Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Turistik yerlerde, tamamen gösteri amaçlı yapılan sema’lar, bu ritüelin saygınlığını bozuyor ve amacından uzaklaşmasına neden oluyor .Bu güzel töreni, mutlaka yerinde izlemelisiniz
Bu güzel töreni, mutlaka yerinde izlemelisiniz
Tasavvuf Vakfı Trakya Bölge Şubesi Trakya Sorumlusu Saide Yapıcı’nın bu yıl Edirne ve ilçelerde düzenlediği Şeb-i Arus 743.Vuslat anma gecesinde Hz. Mevlâna'nın sadece aralık ayında anılan, sosyal medyada sözlerinin paylaşıldığı bir zat olmadığını bir İslam Hukuku bilgini, çok önemli bir fakih olduğunu her konuşmasında sıkça belirten Yapıcı Mesnevi'nin Besmele ile değil ancak "Be" harfi ile başladığına dikkat çekerek, Mesnevi'de geçen Ney'in ise İnsan-ı Kamil olduğunu ifade etti.
Konferans sonrası Muhabirimizle Ayak üzeri sohbet eden Saide Hanım
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Turistik yerlerde, tamamen gösteri amaçlı yapılan sema’lar, bu ritüelin saygınlığını bozuyor ve amacından uzaklaşmasına neden oluyor.
Unutmayın ki Şeb-i Arus sizin için düzenlenmiş bir gösteri değildir
Şeb-i Arus, sizlerin de katılımınızın mümkün olduğu dini bir törendir. Ve, saz heyetinden semazenlerine, hepsi bu felsefeye yaşamlarını adamış saygın kişilerdir. Lütfen bunu bir gösteri olarak algılayıp, herhangi bir anında alkışlamaya kalkmamalı Şeb-i Arus kelimesi “Düğün Gecesi” demektir. Mevlana ölüm gününü “Hakk’a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der.
Sema kelimesinin karşılığı dönmek değildir, Mevlevilikte dönmek tabiri yoktur;
Mevleviler Sema eder. Sema, Mevlana’dan çok önceleri de İslam toplumlarında bilinmekte ve tasavvuf geleneği içerisinde yapılmaktaydı.
‘Sema’ kelimesi “gök, evren” anlamındadır. Mevlevilik’te ise ‘Sema’ kelimesi, “işitmek, evrenin sesini işitmek” anlamındadır. Yani, ilahi varlık olan Allah’ın yarattıklarının sesini duymak ve bu sese cevap vermektir. Sema hareketi sembolik olarak kainatın oluşumunu, insanın alemde dirilişini, Yüce Yaratıcı’ya olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip “İnsan-ı Kamil” (insanın bilgi ile olgunlaşması) doğru yönelişini ifade eder. Tasavvuf müziği insan kalbinin atış ritminde yapılır ve bunu dinlerken duygulanarak Sema yapılır
Mevlevi felsefesi ve tasavvuf yaklaşımı, semboller gibi tarihi bilgiler ciltlerce kitap eder
Semazen kıyafetleri, başlık: Sikke adı verilir. Keçeden yapılır, 45-40 cm. yükseklikte silindirik külah şeklindedir, tepesi düzdür, kahverengidir. Tasavvuf anlamı “mezar taşı”
Semazen kıyafetleri, elbise (gömlek, yelek, kuşak, pantolon içlik): Semazenin tüm kıyafetleri beyaz renklidir. Elbiseye “Tennure” adı verilir, beyazdır, pamuklu kumaştan yapılır, tören kıyafetidir, tasavvuf anlamı “kefen”.
Semazen kıyafetleri, hırka: Tennure üzerine palto olarak giyilir, ayak bileğine kadar uzundur. Siyah veya kahverengidir. Tasavvuf anlamı “mezarı örten toprak”
Hırka ve Post öpmek: Oturdukları Post bu dünyayı, hayatı; sırtlarına aldıkları hırka öbür dünyayı, ölümü simgelemekte. Hayata ve ölüme duyulan saygıdan dolayı semazen yaşadığı için Post, öleceği için Hırka’yı öper.
Sema’ya kalkmadan önce, Postnişin’den onay beklerken kolları kapalı, sol ayağı sağ ayağının üzerinde bekler. Bu görüntüsüyle “Elif” harfine (Arapça “A” harfi) ve “1” rakamına benzer. Tasavvuf anlamı, Allah’ın tekliğini göstermektir.
Semazenin Sema yaparken kollarını ve ellerini neden açar
Sema yaparken kollarını iki yana açar. Sağ eli yukarıya, sol eli aşağıya dönüktür. Bu hareket Hakk’tan alıp, halka dağıtmak anlamındadır.
Bu hareketi biraz açıklamak gerekirse; dervişler dünyevi hayatla olabildiğince az ilgilendiğine ve Hakk’tan maddi birşey almadığına göre halka dağıtabileceği şey dünyevi – maddi olamaz. Dervişin ilgi konusu ilahi varlığı anlamaya çalışmak olduğuna göre Hakk’tan alabileceği şey sadece bilgi olabilir.
Dolayısıyla bu hareketin tasavvuf anlamı, dervişin sağ eliyle Hakk’tan aldığı bilgiyi sol eliyle halka dağıtmasıdır dedi ve Sema töreninde semazenlerin hareketlerinin anlamları gibi bilgilerin paylaşımı için ofisimizde buluşmak için sözleşiyoruz