‘Mobil Dükkan’ hizmete girdi

Kadın el emeği ürünleri tanıtım ve satış aracının lansmanı gerçekleştirildi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleştirilen lansmana Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk video konferans yöntemiyle katıldı. Edirneli kadınların ürettiği el emeği ürünlerin tanıtımı ve satışının yapılacağı aracın başka illere de örnek gösterilen bir uygulama olacağını belirten Bakan Selçuk, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
‘Mobil Dükkan’ hizmete girdi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bahçesinde Kadın El Emeği Ürünleri Satış ve Tanıtım Otobüsü'nün hizmete alınması törenine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk canlı bağlantıyla katıldı.  Edirneli kadınların ürettiği el emeği ürünlerin tanıtımı ve ürünlerin satışının yapılacağı otobüsün başka illere de örnek gösterilen bir uygulama olacağını belirten Bakan Selçuk, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz’de cumhuriyet tarihinin en büyük doğalgaz kaynağının keşfedildiği müjdesini verdiğini hatırlatan Selçuk, Edirne’nin bu keşfi yapan gemiye de adını veren Fatihin doğduğu şehir olduğunu ve çok kıymetli olduğunu vurguladı.

“Edirne’deki istihdamda yüzde 30’luk bir artış var”

Edirne’de kurumlarla beraber vatandaşların hizmetinde olduğunu söyleyen Bakan Selçuk; “İstihdamı arttırmaya yönelik destek ve teşviklerimiz sonrasında 2002’den 2020’ye kıyas edildiğinde Edirne’deki istihdamda yüzde 30’luk bir artış var. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda Edirne’nin çok daha fazla gelişeceğini ve büyüyeceğini düşünüyoruz. Bu süreçte öz güveni yüksek, çalışan ve üreten güçlü kadınlarımızın Edirne’yi daha huzurlu ve müreffeh bir geleceğe taşıyacağına da inanıyorum. 83 milyonluk nüfusumuzun yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadınlar olmadan 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize ulaşamayız. Bu yüzden kadınlarımızı her alanda güçlendirmeye büyük önem veriyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Yüzde 38 buçuğa yükseltmeyi hedefliyoruz”

Kadınların sağlık hizmetlerinden daha fazla yararlanmalarını, eğitim seviyelerini yükseltmeyi, sosyal ve siyasal hayatta daha etkin konuma gelmelerini istediklerinin altını çizen Bakan Selçuk, 2023 yılında kadınların iş gücüne katılım oranını yüzde 38 buçuğa yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

“Kadın istihdam oranını arttırma çalışmalarımız sürüyor”

Kadın istihdamını arttırmaya yönelik evde bakım desteği, doğum izninde yapılan düzenlemeler, kreş desteği, sigorta prim destekleri, yarı zamanlı çalışma gibi uygulamalar gibi teşvikleri de hayata geçirdiklerini dile getiren Bakan Selçuk; “2002’den bu yana İŞKUR tarafından düzenlenen kurs ve programlardan da 2 milyona yakın kadınımızın faydalanmasını sağladık. O yılda yüzde 28 olan kadınların iş gücüne katılma oranı 2019 itibariyle yüzde 34’e yükseldi. Kadın istihdam oranı yüzde 25’lerden yüzde 28’e ulaştı. Bu oranları daha da arttırmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

Kadına yönelik şiddet konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde sıfır tolerans ilkesinde çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Bakan Selçuk,  bu vesileyle kadın deyince artık akla kadın emeği ve istihdamın geleceğini söyledi.

“Kooperatif mekanizması rol model olacak”

İşsizliğin önlenmesi ve yoksulluğun önüne geçmede kadın kooperatiflerinin büyük önem taşıdığını aktaran Bakan Selçuk; “Kadınlarımızın kooperatiflerin çatısı altında akıllarını, güçlerini ve emeklerini birleştirmelerine büyük önem veriyoruz. Kooperatif mekanizması kadın istihdamını arttırma noktasında iyi bir rol model olacaktır. Ülkemizde kadın ismi ibaresi geçen 192’si aktif 227 kurulmuş kooperatif var. Edirne’de hâlihazırda 4 kadın kooperatifi var. Bütün bu kadın kooperatiflerimizi bu süreçte desteklemeye devam ediyoruz. Bu anlamda kadın kooperatifçiliği çalışma grubu oluşturduk. Bu sayede hem atölye çalışmaları yaparak buralarda neler yapılabileceğini anlatıyoruz. Satış konusunda destek ve farkındalıklar oluşturuyoruz” şeklinde konuştu.

Kadın girişimcilerin en çok bebek, güzellik, kozmetik, hediyelik eşya, yemek sektörlerinde öne çıktığını aktaran Bakan Selçuk, bebek sektöründeki kadın girişimci oranının yüzde 58'lere ulaştığını söyledi.

Yeni proje yolda

Tarım ve Orman Bakanlığı ile bir web sitesi hazırladıklarını belirten Bakan Selçuk, yapacakları projeyle kurumların kapasitelerini güçlendirerek kadınlara, yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetlerini artıracaklarını belirtti.

“Edirne’ye de büyük kaynak aktarıldı”

Salgın sürecinde etkilenen tüm topluma yönelik Sosyal Koruma Kalkanı Programı'nı hayata geçirdiklerini hatırlatan Selçuk, bu kapsamda Edirne'ye de büyük bir kaynak aktarıldığına işaret etti.

“Bunu hep birlikte başaracağız”

İstihdamı korumak için yürüttükleri programların yanı sıra kadınları, çocukları, yaşlıları, engellileri ve ihtiyaç duyan tüm kesimi korumak adına çalışmaların devam edeceğini aktaran Bakan Selçuk, el birliği içinde ve kadınların da iş gücüne katılımıyla 2023’de ülke ve dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden birisine sahip olunacağını söyledi.

 “Kadınlara yönelik birçok proje üretiliyor”

Devletin temel önceliklerinden birisinin her zaman kadınları ekonomik hayatın içinde olmalarını sağlayacak projelere yer vermek olduğunu aktaran Edirne Valisi Ekrem Canalp,  bu vesileyle Edirne’de de kadınlara yönelik birçok projenin faaliyete koyulduğunu söyledi.

Fevzipaşa İlkokulu’nu restore etmek suretiyle kadınların ürettikleri ürünleri satışa sunabildikleri bir merkez haline getirmeyi planladıklarını belirten Canalp, bu sayede kadınların ülke ve kendi ekonomilerine daha fazla katkı sağlayabileceklerini söyledi.

Kadınların üretime, ekonomiye siyasete ve hayatın her alanına dâhil edilmesi gerektiğini söyleyen Ak Parti Edirne Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı Fatma Aksal; “Kadın ne kadar güçlü̈ ise ülke olarak aile olarak da o kadar güçlü̈ olacağız” dedi.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş kentte 4 kadın kooperatifinin bulunduğunu ve bu kooperatiflerle hem istihdama hem de ev ekonomilerine katkı sağlanacağını söyledi. Konuşmaların ardından Vali Canalp, Milletvekili Aksal, AK Parti İl Başkanı Belgin İba, üretici kadınlar ve kurum müdürleri otobüsün hizmete alım kurdelesini kesti.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:37 tarihinde yazdırılmıştır.