ORTAK ÇALIŞMA GRUBU İLK TOPLANTISINI YAPTI

İnterreg - IPA Bulgaristan - Türkiye arasında gerçekleştirilen 'Sınır Ötesi İşbirliği Programı' kapsamında Edirne'de ilk toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakan Yardımcısı AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı; "Biz Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde yerel yönetimlerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Artık AB’de kararların büyük bir kısmı yerel yönetimler tarafından alınıyor. Dolayısıyla tüm yerel yönetimlerimizin, Edirne’den Ardahan’a kadar Türkiye’nin AB üyelik sürecine dâhil olmalarını önemsiyoruz ve bu süreçlerde daha fazla yerel yönetimin, STK’nin yer almasını arzu ediyoruz." Dedi.
ORTAK ÇALIŞMA GRUBU İLK TOPLANTISINI YAPTI

Avrupa Birliği tarafından yürütülen İnterreg - IPA Bulgaristan - Türkiye 'Sınır Ötesi İşbirliği Programı' kapsamında Edirne'de gerçekleştirilen toplantıda 2021 - 2027 yılında gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

Gerçekleştirilen programın 2014 - 2020 döneminde Ortak İzleme Komitesi’nin olağan toplantısı iki gün boyunca devam edecek. Ortak İzleme Komitesi'nin olağan toplantısına Dışişleri Bakan Yardımcısı, Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakan Yardımcısı Denitsa Nikolova, Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural ve çok sayıda davetli katıldı.

"30 Milyon Avroluk Bütçe"

Bulgaristan ile Türkiye arasında 2004 yılından beri gerçekleştirilen 'Sınır Ötesi İşbirliği Programı'nın önemini vurgulayan Dışişleri Bakan Yardımcısı, Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı; " Bu programa 2004’ten beri üyeyiz, şu an 2014 – 2020 dönemini uyguluyoruz. Bu dönemde 30 milyon avroluk bir bütçe söz konusu. Ülkemizden Edirne ve Kırklareli, Bulgaristan tarafından da 3 vilayetin sınır ötesi vilayetler arasında işbirliğini geliştirmesi, kalkınmadan turizme, sanayiden eğitime, her alanda işbirliğini arttırmaları ve ortak projeler gerçekleştirmeleri için AB tarafından başlatılan bir proje. Bu projeyi Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Avrupa Birliği Başkanlığı yürütüyor. Bugün 2021 – 2027 döneminde Türkiye – Bulgaristan sınır ötesi işbirliğinin geleceğini tartışacağız. Kırklareli ve Edirne vilayetlerinin belediyelerinin ortaklaşa Bulgaristan tarafındaki şehirlerle yapmak istedikleri projeleri dinleyeceğiz ve önümüzdeki dönemle ilgili olarak bir programlama yapacağız." İfadelerini kullandı.

"Avrupa'nın ve NATO'nun Sınırlarıdır"

Gerçekleştirilen 'Sınır Ötesi İşbirliği Programı'nın birçok ülkeyi ilgilendirdiğini dile getiren Kaymakçı; "Avrupa’nın sınırları ne Boğaziçi’nde biter ne Türkiye ile Yunanistan ve Bulgaristan arasındadır, Avrupa’nın sınırları Türkiye’nin Güneydoğu sınırlarıdır. Türkiye’nin İran’la, Irak’la, Suriye ile olan sınırları hem Avrupa’nın hem NATO’nun sınırlarıdır. Dolayısıyla biz bugün sınır ötesi işbirliği olarak gördüğümüz bu programı aslında gelecekte Avrupa Birliği’ne üye olacak Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa ülkelerinin yerel yönetimlerinin, üniversitelerinin, sivil toplum kuruluşlarının kendi aralarında gerçekleştireceği bir program olarak değerlendiriyoruz." Şeklinde konuştu.

"AB İlişkilerimizde Yerel Yönetimler Önemli"

Yerel yönetimlerin, Avrupa Birliği ilişkilerinde önemli rol oynadığını söyleyen Dışişleri Bakan Yardımcısı AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı; " AB ile ilişkilerimizde yerel yönetimlerin önemli olduğunu düşünüyoruz. Artık AB’de kararların büyük bir kısmı yerel yönetimler tarafından alınıyor. Dolayısıyla tüm yerel yönetimlerimizin, Edirne’den Ardahan’a kadar Türkiye’nin AB üyelik sürecine dahil olmalarını önemsiyoruz ve bu süreçlerde daha fazla yerel yönetimin, STK’nin yer almasını arzu ediyoruz." Dedi.

"Önemli Kararlar Almamız Gerekiyor"

Toplantıda açıklamalarda bulunan Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakan Yardımcısı Denitsa Nikolova 'Sınır Ötesi İşbirliği Programı'nın önemini dile getirdi. Nikolova; "Sınır bölgelerindeki illerimizi nasıl daha iyi geliştirmeliyiz, bu konular hakkında hem finansman imkanlarımızı, hem de ihtiyaçlarımızı göz önünde bulundurarak önemli kararlar almamız gerekiyor. En doğru yolu bularak en iyi sonuçlar elde edip insanlara daha iyi yaşam sağlamak için çalışmamız gerekiyor. Anlıyoruz ki çok dinamik bir ortamda yaşıyoruz, şartlar sürekli değişiyor ve bundan dolayı yeni program döneminde azami derecede istekli olmamız gerekiyor. Daha fazla imkan sağlayabilmek ve sınırlamaları azaltmak için bu şekilde davranmamız gerekiyor." İfadelerini kullandı.

https://www.trakya22.com adresinden 23 Kasım 2024, 06:07 tarihinde yazdırılmıştır.