Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Recep Zıpkınkurt, bir süredir gündemi meşgul eden ve tartışmaların devam ettiği Kapıkule yolu üzerindeki alışveriş çadırıile ilgili değerlendirmelerde bulundu.Zıpkınkurt, söz konusu çadırın Edirne’ye ekonomik anlamda bir katkı sağlamayacağını belirterek, “Edirne o kadar güzel bir kent ki çadırla kaybedecek zamanı yok. Edirne’nin güzelliklerini ortaya çıkarmak yerine bu şekilde bir çadırla Edirne’mize zarar veriyoruz.” Dedi.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Recep Zıpkınkurt, bir süredir gündemi meşgul eden ve tartışmaların devam ettiği Kapıkule yolu üzerindeki alışveriş çadırıile ilgili değerlendirmelerde bulundu.Zıpkınkurt, söz konusu çadırın Edirne’ye ekonomik anlamda bir katkı sağlamayacağını belirterek, “Edirne o kadar güzel bir kent ki çadırla kaybedecek zamanı yok. Edirne’nin güzelliklerini ortaya çıkarmak yerine bu şekilde bir çadırla Edirne’mize zarar veriyoruz.” Dedi.
“Dün çadıra beyaz diyenler bugün çadıra siyah diyor”
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gazetecilerle bir araya gelen ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt gündemi değerlendirdi.Edirne Ticaret ve Sanayi Odası olarak en başından beri çadırın kent esnafına zarar vereceğinden yanaolduklarını ve çadırı istemediklerini söyleyen Zıpkınkurt; “Edirne’nin bu çadırın kurulmasına ihtiyacı yok. Bu çadırın Edirne’ye bir katkısı olmayacak. Yurt dışından gelen insanların günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir şey olabilir mi bunu tartışırız konuşuruz. Ama Edirne o kadar güzel bir kent ki çadırla kaybedecek zamanı yok.Edirne’nin güzelliklerini ortaya çıkarmak yerine bu şekilde bir çadırla Edirne’mize zarar veriyoruz.” dedi.
“Edirne’nin imajı zedelenmiş olacak”
40 gün süreyle kurulmuş bir iş yeri olan bu çadırınsadece ticari faaliyette bulunacağını söyleyen Zıpkınkurt; “40 gün sonra bu çadır sökülüp gidecek. İçinde arızalı ürün satıldığını düşünürsek bu ürünü alan kimle muhatap olacak kime başvuracak. Veya Edirne’de kandırıldım arızalı ürün sattılar denildiğizaman Edirne’nin imajı zedelenmiş olacak” dedi.
Daha öncede Edirne’nin belli bölgesine bu şekilde bir çadır kurulmak istendiğini hatırlatan Başkan Zıpkınkurt; “Biz o gün de karşı çıkmıştık. Bu çadırın şehir merkezinde kurulması halinde de ticareti olumsuz etkileyeceğini savunmuştuk. O zaman bir kazanım elde etmiştik ve başarılı olmuştuk. Şimdi ne oldu da çadır Kapıkule’ye kuruldu. Bu da bizim bilgimiz dışında bir iş” dedi.
“Çadır kurulduktan sonra çadırın kurulduğunu öğrendik”
Çadırın açılmasına izin veren kurumun belediye olduğunu söyleyen Zıpkınkurt; Bu çadırın izni kurulduktan sonra mı alındı. İzinler çadır kurulduktan sonra mı alındı, yoksa kurulmadan önce mi alındı bu konu tartışılır. Bunu bilemeyiz” dedi.
“Ya desteklersin, ya desteklemezsin”
Esnaf odası başkanı ile yaptıkları telefon görüşmesinde onların da çadırın kurulmasına karşı olduklarını belirten Zıpkınkurt; “Daha sonra çadırı ziyaret etmiş, kurumlarla görüşme yapmışlar. Çadır sahibinden çadırın 3 gün kapalı kalmasını istemişler. Ben esnaf odasının bu açıklamasına katılmıyorum. Ya desteklersin, ya desteklemezsin. 3 gün kapalı kalsın diğer günler açık olsa da olur gibi bir düşünce olmaz. Oraya çadır kuran adam her gün açık tutar neden kapatsın” dedi.
“Şehri lafla beraber yönetemeyiz”
Bu çadırın kente ekonomik olarak katkısı olmayacağını savunan Zıpkınkurt; “O çadır ancak oradaki insanların kısmen ihtiyacını karşılayabilir. Edirne ekonomisine ne gibi bir katkısı olabilir. Aslında şehri beraber yöneteceğiz diyoruz. Madem böyle bir çadıra talep var. Bu adam dosyasını alıp kime gittiyse onun muhatabı o olmuş oluyor. Onun diğer kurumlarla iletişim halinde olup fikir alışverişi yapması lazım. İş benden başlasa üst kurumlara telefon edip bu bilgiyi paylaşırdım” dedi.
“Esnaf için çok getirisi olan bir iş değil”
Orada bir esnafın tezgâh açtığı düşünüldüğünde 24 saat açık olacağı için 4 eleman çalıştırması gerektiğini söyleyen Zıpkınkurt; “Bu elemanların toplam maliyeti 19 bin lira. Bunun dışında kendi dükkânını kapatıp oranın takibini de yapması lazım. Edirne esnafı için çok rantabl bir iş değil. Edirne’de müşteri sıkıntımız yok ki. Sabahın erken saatlerinden itibaren oteller, lokantalar, börekçiler dolu oluyor. Edirne 24 saat yaşıyor. Herkes sokaklarda. Dükkânını açan esnaf 24 saat iş yapıyor.Dolayısıyla şehirden alışveriş yapacaklar gelsinler alışverişlerini rahatlıkla yapsınlar. Ayrıca esnafın yeri belli ben buradan ürün aldım memnun kalmadım diyen olursa gelip rahatça şikâyetini bildirebilsin” açıklamasında bulundu.
“İnsanlar kandırılmasın!”
Bu şehrin denetim mekanizması olduğunu belirten Zıpkınkurt, ürünlerin çakmamı, orijinal mi olduğuna bakılması gerektiğini ve insanların kandırılmaması gerektiğini savundu.
“Hizmet sektörüne itirazımız olmaz”
Hizmet sektörüne hiç itirazım yok diyen Zıpkınkurt; “Tuvalet yapılsın, onlarca değil, yüzlerce tuvalet yapılsın. Büfeler yapılsın, insanlar suyunu alsın, meşrubatını alsın. Hiçbir itirazım yok. Ama bu tür şeyler ticari anlamda mal alıp satmalar şehre zarar verir.Çadırın sahibi Çorlu’da bir fuarcılık şirketi. Daha öncede Edirne’de aynı girişimlerde bulunmak istedi, biz karşı çıktık. Çadır bundan 6 ay önce Edirne’de şehir merkezinde bir araziye kurulmak istendi. Biz bu duyumu aldık. Hatta yer de kiralandı. Sonrasında cirodan pay istenince çadır oradan kalktı, kerestecilerin kalkan Cuma pazarının yanına götürülmek istendi. Biz orada müdahil olduk. Bu çadır burada olmamalı dedik. O dönemde çadırın kurulmasına izin verilmedi” ifadelerine yer verdi.
“40 gün için hiçbir esnaf oraya gitmez”
İzin alınamadan o çadırın oraya kurulamayacağını iddia eden Zıpkınkurt; “Çadırın Edirne ekonomisine bir katkısı yok. 40 gün için hiçbir esnaf oraya gitmez.Çadır Edirne’nin adına zarar verir” dedi.
“Peron çalışmaları için görüşmeler yapıyoruz”
Kapıkule’ye gelen araçların maksimum bekleme süresinin 1 saat 45 dakika civarında olduğunu söyleyen Zıpkınkurt; “Daha önceki yıllarda yapıldığı gibi Bulgar ve Türk plakalı araçlara diplomatik hattan geçebilirler mi böyle bir imtiyaz sağlayabilir miyiz diye konuşmuştuk.Karşı tarafında aynı peronu açması lazım.Bulgar plakalı ve Türk plakalı araçlara diplomatik pasaportların olduğu perondan geçiş imtiyazı sağlayabilir miyiz diye çalışmalar yapıyoruz” dedi.
“En acil 2 sorunumuz var”
Şehrin asıl sahibinin belediye olduğunu söyleyen Zıpkınkurt; “belediye başkanımızla görüşmeler yapıyoruz. Yerli ve yabancı turistlerin en çok ihtiyaç duyduğu şeyin tuvalet ve otopark ihtiyacıdır. Bu iki şeye öncelik gösterilmesi gerekir” dedi.
Turist almada Edirne’nin her zaman ilk üçlerde yer aldığını belirten Zıpkınkurt; “Edirne’ye bir el atmak lazım. Ortak akılla hepimiz beraber bir masada konuşabilirsek Edirne’ye iyi şeyler katabiliriz” dedi.“Farklı fiyat uygulamayalım ki seneye yine gelsinler”