“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 08 Eylül 2019, Pazar 11:12 tarihinde eklendi. 791 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Konserveler ölümcül olabilir

Yaz aylarında alınan sebze ve meyveleri kış aylarında da tüketebilmek için en çok tercih edilen saklama koşullarından biri konserve yapmak. Ancak kullanılan malzemelerin satın alınmasından hazırlanmasına kadar her aşamaya dikkat etmek gerekiyor. Konu ile ilgili bilgiler veren Diyetisyen Barış Can Gülüm, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Gülüm, sağlıksız yapılan konservelerin zehirlenmeyle sonuçlanabileceğini belirtti.
Konserveler ölümcül olabilir

Yaz aylarında alınan sebze ve meyveleri kış aylarında da tüketebilmek için en çok tercih edilen saklama koşullarından biri konserve yapmak. Ancak kullanılan malzemelerin satın alınmasından hazırlanmasına kadar her aşamaya dikkat etmek gerekiyor. Konu ile ilgili bilgiler veren Diyetisyen Barış Can Gülüm, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Gülüm, sağlıksız yapılan konservelerin zehirlenmeyle sonuçlanabileceğini belirtti.

“Sebzeler taze olmalı”

Yaz lezzetlerinden ve onların sağladığı faydalardan mahrum kalmamak adına evlerde konserve yapımına başlandığını ifade eden diyetisyen Barış Can Gülüm, hazırlanan konservelerin, mevsiminde olmayan yiyeceklerin de ekonomik bir şekilde kış aylarında tüketilmesini sağladığını belirtti.

Konserve yapımında dikkat edilmediği sürece ciddi sağlık sorunları doğurabileceğini söyleyen Gülüm, “Öncelikle saklanacak sebzenin taze olmasına ve çürümemiş olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Aksi halde ne kadar işlemden geçerse geçsin beklediği süre boyunca bakteri oluşumuna uygun zemin devam ediyor. Bu yüzden taze besin ile ısıl işlem yapıldığında bakteri üremesi baskılanmış oluyor.” İfadelerini kullandı.

Paslı kapak hayatınızı karartabilir!

Saklanacak sebzenin tazeliği kadar saklama kaplarının da hayati önem taşıdığının altını çizen Gülüm, “Isıya dayanıklı ve sağlıklı olarak yaygın bir şekilde kullanılan tek materyal camdır. Mutlaka cam kavanozlar kullanılmalı. Kavanozların kapağı da 1 kereden fazla kullanılmamalıdır. Aksi halde ısıl işlemin etkinliğini azaltarak kavanozun şişmesine ve sakladığınız besinin bozulmasına yol açar. Isıya dayanıklı cam kavanozlar birkaç kez kullanılabilir fakat kavanoz kapakları güvenlik açısından sadece 1 kere kullanılmalıdır.” Dedi.

“Kavanozların 1 gün beklemesi gerekiyor”

Besinleri işlerken tuz miktarına ve ısıl işlem süresine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen diyetisyen Gülüm, “Örneğin domatesler için 15-25 dakika aralığında bir kaynama süresi bulunmaktadır. Kaynadıktan sonra kavanozların ters çevrilip 1 gün beklemesi gerekmektedir. Bu işlem şişme görülen kavanozları ayırıp tüketilmemesi için gereklidir. Kavanozları açıp tüketeceğiniz zaman ise maksimum 1 gün bekleme süresi ile tüketiniz. Daha uzun süre bekleme olursa bakteri oluşumu ve akabinde zehirlenmeler gözlemlenebilir.” Açıklamalarında bulundu.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali