İstiklal Marşı İçin Uluslararası Sempozyum

İstiklâl Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 100’üncü yıldönümü nedeniyle Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde Uluslararası sempozyum düzenlendi.
İstiklal Marşı İçin Uluslararası Sempozyum

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Tarih Kurumunun destekleriyle Trakya Üniversitesi (TÜ) ev sahipliğinde Kovid-19 salgın tedbirleri nedeniyle sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleştirilen sempozyumda maske ve sosyal mesafe kurallarına uyuma dikkat edildi.

Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Milli mücadele destanının şairi Mehmet Akif Ersoy, Trakya Üniversitesi’nde anıldı.  Sempozyum saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış töreninin ilk konuşmasını, Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin yaptı.

“Türk milletinin istiklalini kaybetmemek için büyük mücadele vermiştir”

Türk milletinin istiklalini kaybetmemek için 1919 yılından 1922 yılına kadar işgal güçlerine karşı Atatürk önderliğinde büyük bir mücadele verdiğini söyleyen Doç. Dr. Nurten Çetin; “Bu mücadele kadını, erkeği, genci ve yaşlısıyla bağımsızlığı uğrunda tüm maddi ve manevi varlığını ortaya koymuştur. Milli mücadele topyekûn bir mücadele olup dünyadaki en nadir savaşlarından birisi olma özelliğine sahiptir. Bu mücadele sonrasında kazanılan zafer ile bağımsız yeni Türkiye Devleti dünya devletleri arasındaki onurlu yerini almıştır” dedi.

Türk Milletinin verdiği bağımsızlık mücadelesinde hissettiği duygu ve düşüncelerin kabulünün 100'üncü yıldönümü kutlanan İstiklal Marşı ile destansı bir üslupla ifade edildiğini aktaran Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin; “Milletimizin vatan sevgisini, bağımsız yaşama kararlılığını abideleştiren, bağımsızlığımızın sembolü İstiklal Marşımız ülke topraklarımızın büyük bir bölümünü işgal altında olduğu bir dönemde gazi meclisimiz tarafından 12 Mart 1921'de kabul edilmiştir. Ümitsiz görülen günlerde İstiklal Marşı’nın mısraları Türk halkının imanını bir kat daha da arttırmıştır” şeklinde konuştu.

“Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerinin Türk milletini her zaman heyecanlandırmıştır”

İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerinin Türk milletini her zaman heyecanlandırdığını ve coşkuya sevk ettiğini söyleyen Atatürk, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin; “Cumhuriyetin ilanından sonra en çok meclisi heyecanlandırmış, adeta herkesin hislerine tercüman olmuş. Bugün de bizim aynı hassasiyeti duymamız lazım. O alçaklar yurdumuza uğrayan, yine yurdumuza uğramak istiyorlar. Aynı şekilde ülkemiz çevrelenmiş, bugün milli devletler tehdit olarak görülüyor. Bunlara sahip çıkmamız gerekiyor. Vatanımız, ulusumuz çok kıymetli. Edirne'nin tarihine bile baksanız, buradaki verilen mücadele anlatmakla bitmez. Yeni nesillere, öğrencilerimize bu ruhu aktarmamız lazım. Başka şansımız, vatanımız yok” ifadelerine yer verdi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu’nun konuşmasının ardından hediye takdimi yapıldı. Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘kabulünün 100. Yılında İstiklal Marşımız ve Mehmet Akif Ersoy’ adlı Serginin açılışı gerçekleştirildi.

Düzenlenen sempozyuma, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren ve akademisyenler katıldı.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 05:56 tarihinde yazdırılmıştır.