Trakya'da Sağlık Çalışanlar İş Bıraktı

Sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla iş bırakma eylemine Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde katılım oldu.
Trakya'da Sağlık Çalışanlar İş Bıraktı Sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla iş bırakma eylemine Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde katılım oldu. Çalışanlar hastane önlemlerinde eylem yaparken, yatan hastalar ve acil hastalar dışındakilere sağlık hizmeti verilmedi. Çorlu'da bir grup hasta iş bırakma eylemine tepki gösterdi.

Edirne'deki iş bırakma eyleminin adresi Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi oldu. Sağanak yağmura rağmen hastane bahçesinde toplanan 100 kişilik doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanları sloganlar atarak çalışma koşullarının düzeltilmesini istedi. Ellerinde 'Sağlıkta ticaret ölüm demektir', 'Tam gün kölelik yasasına hayır' ve 'İş güvencesi istiyoruz' yazılı dövizler taşıyan sağlık çalışanları yatan ve acil hastalar dışında hiçbir hastaya sağlık hizmeti vermedi. Özlük haklarının iyileştirilmesini isteyen sağlık çalışanları adına konuşan Edirne Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Galip Ekuklu, mutsuz olan hekimlerin halka iyi sağlık hizmeti veremeyeceğini ifade ederek şunları söyledi:

"Yarını belli olmayan, sözleşmesinin ne zaman iptal edileceğini önümüzdeki ay gelirinin ne olacağını bilmeyen bir hekim, bir sağlık çalışanı mutlu olabilir mi? Mutsuz bir sağlık personeli halkına iyi sağlık hizmeti sunabilir mi? Bizler sözleşme tehdidi değil, emeğimizin karşılığını alabildiğimiz, gelecek kaygısı olmadığı bir çalışma ortamı istedik. Bunları istemek suç mu? Bizler Türkiye'de yaşayan herkesle ortak insanca yaşamak istiyoruz. Piyasaya düşürülmüş bir sağlık hizmetinin düşük ücretle güvencesiz, uzun süre çalıştırılan Oyuncuları değil, topluma sanmış bir mesleğin onurlu üyeleri olarak görevimizi gelecek kaygısı olmadan yapmak istiyoruz. 2 gün boyunca hastalarımızı mağdur etmeyecek önlemler alınmıştır. Nasıl ki kimi zaman 9 gün süren bayram tatillerinde sağlık hizmeti sürüyor, işte bu iki gün de öyle olacaktır. "

Yaklaşık 100 kişilik eylemci grubu atılan sloganların ardından yağmur yağışı nedeniyle hastane içerisinde girerek iş bırakma eylemlerini sürdürdü. İş bırakma eylemine Trakya Üniversitesi'nin yanı sıra özel hastaneler dışındaki devlet hastaneleri çalışanları da destek veriyor.

Kırklareli'nde Devlet Hastanesi'nde görevli doktor ve sağlık çalışanları ile sendikaların destek verdiği eylemde CHP Milletvekili Turgut Dibek de katıldı. Kırklareli Devlet Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları özlük haklarının iyileştirilmesi için sloganlar attı ve iş bıraktı.

Kırklareli Tabip Odası Başkanı Halil Muhacır, eylem süresinde bayram tatillerinde olduğu gibi sağlık hizmeti verileceğini söyledi. İnsanca yaşamak istediklerini belirten Muhacır şöyle konuştu:

"Türkiye'de yaşayan herkesle ortak insanca yaşamak istiyoruz. Piyasaya düşürülmüş bir sağlık hizmetinin Oyuncusu değil, topluma adanmış görevimizi gelecek kaygısı olmadan yapmak istiyoruz. Son yıllarda sağlık bakanlığının politikalarının bir sonucu olarak sağlık alanındaki yaşananların tek sorumlusu olarak sağlık çalışanları hedef gösterilmiş bunun sonucu sayısı hızla artan hekim saldırıları sıradan hale gelmiştir. "

Hastane bahçesinde toplanan sağlık çalışanları 'Taşeron gidecek Güvence gelecek', 'Sağlık haktır satılamaz', 'Zafer direnen emekçinin olacak' yazılı dövizler taşıdı. Eylemin önceden duyurulması nedeniyle hastalar mağdur edilmedi.

Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi Devlet Hastanesi'nde doktorların iş bırakmasıyla hasta kayıt masalarında uzun hasta kuyrukları oluştu. Hasta ve yakınlarının tepki göstermesi üzerine Tabip Odası Başkanı Serdar Sönmez, hastalara eylemi neden yaptıklarını anlattı. İkna olan vatandaşlar muayene olmadan hastaneden ayrıldı. Bazı hastalar ise iş bırakma eylemine tepki göstermeye devam etti.

Çorlu Devlet Hastanesi'ne sabah erken saatlerde gelerek sıra almak isteyen çok sayıda kişi doktorların eyleminin olduğunu öğrenince şaşırdı. Hasta kayıt masalarında oluşan kuyruk nedeniyle bazı hastalar sağlıkçıların iş bırakma eylemine tepki gösterdi. Bu sırada hastanede olan Tekirdağ Tabip Odası Başkanı ve Çorlu Devlet hastanesi doktoru Serdar Sönmez, vatandaşlara eylemi neden yaptıklarını anlatmaya çalıştı. Sönmez, şöyle dedi:

"Biz bir hakim, bir albayın aldığı maaşın yarısını bile almıyoruz. Biz hekimiz dünyanın en zor tahsilini gördük. Hak ettiğimiz ücreti alalım emekli olduğumuz zamanda hak ettiğimiz emekli ücretini alalım istiyoruz. Bu nedenle iki gün tıpkı nasıl bayramlarda 9 günlük tatil gibi hastalara bakmayalım acil olanlar acile gitsinler. İki gün bizi affedin hoşgörün iki gün sonra gelin biz size daha ili sağlık hizmeti verelim. "

Bu açıklamayla ikna olan bazı hastalar hastaneden ayrıldı. Bazı hastalar ise eyleme kızarak muayene olmak istediğini söyledi, ancak eylemde olan sağlık çalışanları acil hastalar ve yatan hastalar dışında kimseye sağlık hizmeti vermedi. Hastane bahçesinde toplanan sağlık çalışanları sloganlar atarak eylemlerini sürdürdü. Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Sönmez hekime ve sağlık çalışanlarına hak ettikleri insanca yaşamalarını sağlayacak olan sabit bir ücret verilmesini istediklerini söyledi.

Sönmez, "Bizden daha az eğitim alanların yarısı kadar ücret almak istemiyoruz. Bu ücretin emekliliğimize de yansımasını istiyoruz. Hekim olarak emekliliğimizde nasıl geçineceğimizi düşünmek istemiyoruz. Mutlu olmak ve bu mutluluğu hastalarımıza yansıtmak istiyoruz" diye konuştu. İş bırakma eylemi hastane bahçesinde sürüyor.

(Doğan Haber Ajansı)

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 07:49 tarihinde yazdırılmıştır.