Edirne İl Genel Meclisi Eylül Ayı toplantılarının beşinci birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu’nun köylerdeki içme suyu depolarının bakım, çevre düzeni ve su dağıtım vanaları konuları hakkında hazırlanan rapor meclise sunuldu. Hazırlanan rapora göre merkez ilçeye bağlı 37 köyden 24’ünde su depolarında eksikler olduğu, Havsa İlçesi’ne bağlı 20 köyden 11’inde su kuyusunun tel örgüsünün bulunmadığı olduğu tespit edildi.
Edirne İl Genel Meclisi Eylül Ayı toplantısının üçüncü birleşimi Meclis Başkanı Birinci Vekili Şenol Kılıç başkanlığında gerçekleştirildi. Birleşim bir önceki toplantıya ait tutanak özetlerinin okunmasının ardından gündemdeki maddelerin görüşülmesi ile devam etti.
24 köyün su depolarında eksikler var
Su kanalizasyon ve katı atık hizmetleri Komisyonu’nun köylerde içme suyu depolarının bakım, çevre düzeni ve su dağıtım vanaları konuları hakkında meclise sunulması üzere hazırladığı raporda, Merkeze bağlı 37 köyden 24 köyde depoların eksik olduğu, 10 köyde depoların eksikliklerin olmadığı tespit edildi. Havsa köylerinde suların köylere hizmet götürme birliği tarafından 21 köy tahsil edildiği bildirildi. Hem merkez hem de Havsa köylerinde 20 adet bulunan su deposunda, 11 köyün kuyusunun tel örgüsü bulunmadığı ve 9 köyün su deposunun sağlıklı olduğu tespit edildi. Komisyon olarak yapılan araştırmada, Bosna Köyün su sorununun askeri yetkililerle anlaşma yapılarak, köyün ve askeriyenin su sorununun en kısa zamanda çözüleceği belirtildi.
Köylerdeki su depolarında tel örgü ve vana eksikliğinin çok fazla olduğunu söyleyen İl Genel Meclis birinci Başkan Vekili Şenol Kılıç, “Bunların yapılması gerekiyor. Edirne bölgesi su konusunda gerçekten iyi durumda ilerliyor. Susuz denilecek köyümüz yok. Köylere hizmet götürme birliklerine para aktarıyoruz. Zaten hayatın kendisi su. Bu konuda birazda köylere hizmet götürme birliklerinin bu işe el atması gerekiyor. Her şey İl Özel İdaresinden bekleniyor. İl Özel İdaresi olarak içme sularında hassasiyet gösteriyoruz. Ne zaman köyde su yok, sorun yok denildi İl Özel İdaresi hemen yardımda bulundu.“ dedi.
“Mısır üreticiliğinin gelişmesi için desteklemelerin artması gerekiyor”
Tarım ve hayvancılık komisyonunun Edirne ili ve ilçelerinde hayvancılık yapan çiftçilerin kaba yem ihtiyacını karşılamak için kentte kaç dekar silaj mısır ve kaç dekar tanelik mısır ekildiği konusuna ilişkin hazırladıkları raporda, 2018 TÜİK verilerine göre silajlık mısırın Edirne ili ve ilçelerinde 78 bin 679 dekar ekiliş alanı olduğu, üretim miktarının ise 375 bin 813 ton olduğu belirtildi. Dane mısırın ise 11 bin 418 dekar ekiliş alanı olduğu, üretim miktarının ise 9 bin 329 ton olduğu tespit edildi. Söz konusu olan raporda, “Hayvancılıkta en önemli girdilerden olan kaba yem ihtiyacını karşılayan mısır üreticiliğinin gelişmesi ve bölgemizde yaygınlaşması ekilen alanların artması için desteklemelerin arttırılması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.
Meriç Kültür Binasına İl Özel İdaresinden destek
Turizm komisyonu Başkanı Çiğdem Gegeoğlu’nun, Meriç Belediye Başkanlığının “Kültür binası revize edilmesi projesine” destek sağlanması konusunda hazırladığı raporda, “Binada yapılan inceleme neticesinde öncelikli olarak binanın çatı kaplamasının ciddi zarar gördüğü ve bunun neticesinde binanın iç mekanlarına su girdiği plastik doğramaların ömrünü tamamlayarak yenilenmesi gerektiği, kapı menteşelerinde binanın aldığı su neticesinde bozulmalar yaşandığı, yağmur borularının zarar gördüğü, tam güvenlikli bir iskele kurularak iç ve dış cephenin boyanması gerektiği tespit edilmiştir. Binanın eksikliklerinin giderilerek Meriç halkının kullanımına açılarak gençlerimizin uyuşturucu, bilgisayar bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklarından kurtulması ve kadınlarımızın da sosyal hayata dahil edilmeleri gerekiyor” ifadeleri yer aldı.