Edirne için deprem ve nükleer tehlike!

Edirne AFAD Müdürü Altındal, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın, Edirne'ye 80 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek, binaların depreme dayanıklı hale getirmesi gerektiğini söyledi. Altındal ayrıca Çernobil faciasını hatırlatarak, Bulgaristan ve Romanya’da, Edirne’ye kuş uçuşu 300 km mesafede 2 nükleer santral olduğu bilgisini vererek buna karşı da önlem uyarısı yaptı.
Edirne için deprem ve nükleer tehlike!

Edirne AFAD Müdürü Altındal, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın, Edirne’ye 80 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek, binaların depreme dayanıklı hale getirmesi gerektiğini söyledi. Altındal ayrıca Çernobil faciasını hatırlatarak, Bulgaristan ve Romanya’da, Edirne’ye kuş uçuşu 300 km mesafede 2 nükleer santral olduğu bilgisini vererek buna karşı da önlem uyarısı yaptı.

Edirne İl Genel Meclisi’nde bütçe görüşmeleri devam ediyor. Meclis dün Mehmet Geçmiş başkanlığında toplandı. Bütçe görüşmeleri kapsamında meclise gelen Edirne Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Ali Altındal, yıl içerisindeki faaliyetlerini kapsayan bir sunum yaptı.

“DEPREM RİSKİ YOK DİYEMEYİZ”

Konuşmasında, “Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz” ifadesini kullanan Altındal, “Kuzey Anadolu Fay Hattı Edirne’ye 80 kilometre uzaklıkta. Kent merkezi ve Enez ilçesine bağlı Gülçavuş köyünde belirlenen noktaların ivme değerlerini ölçümlerini yaptık. Gülçavuş köyünün ivme değeri 5 üzerinden 0.4 çıktı. Merkezin ivme değeri 0.18 . Görece olarak düşük evet ama burası kuş uçuşu 80 kilometre. Hatırlarsanız İzmir depreminde de Seferihisar noktası ile depremin olduğu yer arasında yine benzeri bir mesafe vardı. 4. derece deprem bölgesi diye, burada deprem tehlikesi yok diye bunun arkasına saklanıp yapılardaki durumdan kaçamayız. Çünkü İzmir’de de gördük en son örneği, deprem öldürmüyor, bina öldürüyor” dedi.

“BİNALARIMIZI DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRMELİYİZ”

Kuzey Anadolu Fay Hattı’na 80 kilometre uzaklıkta olduğumuzu göz önüne alarak, binalarımızı depreme dayanıklı hale getirmek zorunda olduğumuzu belirten Altındal, “Bundan kaçamayız. Öncelik binaların sağlam olması. Sağlam binamız var ise o zaman deprem çantasını, barınma ve toplanma alanlarını konuşuruz. Ama bunların hepsi boşa gider. Öncelik binaların sağlam olması. Sağlam binamız var ise ondan sonra deprem çantası, toplanma alanları gibi konuları konuşuruz. O yüzden Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz.”

ÇERNOBİL’İ HATIRLATTI

Bulgaristan ve Romanya’da reaktör değerleri çok yüksek olan nükleer santrallerin bulunduğunu ve olası bir patlamada meydana gelecek radyasyon riskine karşı da önlem uyarısı yapan Altındal, şöyle konuştu;

“Edirne’ye kuş uçuşu 300 kilometre mesafede olan aktif iki nükleer santral var. Birisi Bulgaristan’da birisi de Romanya’da. Bulgaristan’daki nükleer santral ülkenin elektrik ihtiyacının 3’te birini karşılıyor. Romanya’daki de 5’te birini karşılıyor. Bunların ikisi de aktif. Bulgaristan’dakinin bin reaktör kuvveti 2 bin megavat. Çok yüksek değerler bunlar. Çernobil faciasını hatırlayalım hemen hemen aynı yıllarda aynı teknolojide yapılmış nükleer santraller bunlar. Çernobil de bizden çok uzaktaydı. Ama ne oldu? Taşınım yoluyla, patlamanın etkilerini ilimiz yaşadı. O günleri hatırlayanlar vardır. Tarım arazilerinin üzerine yağmurların yağdığı zamanlar olmuş. O yüzden bunları da bilmemiz ve buna karşı önlem almamız da gerekmektedir.”

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 07:54 tarihinde yazdırılmıştır.