BAE'ye 2.9 Milyar Dolarlık Drone Satışı

Washington'ın Orta Doğu'daki müttefikleri arasında gösterilen ve İsrail ile ilişkileri "normalleştiren" Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD'den 18 sofistike silahlı MQ-9B hava dronu alıyor. BAE'nin dronları bataklığa saplanığı Yemen'de kullanacağı düşünü
BAE'ye 2.9 Milyar Dolarlık Drone Satışı
ABD Dışişleri Bakanlığı, 2,9 milyar dolar değerindeki dronları BAE'ye satmayı planladığını Kongre'ye bildirdi. Benzer bir bildirim geçtiğimiz hafta F-35 savaş uçaklarının potansiyel satışına ilişkin yapılmıştı.
 
Reuters'ın haberine göre bu, Trump yönetiminin 34 ülke arasında Soğuk Savaş dönemi silah anlaşmasını yeniden değerlendirmesinden bu yana ilk silahlı insansız hava aracı ihracatı olacak.
 
3 Kasım'da Kongre'ye Tayvan'a dört silahsız ancak silaha hazır 600 milyon dolar değerindeki MQ-9B SeaGuardian dronunun satılması anlaşması sunulmuştu.
 
İnsanız hava aracı MQ-9B, 15 bin Fit’de 40 saat uçabilen, modüler ve operasyon sırasında çeşitli mühimmat taşıyabilme özelliğine sahip.
 
Yemen'deki savaşta mı kullanılacak sorusu
 
Üyeleri BAE'nin Yemen'in iç savaşındaki sivil ölümlerdeki rolünü eleştiren ABD Senatosu Dış İlişkiler ve Temsilciler Meclisi Dışişleri komiteleri, resmi olmayan bir inceleme süreci kapsamında silah satışlarını gözden geçirme ve engelleme olanağına sahip.
 
Kongre, kendisine gelen resmi bildirimden sonra 30 gün içinde herhangi bir satışa itiraz edebiliyor.
 
Silahlı MQ-9B insansız hava araçları, deniz radarı ile donatılacak ve 2024'te BAE'ye teslim edilebilecek. Kongre'ye bildirilen paket 15 ve 3 ek drondan oluşuyor.
 
BAE'nin ayrıca iki koltuklu F/A-18F Super Hornet uçağının elektronik harp versiyonu olan, özel radar ve diğer gelişmiş yetenekleri bulunan bir Boeing Co EA-18G Growler paketi de satın almak istediği belirtiliyor. Bu ürünün tedarikçileri de ABD ve Avustralya.
 
İsrail'deki silahlardan üstün olmayacak kuralı
 
Birleşik Arap Emirlikleri'nin uzun süredir F-35 jetlerini satın almakla ilgilendiği biliniyordu. Abu Dabi yönetimine, İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyi kabul ettiklerinde, yaptıkları bir yan anlaşmada bu jetleri satın alabilecekleri vaad edildi. 50 Lockheed Martin Co F-35 jeti için gayri resmi bildirim 29 Ekim'de yapıldı.
 
Ancak ABD'nin bölgede silah satmak için yaptığı herhangi bir anlaşma, İsrail'in “niteliksel askeri gücüne” zarar vermemesi ve İsrail'e sağlanan ABD silahlarının satılanlara göre “yetenek bakımından üstün” olmaması gerekiyor.
 
BAE'nin Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) F-35 savaş uçağı alacağını duyurmasına İsrail'in tepkisi sert olmuştu
https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 00:09 tarihinde yazdırılmıştır.