AVRUPA'NIN DOĞALGAZI EDİRNE'DEN GİDECEK

Enerjinin İpek Yolu Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) Avrupa bağlantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azeri Mevkidaşı İlham Aliyev'in katılımıyla Edirne'nin İpsala ilçesinde düzenlenen törenle açıldı.
AVRUPA'NIN DOĞALGAZI EDİRNE'DEN GİDECEK

“Tarihi bir ana şahitlik ediyoruz”

Dünyanın en büyük enerji yatırımlarından birisi olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattının (TANAP) Avrupa bağlantısı, Edirne'nin İpsala ilçesi Sarıcaali Köyü'nde bulunan MS4 Ölçüm İstasyonu'nda gerçekleştirilen törenle açıldı.Güney Gaz Koridoru Projesi’nin ana omurgasını oluşturan TANAP'ın Avrupa bağlantısının hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; “Bugün hep birlikte ülkelerimiz ve bölgemiz adına tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Her aşaması sabırla, dirayetle Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan'ın ortak gayretleriyle örülen 7 buçuk senelik uzun ve meşakkatli bir süreci başarıyla taçlandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

TANAP’ın, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye güzergâhından Avrupa'ya, TAP hattına bağlandığını söyleyen Erdoğan, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna Hersek güzergâhındaki ülkelerin de buradan istifade ettiğini hatırlattı.

“Bu proje bir barış projesidir”

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın ortak gayretleriyle örülen uzun ve meşakkatli bir süreci başarıyla taçlandırmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin bir barış projesi ve projede yer alan ülkelerin köklü dostluğunun sembolü olduğunu vurguladı.

TANAP’ın Türkiye ve Azerbaycan’ın karşılıklı güvene dayalı ilişkileri sayesinde bu aşamaya geldiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP’la ilgili ilk adımın Haziran 2012’de Hükûmetlerarası ve Ev Sahibi Hükûmet Anlaşmaları ile İstanbul’da atıldığını, Şah Deniz 2 Nihai Yatırım Kararı Anlaşması’nın ise Aralık 2013 de Bakü’de düzenlenen bir törenle neticelendirildiğini hatırlattı.

“Onca badireye rağmen TANAP’ı planlandığı şekilde ilerlettik”

TANAP’ın temel atma töreninin 17 Mart 2015 tarihinde Kars’ta, açılış törenini ise 12 Haziran 2018 Eskişehir’de dost ve kardeş ülkelerin katılımıyla gerçekleştirdiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İçerde ve dışarda özellikle atlattığımız onca badireye, bölgesel gerilime, hatta sıcak çatışmalara varan istikrarsızlıklara rağmen, TANAP’ı planlandığı şekilde ilerlettik. Kardeşim Aliyev’in şahsi ilgisi, gerek Gürcistan makamlarının iş birlikleri, gerekse bu projeye emek veren kardeşlerimizin gayretleriyle hamdolsun TANAP’ı bugünkü aşamasına getirdik” dedi.

“Avrupa'ya uzanan 3 bin 500 kilometrelik enerji koridorunun en önemli parçası”

Verilen emeklerin boşa gitmediğini belirten Erdoğan; “Enerji'nin İpek Yolu olarak görül bu muhteşem projenin belirlenen takvime, hedeflerimize ve taahhütlerimize uygun bir şekilde ülkelerimiz ile ilgili kısmını bugün itibariyle tamamlamış oluyoruz. Bu proje ile sahip olduğumuz zenginlikleri, kenti vatandaşlarımızın onlarla birlikte tüm bölge halklarının tüm insanlığın hizmetine sunma irademizi teyit ettik. Biz TANAP'la ülkemizin enerji ihtiyacını garanti altına almanın yanı sıra, Avupa'nın enerji arz güvenliğine de katkı yapmayı hedefledik. TANAP, Azerbaycan'dan Avrupa'ya uzanan 3 bin 500 kilometrelik enerji koridorunun en önemli parçasıdır” dedi.

“Hayalden çıkıp gerçeğe dönüştü”

                Azerbaycan doğalgazının, ülkemiz üzerinden 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçerek, artık Avrupa'nın kapısına ulaştığını söyleyen Erdoğan, TANAP'la 16 milyar metreküplük Azerbaycan doğalgazını Türkiye ve Avrupa'nın istifadesine sunulmasının, hayalden çıkıp gerçeğe dönüştüğünü vurguladı.

“6 milyarını Türkiye, 10 milyarını Avrupa kullanacak”

16 milyar metreküplük bu gaz miktarının 6 milyarını Türkiye’nin, 10 milyarını ise Avrupa ülkelerinin kullanacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Kasım 2019 itibariyle TANAP üzerinden Türkiye'ye taşınan gaz miktarının 3,23 milyar metreküpe ulaştığını söyledi. İlerleyen yıllarda TANAP'ın taşıma kapasitesini önce 24 milyar metreküpe, ardından 31 milyar metreküpe çıkarmayı planladıklarını dile getiren Erdoğan, Avrupa’ya gaz sevkinin başlaması için Trans-Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı TAP’ın bir an önce tamamlanması gerektiğini ve TAP’ın da 2020 yılı içinde tamamlanmasını beklediklerini aktardı.

İnsanlığın son iki asırdır enerji kaynaklarının kontrolü için savaştığını, milyonlarca insanın canına mal olan ağır bedeller ödediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orta Doğu’nun on yıllardır istikrarsızlıkla boğuşmasının arka planında bu mücadelenin yattığına işaret etti. Bir damla petrolü insan kanından insan hayatından daha değerli gören zihniyetin dünyaya barış ve huzur getiremediğinin altını çizen Erdoğan, yaşanan onca acıya, ölüme, yıkıma rağmen ne yazık ki bu anlayışın belli kişiler tarafından devam ettirildiğini söyledi.

“Hakça paylaşım yerine gerilimi körüklemeye çalıştılar”

Doğu Akdeniz'de bulunan Hidro Karbon kaynaklarının paylaşımı konusunda birilerinin hakça paylaşım yerine gerilimi körüklemeye çalıştığını ifade eden Erdoğan;  “Adaletli paylaşım imkânı varken tehdit diline ve şantaj politikalarına başvuruluyor. Oysa hiçbir ülke uluslararası hukuktan üstün değildir. Emrivakilerle netice alınamayacağı, artık idrak edilmelidir. Ben yaptım oldu mantığıyla kimse bir yere varamaz. Aba altından sopa göstererek hiçbir ülke bir başkasına bir başkasına haklarından sarfınazar ettiremez. Bilhassa Türkiye böyle bir zillette asla boyun eğmez. Ülkemiz, ne kendi hukukunu ne de Kıbrıs Türkü'nün çıkarlarının çiğnenmesine izin verir” açıklamasında bulundu.“Gemilerimizi çekmeyiz”

Son teknolojiye sahip iki sondaj gemisi Fatih ve Yavuz ile 2 sismik araştırma gemisinin bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Erdoğan;  “Biz bunların bağırmalarıyla, çağırmalarıyla oradan gemilerimizi çekmeyiz. Onlar orada şu anda görevlerini yapıyorlar ve yapmaya devam edecekler. Gemilerimizin ve mürettebatımızın güvenliği ise Deniz Kuvvetlerimiz tarafından en üst düzeyde sağlanıyor” dedi.

“Bizim sondajlarımızdan çatışma ve kan değil, barış ve refah fışkıracak”

Bu gemilerin yürüttüğü faaliyetlerin kısa sürede meyve vereceğini belirten Erdoğan; “Şimdi Libya ile de biliyorsunuz anlaşmamızı yaptık. Bu anlaşma şimdi parlamentomuza gelecek ve parlamentomuzdan da geçmek suretiyle bu işi çok farklı bir konuma taşımış olacağız. Şimdi Libya'yı tehdit etmeye başladılar. Bu anlaşma yapıldı. Bu anlaşmanın diğer ayakları da aynen uygulamaya girecek. Bizim sondajlarımızdan çatışma ve kan değil, barış ve refah fışkıracak” dedi.

Erdoğan’dan işbirliği zemini çağrısı

Bu inançla, Doğu Akdeniz'deki tüm taraflara samimi bir çağrıda bulunmak istiyorum diyen Erdoğan; “Gelin enerjiyi bir çatışma aracı yerine işbirliği zeminine dönüştürelim. Diplomasinin imkânlarını kullanmak varken bölgeyi yeni bedeller ödetecek yollara tevessül etmeyelim” dedi.Enerjinin çok ciddi bir küresel mesele olarak önlerinde bulunduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya enerji haritasının değiştiğini, bu alanda yeni aktörlerin, yeni projelerin ve yeni iş birliği modellerinin ortaya çıktığını kaydetti. Enerji güvenliğinin sağlanmasında üretici, transit ve tüketici ülkeler arasındaki etkin işbirliğinin önemli olduğunu dile getiren Erdoğan,  “Türkiye stratejik konumu ile enerji üreten ve tüketen ülkelerin tam kavşağında yer alıyor. Bugün yerkürede yer alan doğal gaz rezervlerinin % 70'i, Petrol rezervlerinin ise % 60'ı komşularımızın topraklarında bulunuyor” dedi.“81 ilimizin tamamına doğalgaz arzı sağladık”

Ülkemizin Avrupa'nın 4'üncü, dünyanın 18'inci en büyük doğal gaz piyasası konumunda olduğunu vurgulayan Erdoğan; “ 2002 yılında 5 ilimizde doğalgaz varken, bugün 81 ilimizin tamamına doğalgaz arzı sağladık. 2019 Ağustos rakamlarıyla 144 bin kilometreyi aşan bir doğalgaz dağıtım şebekesine çıktı.  Ülke nüfusumuzun yüzde 81'ine yani 66 buçuk milyon insanımıza doğalgazı ulaştırdık. 2018 yılı doğalgaz talebimiz ise 49,3 milyar metreküpü buldu. Doğalgaz depolama kapasitemizi 4 milyar metreküpten 11 milyar metreküpe çıkarmayı planlıyoruz. 2 yüzer gaz depolama ve gazlaştırma gemisini hizmete sunduk. Toplamda 5,4 milyar metreküplük kapasiteye sahip Tuz Gölü doğalgaz depolama tesisinin son bölümünün temelini bu sene attık. Bu kısmın 2023'te devreye girmesi ile Tuz yapılarında dünyanın en büyük depolama tesisine sahip olacağız” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji ve doğal gaz konusunda paylaştığı istatistiklerin Türkiye’ye ciddi sorumluluk yüklediğinin farkında olduklarını sözlerine ekleyerek, “Karşılaştığımız birçok çifte standarda rağmen, diyalogdan, diplomasiden, uluslararası hukuktan asla taviz vermedik. Rekabet yerine iş birliğinin, gerilim yerine müzakerenin, kavga yerine meselelerimizi konuşarak çözmenin peşinde olduk. Bize bir adım atana, biz koşarak gittik. Bugün de yarın da aynı hüsnü niyetle hareket etmeye devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

“TANAP, ülkemizin barışçıl vizyonunun en somut işaretidir”

Ne haklarımızdan vazgeçeceğiz, ne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hakkını yedireceğiz, ne de hakkımız olmayana el uzatacağız ifadelerine yer veren Erdoğan; “Adalet, istikrar ve bölgesel işbirliği için gayret göstermeyi sürdüreceğiz. Bugün hep birlikte Avrupa bağlantısı açılış törenini icra ettiğimiz TANAP, ülkemizin barışçıl vizyonunun en somut işaretidir. Dünya gündeminin ticaret savaşlarıyla, terörle, sokak olaylarıyla, istikrarsızlıkla meşgul olduğu bir dönemde biz bugün Avrupa ile Asya'yı TANAP'la bir kez daha birbirine bağlıyoruz. Buradan bölgemiz ile beraber tüm dünyaya işbirliği ve ortaklık mesajları veriyoruz. Türkiye'yi 3 kıtanın enerji ticaret merkezine dönüştürme yolunda yeni bir adım daha atıyoruz” dedi.

TANAP’ın Avrupa Bağlantısı Açılış Töreni’nin hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, projede emeği geçenlere, özellikle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Gürcistan’a iş birlikleri için teşekkürlerini sundu.

“Yaşasın Azerbaycan-Türkiye Gardaşlığı”

Önümüzdeki dönemde kazan-kazan temelinde yeni projelere imza atacaklarına inandığını da belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaşasın Azerbaycan-Türkiye gardaşlığı” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Erdoğan, 8 Ocak'ta Türk Akım doğal gazın adımının İstanbul'da atılacağının müjdesini de verdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İpsala’da bulunan MS4 TANAP İstasyonu'ndaki TANAP Avrupa Bağlantısı Açılış Töreni'nde, Türkiye'de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

“Türkiye ve Azerbaycan kadar birbirine yakın ülke yoktur”

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptığı konuşmada; “Türkiye ve Azerbaycan kadar birbirine yakın ülke yoktur. Karşılıklı yatırımlar bizim gardaşlığımızı ve güveni gösteriyor. Bugün TANAP Avrupa’ya ulaştı. TANAP’ın ömrü uzun olacak. İki ülkeye ve diğer ülke vatandaşlarına fayda sağlayacak. 2012 yılında tarihi İstanbul Anlaşması ile TANAP’a yeşil ışık yakıldı. Bakü-Tiflis-Ceyhan ile bu güne kadar 450 milyon ton petrol nakledildi.  Bunun 400 milyondan fazlasını Azerbaycan, 27 milyon ton Türkmenistan, 12 milyon ton Kazakistan, 7 milyon ton Rusya petrolü teşkil ediyor. Tarihi anlaşma ile Türkiye ile Azerbaycan'ı yeniden bir araya getirdi. Aziz kardeşim Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldik ve bu projeyi ortaya koyduk” ifadelerine yer verdi.

Aliyev, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattının temelini çağdaş Azerbaycan devletinin lideri Haydar Aliyev'in kendi elleriyle attığını dile getirdi.

“Bu proje, ülkeler arasında köprüler kuracak”

TANAP’ın, Güney Gaz Koridorunun bir parçası olduğunu söyleyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev; “Güney Gaz Koridoru 7 ülkenin işbirliği içerisinde gerçekleşecek ve tamamlandığında bölgenin en büyük projelerinden birisi olacak. Bu proje, ülkeler arasında köprüler kuracak, iş birliği, istihdam ve uzun müddetli anlaşmalar getirecektir” dedi.

“Türkiye’nin gururu bizim gururumuzdur”

Türkiye’nin dünya çapında güç merkezi olduğunu vurgulayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev; “Biz buna sevinirik, Türkiye'nin gücü bizim gücümüzdür, uğuru bizim uğurumuzdur. Türkiye’nin gururu bizim gururumuzdur. Biz birlikte bundan sonra da iki gardaş ülke olarak kol kola ileriye gideceğiz. Hayata geçirdiğimiz bu dev projeler bizim gücümüzü gösterir ve gücümüzü arttırır. İktisadi güç de sonuçta siyasi güce çevrilir. Ben inanıyorum ki bundan sonra da birlikte hayata geçireceğimiz projeler, uğurlu olacaktır. Yaşasın Türkiye-Azerbaycan dostluğu ve gardaşlığı" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

“Uzun yolculuklar bir adımla başlar”

TANAP’ın bin 850 kilometrelik yolculuğunun sona erdiğini ve gazın Avrupa yolculuğunun başladığını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Avrupa'ya gaz akışı için biz hazırız. Bundan sonraki süreci Avrupalı dostlarımıza emanet ediyoruz. Bir enerji projesi olmasının ötesinde bir vizyon verasetinin nişanesidir. İki beden, bir ruh anlayışıyla var olan Türkiye ve Azerbaycan’ın yani tek bir milletin iki ayrı devlette yaşayan evlatlarını birbirine daha güçlü bağlayan bir düğümdür. Türk-Azeri kardeşliğinin gelecek nesillere en büyük armağanıdır” dedi.

 

Bakan Dönmez, Türkiye’nin ve Avrupa’nın enerji arz güvenliği için hayati değeri olan projede ilk olarak 16 milyar metreküp, daha sonra 31 milyar metreküplük doğalgazın hem Türkiye hem de Avrupa’nın enerji geleceğine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Dönmez, "Enerjinin İpek Yolu" olarak adlandırılan proje için ilk imzaların 2012 yılında atıldığını hatırlattı.


Güney Gaz Koridoru'nun şah damarı olan TANAP’ın, Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Akdeniz'in beline bir kuşak gibi dolanacağını vurgulayan Bakan Dönmez;  TANAP'ın yanı sıra diğer doğal gaz altyapı yatırımlarıyla Türkiye'nin doğal gazda enerji arz güvenliği sorununun kalmadığını söyledi. Türkiye'nin enerjide merkez ülke olma yolunda adım adım ilerlediğini dile getiren Bakan Dönmez; “Türkiye'nin enerjide kazan-kazan odaklı bir politika izlemektedir. Enerji diplomasisinin bölgesel refahı artırmayı merkeze almaktır” dedi.

Bölge ve tarafların yararı için enerjinin birleştirici ve uzlaştırıcı rolünü her zaman öne çıkardıklarını belirten Bakan Dönmez, "Bugüne kadar Türkiye ile iş yapan, ortak bir amaç için hareket eden bütün ülkeler kazandı. Bu gelecekte de böyle olmaya devam edecektir." Dedi.

Güney Gaz Koridoru ve onun en önemli halkası olan TANAP’ın birinci kısmını geçen sene faaliyete geçirdiklerini belirten SOCAR Başkanı ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı RövnagAbdullayev, Bu gün ise TANAP’ın, Avrupa’ya doğalgaz taşımak için tamamen hazır duruma getirildiğini söyledi.

“Zamanında ve yüksek kalitede tamamlandı”

Türkiye’nin doğusundan batısına kadar uzanan bu tarihi iletim hattının inşaatının, zamanında ve yüksek kaliteli bir şekilde tamamlandığını ifade eden Abdullayev, “Türkiye-Yunanistan sınırında TANAP’a bağlanacak Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TAP) inşaatı da sona erdikten sonra tarihte ilk defa Azerbaycan gazı Hazar Havzası’ndan Avrupa pazarlarına, doğrudan iletilmiş olacak. Böylece, Avrupa’nın yeni gaz tedarikçisi olmanın yanı sıra, Türkiye’nin de en büyük ikinci doğalgaz tedarikçisine de dönüşmeyi hedefliyoruz” dedi.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Şefik Caferoviç, Gürcistan Başbakanı GiorgiGakharia, Türkiye, Katar, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan’dan bakanlar, İtalya, Yunanistan, Bosna Hersek, Sırbistan ve Avrupa Birliği temsilcileri, SOCAR, BOTAŞ ve BP üst düzey yöneticilerinin yanı sıra iş dünyasının önemli temsilcileri katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Gürcistan Başbakanı GiyorgiGaghariya, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konsey Üyesi Şefik Caferoviç, Sırbistan Ulusal Meclis Başkanı Maya Goykoviç, Kuzey Makedonya Başbakan Yardımcısı KocoAngjushev ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile boru hattının açılış butonuna bastı.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 00:55 tarihinde yazdırılmıştır.