İğneadalılar Nükleer Santral İstemiyor

Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesi Belediye Başkanı Tahir Işık, "Koruma altında olan Longoz ormanlarının bulunduğu İğneada'da nükleer santral istemiyoruz" dedi
İğneadalılar Nükleer Santral İstemiyor Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesi Belediye Başkanı Tahir Işık, İğneada'da nükleer santral kurulması ile ilgili son günlerde basında yer alan haberlerin kendilerini tedirgin ettiğini belirterek, "Koruma altında olan Longoz ormanlarının bulunduğu İğneada'da nükleer santral istemiyoruz" dedi.

Işık, beldelerine nükleer santral kurulmasıyla ilgili haberlerin yöre halkını tedirgin ettiğini ifade etti. Tahir Işık, "Beğendik köyü Balıkçı Barınağı ile ilgili limanın hızla yapılmaya başlaması üzerine nükleer santral tartışmaları başladı. Hiç bir yerde resmi olarak gözükmeyen balıkçı barınağı yapılıyor. Devlet büyüklerimize ne kadar sorduysak Beğendik köyünde yapılan limanın santral için mi, balıkçı barınağı için mi? yapıldığı konusunda kimse bize doğru bilgi vermiyor" diye konuştu.

Beldelerinde nükleer santral kurulması konusunun ilk kez 12 yıl önce gündeme geldiğini anımsatan Işık, koruma altında olan Longoz ormanlarının bulunduğu İğneada'da santral kurulmasını istemediklerini söyledi. Işık, şöyle devam etti:

"Getiri götürü konusu tartışılması gerekir. Halkın bir kısmı santralin, getirisini götürüsünü bilmediği için (işsizliği yeneriz, belki orada çalışırız) düşüncesiyle isteyenler olabilir. Halkın yüzde 70'inin nükleer santralin yapımına karşı. Biz santrale karşıyız. Devletimiz bizi ne kadar dinler o da tartışılır. Yüzde 87'si orman olan bölgede nükleer santral istemiyoruz. Biz santralle değil, turizmle kalkınmak istiyoruz. "

-YÖRE HALKI NÜKLEER SANTRALE KARŞI-

İğneada beldesine bağlı Limanköy'de balıkçılık yapan İbrahim Metin, nükleer santralin balıkçılığı ve toprakları yok etmesi halinde karşı olduklarını ifade ederek, yetkililerden kendilerini aydınlatıcı bilgi beklediklerini bildirdi.

Balıkçı Coşkun Direk ise santralin coğrafyayı olumsuz etkileyeceğine inandıklarını belirterek, "Balıkçılığımız zaten söndü. Santral olursa tamamen biter. Beğendik köyü tarafına bir liman kuruluyor. Oranın santral olacağını söylüyorlar. Kesinlikle santral kurulmasını istemiyoruz. Yeni yeni turizme açılmaya çalışırken nükleer santralin gündeme gelmesinden hüzünlüyüz" diye konuştu.

Beğendik köyünde yaşayan lise öğrencisi Büşra Demirgülle ise "Nükleer santrali kesinlikle İğneada'da istemiyoruz. Japonya'daki olayları görüyoruz. Santral kurulursa burayı etkileyecek. Dünyanın üçüncü büyük Longoz Ormanları İğneada bulunurken nükleer santral kurulmasına kesinlikle tepkiliyiz" dedi.

 

 (Anadolu Ajansı)
 

https://www.trakya22.com adresinden 23 Ekim 2024, 16:33 tarihinde yazdırılmıştır.