Edirne Ziraat Odası Başkanlığı, Kent Ormanı Kahvaltı Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ÇömlekköyBarajı projesinin bir an önce yapılmasıyla 56 bin dönüm arazinin sulanabilir tarım arazisi olacağını ve 20 bin dönüm arazinin kısmi açık kanal sistemi, 36 bin dönümlük arazinin ise kapalı sistem basınçlı sulama sistemine kavuşacağını söyledi. Proje bittiğinde 11 köy sulanabilir tarım alanı içerisine girecek.
“56 bin dönüm arazi sulanabilir tarım arazisi olacak”
Edirne’de baraj bittiği takdirde 56 bin dönüm arazinin sulanabilir hale geleceğini belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, 20 bin dönüm arazinin kısmi açık kanal sistemi, 36 bin dönümlük arazinin ise kapalı sistem basınçlı sulama sistemi ile olacağını ve proje bittiğinde 11 köyün sulanabilir alanın içine alınacağını dile getirdi.
Çömlekköy Barajı projesinin 35 yıllık bir süreci olduğunu hatırlatan Arabacı, Suakacağı Barajının yapılma süresinin uzamasından dolayı ertelendiğini ifade etti. Arabacı, Suakacağı Barajı projesinin yapılma ihtimalinin kalmadığını belirterek B planı olarak Çömlekköy barajı projesinin bir an önce yapılasını istediklerini söyledi.
Sadece yağmur yağdığı zaman iyi bir verim alan değil, devamlı iyi verim alan bir bölge istediklerini söyleyen Arabacı, “Kurak senelerde bizler bazen 50 kilo ya da 70 kilo ayçiçeği alıyoruz. Baraj yapıldığında arazimizi sulamaya başladığımız andan itibaren en az 350 kilogram ve 400 kilogram ayçiçeği alma şansımız var. O yüzden bu barajın bir an önce yapılmasını ve bizde sürdürülebilir tarımın devam etmesi için bölge çiftçilerimiz, bölge muhtarlarımız olarak bir araya geldik.” Dedi.
Barajın bir an önce yapılmasını ve çiftçinin daha rahat çalışmasını istediklerini ifade eden Arabacı konuşmasını şu şekilde sonlandırdı; ”Burada kuru tarım olduğu için birçok kişi hayvancılık yapıyor. Hayvancılık yaparken çiftçinin belirli şeyler ekmesi gerekiyor. Fakat sulanabilir bir arazimiz olmadığı için bu konuda mağdur kalıyor ve bunu satın almak zorunda kalıyor. Buda maliyetleri arttırıyor. Baraj bittiği takdirde her bölgede sulanabilir tarımı bulacağız. Yerine yem bitkilerimizi ekip sürdürülebilirliğine devam edeceğiz. Amacımız barajın bir an önce olmasıdır. 11 köy 56 bin dönüm arazi sulanabilir hale gelsin istiyoruz.”
“Çömlekköy Barajıçok verimli olacak”
Yeni nesil çalışan bir Ziraat Odası Başkanlığı sunmaya karar verdiklerini açıklayan Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Neler yapabiliriz? Diye sorduklarında akıllarına böyle bir fikrin geldiğini belirtti.
Edirne’nin gelişmesi için ticaret, turizm ve tarımın gerekli olduğunu söyleyen Öztürk, 35 yıldır planlaması yapılan, çeşitli aşamalardan geçen, ihalesi yapılıp iptal edilen bu barajın en önemli özelliğinin çok verimli bir arazi olduğunu dile getirdi.
Öztürk, “Baraja harcanılan paranın kısa bir süre sonunda geri dönüşümünü göreceksiniz. Türkiye’nin en büyük eksikliklerinden biri olan yağlık Ayçiçek ve pirinç tarımına elverişli olması. 56 bin dönümlük arazinin 100 bin dönüm arazi kadar verim alma şansı var. Bunun için bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Sadece DSİ’deki genel müdür ve müdürlerin gayretleriyle son aşamasına gelmiş bir proje. İnşallah hayırlı olur. Türk tarımının sorunları ve ona yansıyan şehirdeki insanlara pahalılıkla ithal ürünlerle tarlaları çoğaltma şansımız yok. “açıklamalarında bulundu.
“35 yıllık geçmişe dayanan bir proje”
Edirne’de yapılan tarımın öneminin çok fazla olduğunu belirterek bölgenin tarım hafızasının ve kültürünün çok zengin olduğunu söyleyen DSİ Emekli Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Erkin, 65 yaşındaki Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü’nün Edirne’ye vermiş olduğu katkıların az olduğunu dile getirdi.
Edirne Belediyesi Kent Ormanı Kahvaltı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Hasanağa, Suakacağı, Çömlekköy, Korucu, Büyükdöllük, Muratçalı, Hatipköy, Yolüstü, Avarız, Değirmenyeri köyü muhtarları, Denizbank Şube Müdürü İsmail Bilen, Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, DSİ Emekli Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Erkin ve Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı katıldı.