16-22 Eylül Ahilik haftası nedeniyle Edirne’de tören düzenlendi. Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği üyeleri Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.
Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz tarafından Anıta çelenk sunumu ile devam etti. Törene Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, oda başkanları, meslek odaları temsilcileri ve esnaflar katıldı.
“Esnaflar öncelikli olarak dürüst olmak zorundadır”
Ahi Evran Veli tarafından kurulan teşkilatın toplumla iç içe yaşamak ve toplumu bazı konularda eğitmek maksadıyla kurulduğunu belirten Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, ”Onun için esnaf ve sanatkar başta ahi Evrani Veli’nin ifadesi ile dürüst olmak zorundadır, paylaşımcı olmak zorundadır. Çünkü ne demiştir Ahi Evran ‘Ben siftah yaptım ama komşum siftah yapmadı, gidin ondan alışveriş yapın’ diye ifadelerde bulunmuştur. Bu hafta esnaf ve sanatkarlarımıza hayırlı olsun.” İfadelerini kullandı.
“Ahilik, tüm toplumların örnek alması gereken insanlık sistemidir”
Ahilik teşkilat kültürünün tanıtılması esnaf ve sanatkarlar ile birlikte gelecek kuşaklara aktarılması için bu haftanın organize edildiğini ifade eden Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, “Ahilik, halkın sanat ve meslek alanında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. İyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen olmakla birlikte; Eğitim, Bilim, Teşkilatlanma, Kalite, Standart, Üretici Tüketici ilişkisi, Denetim vb. konularda yaşadığı dönemin toplumsal yapısını düzenlemiş bir sistemdir.” Dedi.
Altun, sözlerine şu şekilde devam etti ; ”Hacı Bektaş-i Veli'nin tavsiyesi doğrultusunda esnaf dayanışma teşkilatı olarak kurulan Ahilik ilk kez bir kurum haline 13.yy' da Ahi EVRAN tarafından getirilmiştir. İyi bir deri ustası olan Ahi Evran, Kayseri'de deri işleme atölyesi (debbağ) kurmuş, bir dönem Konya ve Denizli'de yaşayan Ahi Evran, 1206 yılında Kırşehir’e göç ederek Anadolu'ya gelen esnaf ve sanatkârları bir araya getirerek zaman içerisinde 32 çeşit esnafı teşkilatlandırmıştır. Günümüzün yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde Ahiliğin temel ilkeleri yatmaktadır. Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, çeşitli mesleki kuruluşların varlığı gibi kavramları Batıya aktaran birikim Ahilik kültürüdür. Bu itibarla Ahilik yalnızca Türk insanın değil, bütün dünya toplumlarının örnek alması gereken bir insanlık ve ahlak sistemidir. 2016-2017 eğitim öğretim yılında Meslek Liselerinin 9'cu sınıflarında okutulmak ü "Meslek Ahlaki ve Ahilik" modulu eklenmiştir. zere Esnaf ve sanatkârlarlinızın Ahilik Haftasını kutlar işlerinin hayırlı kazançlarının bol olmasını diliyorum.”
“Bu süreçte 55-60 usta yetiştirdim”
55 yıldır esnaflık yapan Yılın ahisi seçilen kaporta ve boya ustası 79 yaşındaki İsmail Bodur, “Ben esnaf ve sanatkarlara önce çıraklıktan başladım. Kaporta ve boya ustasıyım. Tabi bu sürede 56-60 tane usta yetiştirdik. Bu şekilde hayatımızı devam ettiriyoruz. Bana bu ahilik unvanını verdiklerinden ve de layık gördüklerinden dolayı herkese çok teşekkür ediyorum. Ahilik haftamızın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Ahilik haftasının bundan sonrada devam etmesini, çok iyi bir şekilde anlatılmasını diliyorum. Bunu yapabileceğimize inanıyorum.” Açıklamalarında bulundu.