ayçiçek olarak gerçekleştiğini söyledi.

“Bu sezon rekor bekliyoruz”

Akgün, 2021-2022 üretim sezonunda Türkiye’deki tüm üretim bölgelerinde yüzde 10 yüzde 15’e varan üretim artışları ile birlikte, tarihteki rekor üretimin gerçekleşmesini beklediklerini belirtti.

Üretici ortaklarının özverili çalışmalarına destek olmak, Türkiye için stratejik öneme sahip yağlık ayçiçeği tohumu üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanarak ülke ihtiyacına yeter seviyeye çıkartılması ve ortakların ihtiyaç duyduğu tüm tarımsal girdilerin en uygun şartlarda tedarik edildiğini söyleyen Akgün, “bugüne kadar 89 bin ton gübre, 190 ton zirai ilaç, 63 bin torba ayçiçeği tohumu,  bin 800 ton buğday tohumluğu ile ekim hazırlıkları için nakit desteği olarak ürün avansı olmak üzere  sağlanan ayni ve nakdi üretim desteklerinin finansal karşılığı  kısa vadeli kredi olarak  293 milyon TL uzun vadeli kredi olarak 358 milyon TL olmak üzere toplamda 652 milyon TL tutarında gerçekleşmiştir. Gerek Ticaret Bakanımızla gerek ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekse de bölge siyasetçilerimizle hızlı değerlendirmeler ve istişareler gerçekleştirilerek hasat öncesinde çiftçimizin emeğinin karşılığı olan kazancı elde etmesi ve  üretimlerini artırarak sürdürmeye devam edebilecekleri bir noktada alım fiyatı sağlanabilmesi için elimizden gelen tüm gayret ve çabayı göstermekteyiz. Bu noktada başarı sağlayarak iyi bir alım kampanyası geçirmeyi diliyoruz.” Şeklinde konuştu.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 07:22 tarihinde yazdırılmıştır.