Bu haber 27 Haziran 2019, Perşembe 11:01 tarihinde eklendi. 657 kez okundu.
En köklü gelenek başladı
Edirne Belediyesi’nin organizasyonuyla 01-07 Temmuz 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 658’inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin açılışı kortej yürüyüşüyle başladı.
Edirne Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen ve bu yıl 658'inci kez gerçekleştirilecek olan Geleneksel Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Haftası Etkinlikleri yürüyüş kortejinin belediye binası önünde toplanmasıyla başladı.Edirne Valisi Ekrem Canalp, Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP milletvekiliOkan Gaytancıoğlu,Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Jandarma Komutanı Albay Alparslan Doğan, Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim'in katıldığı kortej Edirne Belediyesi'nden Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü.
Yürüyüşe çeşitli kentlerinden gelen gösteri grupları da eşlik etti. Vali Ekrem Canalp, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Edirne Belediye Bandosu eşliğinde sözü ve bestesi Beyazıt Sansı’ya ait olan ‘Kırkpınar Marşı’ çalındı ve söylendi.Anıt Önü’ndealınan geniş güvenlik önlemleri de dikkatlerden kaçmadı. Vatandaşlar Edirne Belediye Bandosu’nun çaldığı ezgileri telefonlarına kaydetti.
“Türk Milleti’nin en köklü geleneklerinden birisidir”
Edirne Valisi Ekrem Canalp Dünyada her medeniyetin kendine özel töreleri olduğunu belirterek; “zaman milletlerin içerisinde bazı gelenekleri kaldırır ve yeni gelenekler oluşturur. Kırkpınar dediğiniz zaman da akıllara Edirne’mizin, bizim Türk milletimizin köklü geleneği gelir” dedi.
“Gururunu yaşıyor ve yaşatıyoruz”
Kırkpınar’ın 100 yılı aşkın zamandan beridir Edirne’nin ev sahipliği yaptığı Türk Milleti’nin en köklü geleneklerinden birisi olduğunu dile getiren Vali Canalp, “sadece Edirne’nin değil, Türk Milleti’nin değil aynı zamanda insanlığında kültürel mirasının da köklü mirasıdır. Biz Edirneliler olarak dünyanın da insanlığında en köklü geleneklerinden birisine ev sahipliği yapıyoruz. Dünyada pek çok millet güreşi seviyor. Ama yağlı güreş dediğiniz zaman dünyada bu işin şampiyonu Türk Milleti’dir. Dünya’da bu işin şampiyonluğunu Edirne yapıyor, bu gururu hep beraber yaşıyor ve yaşatıyorsunuz” açıklamasında bulundu.
“Edirne üçüncü sırada yer alıyor”
Bu festivalin Türkiye’ye, dünyayave kültürel mirasabir hediye olduğunu söyleyen Vali Canalp,“Aynı zamanda bu bir turizm aktivitesidir. Edirne’mizin de en canlı turizm aktivitesi bu festivaldir. Ocak ayından bu yana Türkiye’de en fazla turistin geldiği iller sıralaması içinde Edirne üçüncü il durumundadır. Bunun içinde bu aktivitelerimizin de çok önemli katkısı vardır. Bu festivallerle Edirne’mizin turizmini canlı tutuyoruz tutmaya da devam edeceğiz.” dedi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise konuşmasına “Koca Yusufların, Adalı Halillerin, Kara Eminlerin, Kel Aliçoların diyarı olan; onların bir zamanlar yiğitlikleri, namları, güçleri, kuvvetleri, kudretleriyle titrettikleri dualı çayırın başkentine hoş geldiniz” diyerek başladı.
Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin tüm dünyada olimpiyatlardan sonra en eski spor organizasyonu olduğunu belirterek; “1361’de Edirne’nin Fethi ile başlayan gurur verici müsabakaların 658 yıldır dünyada hiçbir etkinliğe nasip olmayacak şekilde yoklukta da varlıkta da, savaşta da barışta da hep devam etmiş ve kesintiye uğramamış olduğunu söyledi.
“100 Yılı aşkın süredir kentimizde güreş yapılıyor”
Kırkpınar’ı bu kadar efsane yapan ve 2010 yılından bu yana insanlığın somut olmayan UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne girmesini sağlayanın da bu özelliği olduğunu belirten Başkan Gürkan; “1912’den bu yana şuanda Yunanistan topraklarındaki Samona’dan buraya taşınan Kırkpınar Yağlı Güreşleri yüz yıldan fazla bir süredir de Edirne’mizde gerçekleştirilmektedir” dedi.
“Güreş yapan her pehlivan dualı çayıra çıkmak ister”
Edirne’de Saray-ı Cedid-i Amire’nin has bahçesi olan Sarayiçi’nde gerçekleştirilen yağlı güreşlerin Türkiye’de yılda yapılan yaklaşık 120 yağlı güreşin ve dünyadaki tüm yağlı güreşlerin olimpiyatı olarak kabul edildiğini belirten Gürkan, “Ülkemizde veya dünya coğrafyasının hangi noktasında olursa olsun yağlı güreş yapan her pehlivan, kispet giyen her pehlivan mutlaka ama mutlaka bir gün Kırkpınar çayırına, o dualı çayıra çıkmak ister” dedi.
Kırkpınar ve yağlı güreşlerin bu kadar geleneksel olması ve benimsenmesinin gurur verici olduğunu söyleyen Başkan Gürkan; “Her yıl artan bir sayıyla pehlivan rekoru kırarak ki geçen yıl 2 bin 300’du bu rakam, yeni rekorları tazeliyor olmamız da Türk Milleti’nin ata sporuna, pehlivanlığın hem dualı hem niyazla hem de mertlik göstergesi bu spora olan düşkünlüğünün en büyük sebebidir.
Vatanı ve milleti için, ezanı için, bayrağı için gözünü kırpmadan şahadet mertebesine ulaşan bütün Türk evlatları gibi bu dualı çayıra çıkan pehlivanlarımız da cazgırların duasından, salavatından sonra güreşe başlamaktadır. Bu Kırkpınar’ı bu kadar tarihsel, bu kadar vazgeçilmez ve bu kadar yürekten yapan en büyük unsurdur” şeklinde konuştu.
“2 bin 500 pehlivan bekliyoruz”
Başkan Gürkan, Bu yıl 2 bin 500’ün üzerinde pehlivan katılımı ile Edirne’den Ardahan’a; Hatay’dan Sinop’a, cazgırıyla hakemiyle ve buraya yağlı güreşin olimpiyatlarını izlemek için gelecek tüm güreş severlerle Cuma gününden itibaren Er Meydanı’nda, Sarayiçi’nde, dualı çayırda bulaşacaklarını söyledi.
“Sözümü tuttum bundan sonra da devam edeceğim”
Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim yaptığı konuşmada, “11 yıl önce Edirne’ye geldiğimde ağalığı hakkı, şerefi ile yapan birisi olursa benden alır. Bu sözümü tuttum bundan sonra da devam edeceğim. Ağalığı seven Kırkpınar’a Ata sporuna yakışır bir kardeşim çıkana kadar ve yaşımız el verdiği sürece bu sevdaya devam edeceğiz. Yoksa ben Ata sporu Güreşi de Edirne’yi de, güreş severleri de seviyorum” dedi.
Anıt önünde düzenlenen açılış programı Saraçlar Caddesi’ne kurulan platformda devam etti.
Program, halk oyunları ekiplerinin gösterileriyle sona erdi.
|
|