“Avukatlık Kanunu değişikliklerine barolar da dahil edilmeli”

Edirne Barosu 81 ilde eş zamanlı olarak baroları ilgilendiren avukatlık kanunu üzerindeki değişikliklere ilişkin olarak basın açıklaması düzenledi. Edirne Baro Başkanı Alper Pınar, düzenlediği açıklamada düşünülen değişiklerin, baroların da dahil edilerek yapılmasını talep etti.
“Avukatlık Kanunu değişikliklerine barolar da dahil edilmeli”

Edirne Baro Başkanlığı’nda düzenlenen basın açıklamasını Edirne Baro Başkanı Alper Pınar ve Avukat Burak Güngörmedi gerçekleştirdi. Pandemi sürecinde Avukatlık Kanunu’nda barolar ve seçim sistemlerine yönelik değişiklik girişimlerinin doğru bulunmadığını dile getiren Edirne Baro Başkanı Alper Pınar, avukatlık kanunu hazırlanması aşamasında asıl muhattabın barolar ve TBB olması gerektiğini vurguladı.

Yapılan çağrıların dikkate alınmadığı ve sürecin devam ettiğini ifade eden Pınar, “Sanılanın aksine, yapılmak istenen değişikliklerin Avukatlar veya Barolardan daha çok vatandaşları ilgilendireceği, adliyelerde hak arayan, hakkındaki bir isnattan dolayı yargılanan insanların savunma ve adalete erişim hakkını kısıtlayacağı hatta ortadan kaldıracağı bilinmelidir. Özellikle ceza adaleti açısından hava ve su gibi öneme haiz, olmazsa olmaz denilebilecek savunma hakkının ancak özgür ve korkusuz Avukatlar eliyle sağlanabileceği, Avukatların özgürlüklerinin garantörünün ise kimseden emir ve talimat almayan; bağımsız, tarafsız, özgür ve güçlü Barolar olduğu açıktır.” Şeklinde konuştu.

“Bireylerin haklarını aramaları için avukata ihtiyaçları var”

Bireylerin hakkını aramak, yargı içinde sesini duyurabilmek için avukata ihtiyacı olduğunu söyleyen Pınar, “Yargının iki unsurunu temsil eden Hakim ve Savcının arkasında büyük bir kamu gücü varken yargının bir diğer unsurunu temsil eden Avukatın gücü, mensup olduğu barolardan kaynaklanır. Avukat ancak, bağımsız, özgür ve güçlü bir Baroya mensup olmakla kamu gücü karşısında başı dik ve korkusuzca adalet arar ve bireylerin hakkını savunur. Silahların eşitliği denilince tek akla gelen şey Hâkim karşısında eşit zamanda konuşma hakkı olmamalıdır. Gerçekten silahların eşitliğinden bahsedilecekse Hâkim ve Savcılar ile Avukatların eşit güçlere dayanması elzemdir. Zira cezalandırma ve savunma birbirini dengeleyen iki zıt güçtür.” dedi.

Baro başkanları olarak vatandaşın savunma hakkından mahrum etmemek adına yapılmak istenen değişiklere karşı çıktıklarını belirten Pınar, Tek endişemiz; vatandaşın adalet arayışında sığındığı tek liman olan baroların fırtınalara açık hale gelecek olması, Avukatların etkinliklerini kaybetmeleridir.” İfadelerini kullandı.

Baroların ve Barolar Birliğinin düşünce ve katkılarının Türkiye’nin önünü açacak, her bir vatandaşın içine sinecek ve razı olduğu bir yargı düzeni inşasına yardımcı olacağını dile getiren Pınar,  düşünülen değişiklere, baroların da dahil edilerek yapılmasını talep etti.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 05:38 tarihinde yazdırılmıştır.