TRAKYA'YI SATIN ALDI

Zenginler yıllardır Trakya’da tarım arazileri topluyor. Fırat Plastik’in sahibi Nevzat Demir’in Trakya’da 516 bin dönüm ( beş yüz on altı milyon metrekare ) arazi toplayarak ‘Trakya’nın sahibi’ olduğu belirtiliyor. Demir, Lüleburgaz’da 17 bin dönüm arazisi bulunan Sarımsaklı Çiftliği’nden sonra Alpullu Şeker Fabrikası’nı da satın aldı. Sarımsaklı Çiftliği ve Alpullu Şeker Atatürk’ün emriyle kurulmuştu. Tüm uyarılara rağmen Trakyalı toprağını satmaya devam ediyor. Bir iddiaya göre Trakya topraklarının altında büyük altın rezervi var.
TRAKYA'YI SATIN ALDI

Trakya’da yüzbinlerce dönüm arazi satın alan Fırat Plastik ve Ziya Organik Tarım’ın sahibi Nevzat Demir, Lüleburgaz’da bulunan 17 bin dönüm araziye sahip Sarımsaklı Çiftliği’ni 58 milyon dolara aldıktan sonra Türkiye’nin ilk şeker fabrikası Alpullu Şeker’i de geçtiğimiz hafta 150 milyon liraya satın alarak dikkatleri üzerine çekti.

Demir 516 bin dönüm arazi topladı

Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’nde emlakçılar aracılığıyla yaklaşık 516 bin dönüm arazi topladığı iddia edilen iş adamı Nevzat Demir’e ait Ziya Organik Tarım A.Ş., Atatürk’ün emri ile Türkiye’nin ilk tohum üretim çiftliği olarak kurulan Lüleburgaz Sarımsaklı Çiftliği’ni 58 milyon dolara almıştı. 17 bin dönüm tarım arazisi bulunan Sarımsaklı Çiftliği ve Trakya’da aldığı yüzbinlerce dönüm arazi ile yetinmeyen Nevzat Demir, Türkiye’nin ilk şeker fabrikası olan Alpullu Şeker Fabrikası’nı da geçen hafta 150 milyon liraya aldı.

Trakya’da Demir dışında birçok iş adamının arazi topladığı ifade ediliyor. İddiaya göre Nevzat Demir anlaşmalı olduğu emlakçılar aracılığıyla Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde miras ortaklığı olan birinci sınıf tarım arazilerini tespit ediyor. Ardından da izaleyi-şuyu (ortaklığı giderme) yöntemiyle bazen yüksek fiyat bazen de düşük fiyat vererek arazileri satın alıyor.

Toprakların kaybedilmesi vicdanımızı sızlatıyor

2016 yılında Silivri’de gerçekleştirilen, CHP Genel Başkanı Kemal kılıçdaroğlu’nun da katıldığı “Trakya Tarımının sorunları" toplantısında  bir konuşma yapan Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün yaptığı açıklamada şunları demişti,” Tabi ki toplantı Trakya tarımının sorunları ve çözüm yollarıydı. Benim en büyük sorun olarak gördüğüm Trakya topraklarının özellikle bir firma tarafından satın alınması. Bu sadece ana muhalefet partisinin veya Erdal Akgün'ün, Edirne çiftçisinin sorunları değil. Bu bir anlamda devleti idare eden, bir anlamda devlet meselesi gibi ben bunu görüyorum. Biz yıllardan beri burada tarım yapan insanlarız. Bu toprakların kaybedilmesi bizim içimizi ve vicdanımızı sızlatıyor.

 Borç veya miras paylaşımı dolayısı ile Edirne ve Trakya çiftçisinin toprakları satışa çıkıyor. Ve hiç kimse burada toprağına sahip çıkamıyor. Bunu da önümüzdeki çok büyük bir tehlike olarak görüyoruz bu Nevzat Demir'i. İnsanlar Allah'a yalvarır gibi yalvarıyor. ‘Ne olursun yapma etme’ demelerine rağmen, taşa yalvarsan taştan ses gelir ‘yapmayacağım’ der. Ama Nevzat Demir'in adamlarının vicdanı da kararmış. Hiç insanın yüzüne dahi bakmıyorlar.”

Trakya’nın patronu konumuna geldi

 Tekirdağlı gayrimenkul uzmanı Rıdvan Çakmak ise gazeteci Cenap Kürümoğlu’na yaptığı bir açıklamada,”‘Fırat Pen’ diye bir firma var Nevzat Demir, bunlar Trakya’nın gerçek patronu durumuna geldi. Ciddi sayıda arazi aldılar. Zaten kesin olarak almak için geliyorlar, genelde icradan alıyorlar ve malın değerinden fazla para verip aldıklarına şahit oldum. Bir gün kendi memleketimizde kiracı olursak şaşmamak lazım. Başka yatırımcılar da var. Silivri’den, Çatalca’dan oradan 10 dönüm yer satıp buradan 300-500 dönüm yer alıp çiftçiliğe burada devam ediyor. Kimisi Trakya’da büyük bir altın rezervi olduğunu söylüyor. Araştırmalar da var. Fabrikaların yaptığı bir takım şeyleri insanlar, bir şekilde elde ediyor. Ama toprağın imalatı yok. Geleceğin en büyük yatırımı topraktır.” Demişti.

Vali: Arazilerinizi bana bile satmayın

Eski Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ise Trakyalı çiftçilerin arazilerini satması üzerine şu açıklamayı yapmıştı, “Dünyanın ilk 4 zengini blok, tek tapu olarak yekün verimli tarım arazilerini son 10 yıldan beri topluyor. Bizim şehrimiz yüz ölçümümüzün yani 6 bin 313 kilometre karenin yüzde 56.6’sı tarım arazisi. Şehrimizin tarım arazilerine yönelik onu elde etmeye, arazi, arsa, tarla toplamaya yönelik bir gayretin olduğunu işittim. Valiniz olarak, bir kardeşiniz olarak, Ben dahi ‘1 dekar araziyi bana verin parası neyse alayım’ dersem lütfen buna cevap vermeyin. Topraklarınızı satmayın. Şu anda ve bundan sonraki yıllarda çok stratejik öneme sahip bu ülkenin Avrupa’ya açılan bir penceresi, en yakını olan en güzel arazilere sahipsiniz, kıymetini biliyorsunuz ama aklımızı döndürecek rakamlardan kaçının burayı elinizden çıkarmayın.”

Demir: Su ve buğday savaşları olacak

Ziya Organik Tarım A.Ş.’nin Başkan Yardımcısı Hava Demir basına şu açıklamayı yapmıştı, "Gelecekte yaşanacak su ve buğday savaşlarını gördük. Tarım ve gıdaya yatırımlarımız sürecek. Önümüzdeki 50 yıl hiç de iyi görünmüyor. Dünyada su ve buğday savaşları yaşanabilir. Biz de bu bilimsel gerçekleri görüp yatırımlarımızı gıda üretimine kaydırıyoruz. Bu bölgede organik tarım için düğmeye basacağız. Yeni yatırımlarla birlikte verimli toprağın üzerinde iyi işler yapacağımızı düşünüyorum. Organik tarımda neler yapabileceğimizi daha kararlaştırmadık. Ancak bu yönde en doğur kararı vereceğimizi düşünüyorum.

Türkiye gıda konusunda dünyanın en büyük tedarikçilerinden biri olmaya aday. Ülkemizdeki verimli topraklar bunun kanıtıdır. Biz de bu verimli topraklarda organik tarımın yanı sıra hayvancılık içinde çalışmalar yapacağız.”

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 00:22 tarihinde yazdırılmıştır.