İskeçe Azınlık-Ortaokulu ve Lisesinde yaşanan yetersiz bina ve derslik sorunu nedeniyle vardiyalı eğitime geçilmek istenmesini boykot eden veliler bugün (23 Eylül Pazartesi) İskeçe’de yürüyüş düzenledi. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı yürüyüşte atılan sloganlar ve açılan pankartlarla hükümetten yaşanan soruna çare bulunması talep edildi.
Batı Trakya Türkleri yıllardır eğitimde yaşanan sorunlarla boğuşmaya devam ediyor. Son yıllarda her eğitim-öğretim yılı başında yaşanan sorunlara bu yıl bir yenisi daha eklendi. 77 mezun veren İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesine 161 kayıt olunca okul idaresi 3 şubeyi öğlenci yapmak suretiyle vardiyalı eğitime geçmek istedi. Yıllardır yetersiz bina ve derslik sorununun yaşandığı İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesinde geçici çözümler çare olmayınca velilerin ve tüm azınlığın tepkisine neden oldu.
Okul velileri okulların açıldığı ilk günden beri okulun önünde boykot yaparak okulu kapalı tutuyor. Yaklaşık 10 günden beri yerel makamlar soruna çare bulamayınca veliler yaptıkları toplantı sonucu yürüyüş kararı aldı.
Alınan karar gereği bugün (23 Eylül Pazartesi) saat 11:30’da İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi önünden başlayan yürüyüş İskeçe şehir meydanında, oradan da "Cezaevi değil okul istiyoruz", "Eğitimdeki engeller kaldırılsın" şeklinde slogan atarak valilik binası önüne kadar devam etti. Velilerin ve öğrencilerin başını çektiği yürüyüşe yaklaşık 3 bin kişi katıldı. İskeçe Milletvekilleri Hüseyin Zeybek ve Burhan Baran, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Deli Hüseyin, Eyalet Meclis Üyesi Rıdvan Kurak, İskeçe ve Mustafçova Belediyesinden Başkan Yardımcıları, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, İskeçe Türk Birlği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Çınar Derneği Başkanı Cengiz Ömer, okul müdürü, öğretmenleri ve kalabalık bir soydaş topluluğu yürüyüşe katılarak destek verdi.
Eylemde, Türkçe ve Yunanca "Bina sorununa acil çözüm", "740 can kaç metrekareye eşittir?", "2019'da bodrumda eğitim" ve "Yasalar önünde eşitliğe evet, aldatılmaya hayır" yazılı pankartlar açıldı.
Valilik binası önünde sona eren yürüyüş sonunda seçilmişlerden oluşan bir heyet Eyalet Başkan Yardımcısı ile görüşerek sorunu ve talepleri bir kez daha ilettiler. Yapılan görüşme sonrası okulun encümen heyeti ve okul aile birliği tarafından yapılan açıklamada Eyalet Başkanı Metios’un yarın (Salı) Eğitim Bakan Yardımcısı ile görüşeceğini ve sorunun çözümü için yapılması gerekenleri aktaracağı bildirildi. Eylemin Salı günü de devam edeceği ve bundan sonraki yol haritasının Salı günü okulda veliler tarafından belirleneceği belirtildi.
Encümen Heyeti Başkanı Erhan Hüseyin yaptığı açıklamada, okuldaki öğrenci sayısının artması nedeniyle derslik sıkıntısı yaşandığını belirterek, bir an önce buna çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Okuldaki sorunla ilgili Yunan makamlarının bilgilendirildiğini ancak henüz bir çözüm bulunmadığını anlatan Hüseyin, "Bu yıl 77 mezun verdik, buna karşılık 161 yeni kayıt yaptık. Şu anda 200 kişilik kapasiteli okulumuzda yaklaşık 750 öğrencimiz bulunuyor. Yaz tatilinde bu sorunu yetkili makamlara ilettik. Maalesef şu ana kadar çözüm yolunda adım atılmadı. Bu nedenle eylem kararı aldık." dedi. Hüseyin, okuldaki soruna çözüm olarak getirilmek istenilen ikili eğitim uygulamasını velilerin kabul etmediğini vurgulayarak, ilgili tüm mercilerin istemesi durumunda soruna kolayca çözüm bulunabileceğini kaydetti.
Yunanistan'ın diğer bölgelerinde de benzer derslik sıkıntısı yaşandığını ancak prefabrik dersliklerle soruna kısa sürede çözüm bulunduğunu anımsatan Hüseyin, şunları kaydetti:
"Atina bölgesinde benzer bir bina sorunu yaşandığını ve velilerin itirazı üzerine prefabrik derslik ekleyerek çözüm bulunduğunu öğrendik. Demek ki, istenirse çözüm zor değil. Biz de buna benzer bir çözüm istiyoruz. Asıl ihtiyacımız olan yeni okul inşa edilinceye kadar geçici prefabrik derslikler yapılmasını ve çift vardiyalı eğitimin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Çift vardiyalı eğitimi ne öğrenciler ne de veliler istiyor."
Hüseyin, Batı Trakya Türk azınlığının eğitimi konusunda Türkiye ve Yunanistan arasında anlaşmalar mevcut olduğuna işaret ederek, "Bizim arzumuz, iki ülkenin azınlıkla ilgili sorunların çözümü noktasında mutabakata varmaları ve bir an önce bu gibi sorunlara çözüm bulunması. Başka bir şey istemiyoruz." ifadesini kullandı.
Okul Aile Birliği Başkanı İlker Topal da İskeçe Azınlık Ortaokul-Lisesi'nin şu anda en büyük sorununun derslik ve bina olduğuna işaret ederek, "Bu soruna tüm öğrencilerimizin aynı saatlerde eğitim göreceği acil bir çözüm istiyoruz. Şu anda uygulanmak istenilen sabahçı ve akşamcı eğitime itiraz ediyoruz." dedi.
İskeçe'de acilen ikinci bir azınlık ortaokul-lisesine ihtiyaç bulunduğunu ifade eden Topal, şunları kaydetti:
"Okulumuzdaki sorunun çözümü için geçici olarak prefabrik derslikler inşa edilmesini istiyoruz. Ancak, uzun vadede çağdaş bir okulda bulunan laboratuar gibi bölümleri olan sağlıklı bahçesi ve spor alanları olan yeni bir okul inşa edilmesi lazım. Arzumuz, buradaki sıkıntının bir an önce devletimiz tarafından fark edilmesi ve yaşanan soruna ivedilikle çözüm bulunarak öğrencilerin derse başlamasıdır."
Türk azınlığın İskeçe ve Gümülcine'de yeni azınlık orta okul ve liseleri açılması yönündeki talepleri Yunan yönetimi tarafından yıllardır cevapsız bırakılıyor. Batı Trakya Türklerinin eğitim alanındaki taleplerinin büyük bir kısmı Yunan yönetimleri tarafından görmezden geliniyor. Yunan yönetimi bu yöntemlerle Batı Trakya Türklerini Azınlık okullarından soğutarak azınlık eğitimini kademeli olarak ortadan kaldırmayı hedefliyor.