Domuzlardan BıktılarEdirne'nin Keşan İlçesi'ne bağlı Mahmutköy'de çiftçi kardeşler Halil İbrahim Yargı ile Adem Yargı, şeker pancarı ekili 10 dönüm tarlalarına giren domuzların ürünlerini talan ettiğini söyledi.
edirne'nin Keşan İlçesi'ne bağlı Mahmutköy'de çiftçi kardeşler Halil İbrahim Yargı ile Adem Yargı, şeker pancarı ekili 10 dönüm tarlalarına giren domuzların ürünlerini talan ettiğini söyledi. Her türlü yönteme rağmen domuzların tarlalarına girmelerine engel olmadıklarını belirten iki çiftçiler zararlarının karşılanmasını istedi.
Keşan'a bağlı Mahmutköy'de Halil İbrahim Yargı ve Adem Yargı, iki parça halinde bitişik toplam 9 dönümlük araziye ektikleri pancarların, yetişme aşamasında, domuzlar tarafından talan edildiğini söyledi. Şimdiye kadar böyle bir olay ile karşılaşmadıklarının belirten çiftçi 2 kardeş, "Tarlamızı sürdük, gübrelerimizi attık, sulamasını yaptık, son olarak yevmiyecilerle çapalattık. Tam ürünümüzün yetişmesini bekliyorduk ki bu durum ile karşılaştık. Her birimizin yaklaşık 5 bin liralık mahsulü yok oldu" dedi.
Domuzların şeker pancarı ekili tarlalarına son 1 haftada girdiğini belirten Adem Yargı, zaman zaman tarlalarının başlarında geceleri nöbet tuttuklarını anlatırken şöyle konuştu:
"Her gün nöbet tutma şansımız yok. Yetkili bir arkadaşı aradım 'Ne yapabilirim?' diye sordum. Domuzlarla mücadele konusunda önerilerde bulundu. Domuzları caydırmak amacıyla tarlaya süne ilacı atmamı söyledi. Domuzlar yemeklerine şeker koymuş gibi daha çok saldırdı. Tarlaya şerit çekmemi ve üzerlerine CD bağlamamı söyledi, onu da yaptım. Domuzlar şeritleri kopartarak yine pancarları yedi. Hayvanları ürkütmek amacıyla, tarlaya girdikleri yerlere beyaz boru koymamı söyledi. Boruları tuzak sanıp geçemezlermiş. Domuzlar, boruların üzerlerine basarak tarlaya girdi. Son olarak tarlaya kullanılmış paçavra eşya atmamı söyledi. Ben de evde ne kadar iç çamaşırı, çorap kullanılmayan paçavra eşya varsa, çöplük gibi tarlaya serpeledim. Hayvan paçavralarla oynayarak pancarları yemeye devam etmiş. Artık yapacak bir şeyimiz kalmadı. Başında nöbet tutsak yapacak bir şey yok. Av yasağı var. Bu domuz sürü ormanın içerisinden geliyor. Artık bizimle kim ilgilenecekse bir şeyler yapsın. Ürünlerimizi değil emeğimizi de bıraktık, zararımızın karşılanmasını istiyoruz. "
"HAYVanLARI KORUYALIM DEMESİ KOLAY"
Domuzları koruyan ve vurmayı yasaklayanları, pancar tarlasında 1 günlük çapa kazmaya davet eden Adem Yargı, "Hayvanları koruyalım' demeka kolay. Çiftçilere gelince 'Başının çaresine bak' deniyor. Bu hayvanların vurulmasını kim engelliyor ve hayvanlar öldürülünce sokaklara çıkıp protesto ediyorsa tarlama gelsin, yevmiyesini de vereceğim. Sıcak altında 1 gün çapa yapsın. O zaman yaptığımız işin değerini anlasın" diye konuştu. -
(Doğan Haber Ajansı)
https://www.trakya22.com adresinden 22 Kasım 2024, 23:00 tarihinde yazdırılmıştır. |