Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, süt üretiminde düşüş olduğunu ve üreticilerin zor durumda olmasından dolayı üretimin düştüğünü belirtti. Başkan Suiçmez, süt fiyatlarının 3 liraya kadar yükselmesinin olumlu olacağını fakat tüketicinin de zorlanmaması için üreticinin eline en az 2 buçuk lira olarak geçmesi gerektiğini dile getirdi.
“Günlük 7 tonluk bir düşüş var”
3 ay öncesinde Ulusal Süt Konseyi’nin süt fiyatlarını belirlediğini söyleyen Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, belirlenen fiyatların yıl sonuna kadar geçerli olacağını dile getirdi.
Aralık ayına kadar çok uzun bir süreç olacağından dolayı karara karşı çıktıklarını belirten Suiçmez, “Çünkü maliyet girdileri ciddi anlamda bir artışa sahip ve bunun uygun olmayacağını düşünüyorum. Biz bunları merkez birliği aracılığıyla dile getiriyoruz ama geldiğimiz nokta gerçekten süt üretiminde ciddi tehlikelerin çanlarının çaldığını gösteriyor. Ciddi anlamda süt üretiminde düşüş var. Edirne Süt Üreticileri Birliği olarak Merkez ve Süloğlu ilçesinde bulunan süt kayıtlarını biz tutuyoruz. Bizim elimizde ulusal süt konseyine girmiş olduğumuz resmi kayıtlar var.” Dedi.
2018 yılı Haziran ayında Edirne Süt Üreticileri Birliğinden piyasaya verilen günlük sütün 36 ton olduğunu ifade eden Suiçmez, “2019 yılında ise 29 ton. Geçen yıl ve bu yıl aynı anda günlük 7 tonluk düşüş var. Buda yaklaşık olarak yüzde 19,5 gibi rakama tekabül ediyor. Düşmede sıcaklık etkili ama geçen yılda bu sıcaklar vardı. Belki burada sıcakların etkisi yüzde 6 gibi oranla etkili olduğunu kabul edersek yüzde 12 gibi gerçek anlamda süt üretiminde çekilme var. Biz bunu köylerde birebir görüyoruz. Biz devamlı sahadayız. Kendimde üreticiyim. Bu nedenden dolayı işletmelerin kapandığını görüyoruz. Bu çok büyük bir tehlike. Onun için bütün paydaşlar sanayicisi, üreticisi, bakanlığı kim varsa bu sektörün içerisinde çok acil düzeltilmesi gerekir. Çok ciddi bir tehlike bu.” Açıklamalarında bulundu.
“Üretimden çekilme büyük sonuçlar doğurabilir”
Suiçmez, üretimden çekilmenin devam ederse çok büyük sonuçlar doğuracağını belirterek, “Bugün üretemediğimiz kısmını yurtdışından ithalatla karşılayabiliyoruz. Dünya şu anda çok değişik evrelerden geçiyor. Bazı dış ilişkilerde başarılı gidiyoruz ama bir takım ülkeler bize bunu satmazlarsa ne olur. Özellikle süt ve hayvancılık tarımın her alanında stratejik bir milli beka kadar önemli bir durum.” Dedi.
“Süt fiyatı en az 2 buçuk lira olmalı”
Bir bardak sütün litre fiyatının 19 kuruş olduğunu söyleyen Suiçmez, süt fiyatlarının 3 liraya kadar yükselmesinin olumlu olacağını fakat tüketicinin de zorlanmaması için üreticinin eline en az 2 buçuk lira olarak geçmesi gerektiğini dile getirdi.
Üreticinin eline geçen paranın 1 lira 90 kuruş olduğunu ifade eden Suiçmez, “Çok ciddi meşakkatlerden geçerek buradan sesleniyorum. Bu fiyatları kim belirliyorsa çok geç kalınıyor. Acilen Eylül ayı girmeden bu işin değiştirilmesini talep ediyoruz. Aralık ayına kadar çok ciddi bir kan kaybedecek. Hem üretici hem de Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı olarak uyarıyorum. Gelecek için büyük bir tehlike. 10 yıl sonra bu iş geri dönülemez bir hale gelebilir. Süt üreticisine biz artık şevk verelim. Vatandaşların yaptığı işten para kazanır hale gelmesi gerekiyor. Süt üretimi ve süt hayvancılığı daha iyi yerlere geldiğinde bizim et sorunumuzda kalkacak.” İfadelerini kullandı.
“Gıda üretiminde geleceğimizi tekelleşmeye bağlayamayız”
Bölgemizden çıkan peynirlerin ve yoğurtların en kalitelisi olduğunu belirten Suiçmez, “Bunlar gelecekte işleyecek ürün bulamazlar. Ham madde gidecek ki o da üretebilsin. Gıda üretiminde geleceğimizi tekelleşmeye bağlayamayız. Çünkü onlar katkı maddeli peynirler yoğurtlarda üretebilir. Ama bizim yerel mandıralarımızın öyle bir şansı yok. En kaliteli yoğurdu peyniri yapan bir yerel mandıracılarımız. Şimdiden tedbir almazsak 10 sene sonra alacak tedbirimizde kalmaz. Tüketicide bol bol süt ürünleri kullanmalı. Süt ve süt ürünleri panzehirdir.” Dedi.