Edirne’de öğrenci taşıyan (S) plakalı araçların servis ücretleri Edirne Belediye Meclisinin 01.08.2019 tarihli toplantısında belirlendi.
Konu hakkında gazetemize yazılı açıklama yapan Edirne Servis Araçları Odası Başkanı Ergun Ellibir “2019-2020 Öğretim yılında, zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Geçen yıla göre girdilerin yüklü miktarda arttığını halkımızı ve esnaf arkadaşlarımızı mağdur etmeden en uygun tarifenin belirlendiğini söyledi. Buna göre; 2019-2020 eğitim öğretim yılı öğrenci servisi hizmet ücret tarifesi 0 km’den 3 km’ye kadar 192 lira, 3 km’den 6 km’ye kadar 228 lira, 6 km’den 10 km’ye kadar 264 lira, 10 km’den 15 km’ye kadar 300 lira, 15 km’yi aşan her km için ise 7.2 lira uygulanacaktır.
Ücret Tarifesi İle İlgili Uyulacak Şartlar
Edirne Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Elbilir, ücret tarifesi ile ilgili uyulacak şartları anlattı. Elbilir, “rehber personel olması gereken araçlara fiyatın üzerine 110,00 tl rehber ücreti eklenecektir, fiyatlara kdv dahildir, yarı yıl tatilinde ücret alınmaz, kardeş indirimi (gerekli belgeler ibraz edilmesi ve aynı servisi kullanmaları halinde) % 20 olarak uygulanır. farklı servisleri kullanmaları halinde %10 olarak uygulanır, belirlenen öğrenci ücretine kdv dahil olup, bir kişilik aylık sabah okula gidiş ve dönüş için geçerlidir, etüt için yapılan ilave servis hizmeti için servis ücretinin %30’u ilave edilir, özel eğitim kurumlarınca servis ücretinin velilerden tahsilinde belirlenen ücretlerden daha yüksek servis ücreti talep edilemez.” Dedi.
Korsan servise dikkat!
Başkan Ellibir korsan taşımacılığına da dikkat çekti. Ve velileri uyardı. 03.06.2012 tarihli resmi gazetede yayınlanan 6321 sayılı kanun ile değişiklik yapılan 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanunun değişikliği ile belediyeden izin belgesi almaksızın öğrenci taşıyan araçlara ve araçlardan faydalanan öğrenci velilerine 334 TL ceza kesileceğine değindi, ve velileri uyardı.
Çocuklarınızı korsan tabir ettiğimiz (S) plakasız ve belgesiz araçlara, hususi otolarla ve taksiler ile servis yaptırmayın. Çünkü servis şoförleri eğitimli belgelidir. servis araçları özel donanımlı ve güvenli araçlardır. Çocuklarımızın can güvenliği için belgeli (S) plakalalı öğrenci servis araçlarımızdan faylanmaları gerektiği söyledi. Bu nedenle velilerimize burada önemli görevler düşmektedir. Çocuğunuzu bindirdiğiniz aracın (S) plakalı araç olması ve belediyeden gerekli izinlerini almış araç olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Dedi.
Başkan Ellibir Yeni açılan eğitim ve öğretim yılında başta öğrencilerimize ve öğretmenlerimize hayırlı uğurlu olması ve başarılı bir yıl geçirmesini, esnafımızında kazasız belasız bir dönem geçirmesini temennisine de bulundu.
Başkan Ellibir okul servis araçlarında aşağıdaki özelliklerde olması gerektiğini belirtti.
Okul servis araçlarının arkasında “okul taşıtı” yazısı bulundurulmalıdır. Okul servis aracının arkasında öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde okunacak şekilde, siyah renkte, büyük harflerle “DUR” yazısı bulunmalıdır. Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı; iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır.
Okul servis araçlarında Araçların imal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ile Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır. Okul servis araçlarının kapıları, şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde olmalıdır. Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli olmalı ve bu araçların altı ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmalıdır. Ayrıca taşıtların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin öngördüğü periyodik muayeneler de yaptırılmış olmalıdır.
Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları, oniki yaşından büyük olmamalıdır.
Araca ait tescil belgelerinde gösterilen oturacak yer adedi; aracın içerisine, görülebilecek bir yere yazılarak sabit şekilde monte edilmelidir. Okul servis aracı; Araçların imal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine uygun olmalıdır. Gerektiği hallerde ilgili meslek odası, okul veya iş yeri ve öğrenci velileriyle haberleşebilmek için araçta telsiz veya mobil telefon bulunmalıdır.
Taşıtlarda her öğrenci için bir emniyet kemeri bulunmalıdır. Taşıtlarda görüntü ve müzik sistemleri, taşıma hizmeti sırasında kullanılmamalıdır.
Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nde okul servis sürücülerinin uyması gereken kurallar belirtilmiştir. Buna göre şoförler öncelikle öğrencilerin oturarak rahat bir yolculuk yapmalarını sağlamak amacıyla araçlarında gerekli tedbirleri almalıdır. Öğrencileri, taahhüt ettikleri yere kadar götürüp getirmeli ve servis hizmeti sırasında taşıta başka herhangi bir yolcu almamalıdır. Taşıt içi düzeni sağlamak, okul öncesi eğitim ve ilköğretim öğrencilerinin inme ve binmeleri sırasında yardımcı olmak üzere araçta rehber personel bulundurmak zorundadır. Okul servis araçlarında şoförlük yapabilmek için sürücülerin ilgili belediyeden özel izin belgesi almaları gerekmektedir.
Ayrıca bu kişiler, belirlenen okul servis araçları fiyat tarifelerindeki ücrete uymakla yükümlüdür. Okul servis araçlarında güvenli bir yolculuğun gerçekleşmesi için öğrencilerin de uyması gereken birtakım kurallar bulunmaktadır. Öğrenciler, servis araçları tam durmadan araca binmeye ve araçtan inmeye çalışmamalıdır. Öğrenciler, rehber personelin yardımıyla araca sırayla binip araçtan yine sırayla inmelidir. Öğrenciler; yaşı küçük, hasta veya engelli öğrenci varsa onlara öncelik tanımalı, araçtaki diğer öğrencileri itmemelidir.
Araca bindikten sonra yerine geçip oturma”, hemen emniyet kemerini bağlamalıdır. Araç hareket hâlindeyken ayağa kalkmamalı, camları açmamalı, elini, kolunu ve başını kesinlikle camdan dışarı çıkarmamalıdır. Şoförün dikkatini dağıtacak davranışlardan kaçınmalıdır. Servis aracından indikten sonra varsa kaldırıma veya güvenli bir alana geçmeli ve araçtan uzaklaşmalıdır. Araçların arkasından karşıya geçmeye çalışmak ve aracın arkasında durmak çok tehlikeli olduğundan bu davranışlardan kesinlikle kaçınmalıdır. Araçtan inince karşıya geçilecekse kaldırıma çıkmalı, servis aracının ilerlemesini beklemeli ve yolu tamamen görebilecek hâldeyken karşıya geçme kurallarına dikkat ederek geçmelidir.