LGS, KORONAVİRÜS GÖLGESİNDE YAPILDI

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Giriş Sınavı (LGS) bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle çeşitli önlemler alınarak gerçekleştirildi. Edirne'de sınava giren öğrenciler içeride ter dökerken, veliler de dışarıda ter döktü. Sınava girişte salgının yayılmasını önlemek amacıyla bazı önlemler alınırken, dışarıda bekleyen velilerin ise sosyal mesafe kuralına uymadığı dikkat çekti.
LGS, KORONAVİRÜS GÖLGESİNDE YAPILDI

Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu Ortaokulu'nda sınava giren öğrencilere ilk olarak dezenfektan sıkıldı sonrasında ise 1'i yedek olmak üzere 2 adet maske verildi. Öğrenciler dışarıdan geldikleri maskeyle sınava alınmadılar. Dışarıda bekleyen veliler ise güvenlik ekipleri tarafından sık sık sosyal mesafe kuralına uymaları konusunda uyarıldı.

Edirne'de 5 bin 156 öğrenci sınav heyecanı yaşadı

 Türkiye’de ortaokul 8’inci sınıf öğrencilerinin katıldığı Liselere Geçiş Sınavı, Edirne’de merkeze bağlı 3 köy ve 7 özel okul olmak üzere toplam 29 okulda 2 bin 288 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. İl genelinde toplam 90 okul ve 337 salonda düzenlenen sınava toplam 5 bin 156 öğrenci katıldı. Saat 09.30’da başlayan sınav öncesi öğrencilere, öğretmenler tarafından Kovid-19 tedbirleri hatırlatıldı.

Öğrenciler, sınavın ilk oturumunda Türkçe, İnkılap, Din ve İngilizce sorularını cevapladı. 75 dakika süren sınavın ilk oturumunun ardından öğrencilerin dinlenmesi amacıyla 45 dakikalık ara verildi.

Dışarıya çıkmalarına izin verilmedi

İlk oturumun sona ermesinin ardından dışarıya çıkan öğrenciler, velileriyle demir parmaklıklar arkasından görüşebildi ve dışarıya çıkmalarına izin verilmedi. 11.30'da başlayan ikinci oturumda da öğrenciler yine sosyal mesafe çerçevesinde sınava alındı.

"Zorlu bir süreçten geçtik"

Kırkpınar Ağası Alper Yazoğlu Ortaokulu’na oğlunu sınava getiren Özkan Boz, “Eşimle beraber oğlumuza başarılar diledik. Sözel sınava girdi ve başarılı geçtiğini söyledi. Çünkü gereken çabayı gösterdiğine inanıyoruz. Şimdi sayısal sınava girmek için hazırlanıyor. Zorlu bir süreçten geçtik. Çocuklarımız için de zorlu bir süreç oldu. Okullarından ve arkadaşlarından ayrı kaldılar. Ama gerek okul, gerek dershane uzaktan çalışma ve deneme sınavlarıyla gerekli ilgiyi gösterdiler. Eksiklerini tamamlamaya çalıştılar. Zor bir süreçti. İnşallah çocuklarımız için hayırlı olur, başarılı olurlar. Ancak soruların biraz zor olduğunu söylüyorlar. Deneme sınavlarında çıkmayan tarzda sorular çıktığını söylüyorlar. Çalışan çocuklar için sorunun çeşidi çok önemli değil, mühim olan sonuç. Sonuçta kazansa da, kazanamasa da mühim olan bu tecrübeyi yaşaması, bu sıkıntılı süreçte gerçekleşen sınavı en azından psikolojik olarak başarılı olarak atlatmasıdır. Ondan sonra sınav sonucuna göre bir yere yerleşir. Yerleşemezse de devletimizin bir sürü okulu var. Onlardan birinde liseye geçerek devam edecek" şeklinde açıklamada bulundu.

"Sınavları başarılı geçsin diye tabiri caizse pamuklara sarıp getirdik"

Sabah okula geldikleri andan itibaren özellikle velilerin sosyal mesafe kuralını unuttuğunu belirten Boz, " Sınava az bir zaman kalmasına rağmen çocuklarımız dışarıda çok bekletildi. Umuyoruz ki çocuklarımız bundan kötü etkilenmemiştir. Çünkü biz çocuklarımızı psikolojileri düzgün olsun, sınavları başarılı geçsin diye tabiri caizse pamuklara sarıp getirdik. Ama güneş altında beklemeleri çok hoşuma gitmedi. Burası, Edirne’nin en büyük okullarından birisi ve belli bir yoğunluk olacağı belliydi. Belki daha değişik bir yöntemle içeri alınabilirlerdi. Su, el dezenfektanı dağıtımı konusunda bir sıkıntı yoktu. Biz de çocuklarımızın yanına su, el dezenfektanı ve maske koyduk ama bunların hepsini devletin de verdiğini biliyorduk. Alınan tedbirler yeterli olmasına rağmen uygulamada eksiklikler gözlemledik.

"İçeride alınan önlemler güzeldi"

Sınav çıkışı açıklamada bulunan 8'inci sınıf öğrencisi Didem Çapkın; "Sınav iyi geçti. sayısalda biraz daha fazla zorlandım. Sözel biraz daha iyi geçti. Sözelde en çok inkılap tarihinde zorlandım. Genel olarak sınav güzel geçti. Hakkımızda hayırlısı olsun. İçeride alınan önlemler gereği masalar arasında sosyal mesafe vardı. İlk girdiğimde heyecanlıydım ama 2'inci oturumda biraz daha rahatladım. herkes için güzel sonuçların gelmesini dileriz" dedi.

Çocukları için güzel sonuçlar gelmesini dilediklerini aktaran Meltem Akpınar; "Milli Eğitim Bakanımız bu güne kadar bu salgın sürecinde öğrencilerin derslerini evden yapmaları konusunda büyük özen gösterdi. Gerekeni yaptılar. Sınavda alınan önlemler güzel ama biz veliler olarak sosyal mesafe kuralını ihmal ettik" dedi.

Sınava giriş öncesi gereken tüm önlemlerin alınarak gerekenin yapıldığını söyleyen Şükriye İşbilen; "Veliler çok yoğun bir kalabalık oluşturdu.Orada bir düzensizlik oldu. Sosyal mesafe ihmal edildi. İçeride bir sorun yok. Alınan önlemleri iyi bulmadım. Veliler ile öğrencileri ayırabilirlerdi. Veliler ile öğrenciler hepsi bir arada oldu. Allah yardımcımız olsun. İnşallah bir zarar görmezler” ifadelerine yer verdi.

Salgın sürecinde çocukların eğitimlerini tam anlamıyla sürdüremediklerini ifade eden Demet Özel;" Sınav öncesi, sınava girişte ve içerde alınan önlemleri güzel bulduk. beğenen de var beğenmeyen de var. Biz çocuklarımız açısından alınan önlemleri yerinde bulduk. Yetkililere teşekkür ederiz. Herkes için hayırlısı olsun" dedi.

80 dakikalık ikinci oturumun sona ermesinin ardından kapıda yoğunluk oluşmaması amacıyla Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve güvenlik görevlileri öğrenci ve velilere uyarıda bulundu. Uyarılara rağmen heyecanla dışarıda çocuklarının sınavdan çıkmasını bekleyen veliler sosyal mesafeye aldırış etmedi.

Sınav çıkışı öğrencilerden bazıları gözyaşlarına hakim olamazken, bazıları da mutluluktan ailelerine sarıldı.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 08:34 tarihinde yazdırılmıştır.