“EDİRNE’NİN EN TEMİZ HAVASI KARAAĞAÇ’TA”

Edirne İl Genel Meclisi Mayıs Ayı toplantılarının son birleşimi gerçekleştirildi. Hava kalitesi izleme istasyonunda ölçülen hava kalitesi değerleri hakkında hazırlanan rapor Araştırma ve İnceleme Komisyonu Başkanı Ahmet Sarıgül tarafından meclise sunuldu. Bölgede 3 hava kalitesi izleme istasyonu bulunduğunu söyleyen Sarıgül, Edirne’de en temiz havanın Karaağaç Mahallesi’nde olduğunu söyledi.
“EDİRNE’NİN EN TEMİZ HAVASI KARAAĞAÇ’TA”

Edirne İl Genel Meclisi Mayıs Ayı toplantılarının beşinci birleşimi Meclis Başkanvekili Erdoğan Gümülcineli başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı bir önceki birleşime ait tutanak özetlerinin okunmasının ardından, komisyon raporlarının sunumu ile devam etti.

Araştırma ve İnceleme Komisyonu Başkanı Ahmet Sarıgül tarafından, Hava kalitesi izleme istasyonunda ölçülen hava kalitesi değerleri hakkında hazırlanan rapor meclise sunuldu.

Dünyada çevre sorunlarının, nüfus yoğunluğunun ve buna paralel olarak sanayileşmenin artmasıyla büyümüş olduğunu dile getiren Sarıgül, “Günümüzde insan sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaşan çevre sorunları tüm dünya ülkelerinin ortak sorunu haline gelmiş durumdadır. Yaşanan çevresel sorunlar nedeniyle, günümüzde yaşanan sağlık sorunları ve ölümlerin yanı sıra insanların hayat kalitesi de olumsuz yönde etkilenmektedir. Her yıl meydana gelen 4,3 milyon ölüm ev içi hava kirliliğine ve 3,7 milyon ölüm dış ortam hava kirliliğine atfedilmektedir. Bu bağlamda, hava kirliliğinin önlenmesi ve azaltılması ile milyonlarca insanın sağlığı, hatta hayatı kurtarılabilir. En büyük çevre kirleticisi aslında insandır. Doğanın korunması ve tahribatların engellenmesi yine insanın elindedir.” Şeklinde konuştu.

İnsanların sağlıklı ve dengeli bir doğada yaşama hakkına sahip olduğunu belirten Sarıgül, “Unutulmamalıdır ki, hava kalitesi ne kadar düşük olursa hayat kalitesi de bununla doğru orantılı olarak düşmektedir. Bilinçsizce yakılan yakıtların, kesilen ağaçların yaşadığımız atmosferde oluşturduğu tahribati ve insanın havasız sadece 3 dakika dayanabildiğini düşünürsek, kendi elimizle oluşturduğumuz tehlikenin boyutları hepimizi ürkütecektir. Bu yüzden çevre kirliliğini önlemek için hepimiz üzerimize düşeni mutlaka yapmalıyız. Biz doğayı korudukça doğa bizi korur. Hava kirliliği, insanlar ve ekosistem üzerinde olumsuz etkilere neden olan havadaki partikül ve diğer zararlı maddelerin belirli bir yoğunluğun üstüne çıkmasıdır. Bu partiküller canlılara zarar verecek şekilde havada yoğun bir şekilde bulunur. Atmosferde parçalar halinde veya küçük moleküller halinde bulunan partiküller, gaz emisyonunda katı veya sıvı halde bulunur. Hava kirliliği doğal, motorlu taşıtlar, endüstriyel ve ısınma kaynaklı ortaya çıkar. Doğal kaynaklı olarak volkan patlamaları sonucu ortaya çıkan zehirli duman ve küllerdir. Motorlu taşıtlardan kaynaklı, sayısı büyük bir hızla artan araçlardan çıkan yanmamış yakıt, yağ ve egzoz dumanlarıdır. Isınmadan kaynaklı olarak kalorisi düşük, kalitesiz kömürlerin ve fueloil yakılması örnek gösterilebilir. Endüstriyel olarak filtre kullanmayan fabrika bacalarından çıkan kimyasal gaz ve dumanlar.” İfadelerini kullandı.

Türkiye’de hava kirletici konsantrasyonlarının ölçülmesi ve değerlendirilmesi amacı ile 2005 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı oluşturulduğunu aktaran Sarıgül, “Bu kapsamda, Türkiye'nin 81 ilinde hava kalitesi ölçüm istasyonları kurulmuştur. İstasyonların hepsinde kükürt dioksit (SO2) ve partikül madde (PM10) parametreleri, bazılarında ek olarak azot oksitler (NOx), karbon monoksit (CO) ve ozon (03) konsantrasyonları ölçülmektedir. Ayrıca, vatandaşların yaşadıkları bölgenin hava kalitesine anlık ulaşmaları için Bakanlık tarafından bir mobil uygulama geliştirilmiştir. Uygulama ile Türkiye genelinde hava kalitesi verileri akıllı telefonlarda anlık olarak görüntülenebilmektedir.” Dedi.

Bölgede 3 hava kalitesi izleme istasyonu bulunduğunu söyleyen Sarıgül, “Edirne Merkez Hava Kalitesi İzleme İstasyonu Verileri İlimiz Merkez İlçede, İl Özel İdaresi Hizmet Binası bahçesinde kurulu ve 24 saat faaliyet gösteren hava kalitesi izleme istasyonundan alınan veriler anlık olarak ağ üzerinden izlenmektedir. Edirne Merkez istasyonundan alınan veriler doğrultusunda, PM10 ve NOx değerlerinde 2020 yılı içerisinde bir miktar artış gözlenmiştir. Bu durumun nedeni olarak istasyonun ana caddeye yaklaşık 30 metre mesafede bulunması, istasyonun bulunduğu alanın kavşak noktası olması ve trafik ışıklarında bekleyen araçların neden olduğu egzoz emisyon gazları olarak değerlendirilmektedir. Özellikle son yıllarda artan araç sayısı ve araç trafiği nedeniyle belli zaman dilimlerinde NOx değerinde artışlar gözlenmektedir.” Diye açıklamada bulundu.

Sarıgül, Edirne’de en temiz havanın Karaağaç Mahallesi’nde olduğunu söyledi.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 07:05 tarihinde yazdırılmıştır.