Bu haber 22 Mart 2011, SALI 15:56 tarihinde eklendi. 687 kez okundu.
Kırkpınar Fotoğraflarına ABD'den Ödül
İstanbullu Genç Fotoğraf Sanatçısı Pari Dukoviç, "Dünyanın En Yetenekli ve Yükselen 30 Fotoğrafçısı" Ödülüne Layık Görüldü.
istanbullu genç fotoğraf sanatçısı Pari Dukoviç, "Dünyanın en yetenekli ve Yükselen 30 fotoğrafçısı" ödülüne layık görüldü.
Türk vatandaşı bir Rum olan Pari Dukoviç (25), Aa muhabirine yaptığı açıklamada, fotoğrafa sanatına yönelmesinde babası ile 9 yaşında okuduğu Ara Güler'in kitabının büyüt etkisi olduğunu belirterek, bu alanda Amerika'da söz sahihi olan Rochester İnstitute of Technology'de 4 yıl eğitim aldığını söyledi.
Bu süre içinde aldığı eğitimlerin kendisine çok şeyler kattığını ifade eden Dukoviç, şöyle devam etti:
"Babamın fotoğrafa ilgisi vardı, bu beni de çekiyordu ama bir itici güç daha olmalıydı. O da Ara Güler'in elime geçen bir kitabıyla oldu. 9 yaşından beri fotoğrafa profesyonel anlamda ilgi duyuyorum. Fotoğrafın başka bir duygu olduğunu biliyordum ve ben bu duyguya farklı anlamlar katmalıydım. Eğitim almalıydım ve kendimce bu işi en iyi yapmalıydım.
Fotoğraf eğitimi için Amerika'yı seçtim. 4 yıllık iyi bir eğitimden geçtikten sonra, bir bir ödüller gelmeye başladı. Bu da eğitimimin ne derece işe yaradığının birer kanıtı gibiydi. Bir çok gazetecilik ve fotoğrafçılık ödüllerinin yanı sıra, Amerika Reklam Federasyonu'ndan aldığım ödül de benim için çok önemlidir. "
Bazı fotoğraflarının New-York Times, Marie Claire, Skylife gibi bir çok ünlü gazete ve dergide yayınlanmasının fotoğraf sanatına ilgisini artırdığını kaydeden Dukoviç, "Kırkpınar Fotoğrafları" projesiyle de Amerika'nın fotoğraf sanatı alanında en prestijli dergisi sayılan Photo District News (PDN) ödülene layık görüldüğünü, bu ödülün ülkesinin kültürüne verdiği hizmet nedeniyle de ayrı bir anlam taşıdığını bildirdi.
Doğup, büyüdüğü Türkiye'nin kültürünü en iyi şekilde Amerika'da tanıtma isteğinin içinde hep var olduğunu, Kırkpınar Projesi'nin de bu istekten doğduğunu ifade eden Dukovic, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin sanat ve kültüründen her zaman fazlasıyla etkilendim. Amacım hep ülkemin kültürünü en iyi şekilde tanıtacak bir proje hazırlamaktı. Bu istek doğrultusunda, dokusuna, kültürüne, insanına ve misafirperverliğine hayran olduğum Edirne'yi, bir Osmanlı başkentini seçtim. Çünkü burada aralıksız süren uzun süreli bir spor organizasyonu vardı. Kırkpınar, her bir kültürel ögesi bir hikaye olan benim için olağanüstü bir organizasyondu.
Hiç bir özelliğini kaybetmeden geleceğe aktarılan bu muhteşem organizasyon hep ilgimi çekiyordu. Geleneklerin sağladığı birlik, dostluk ve geleneğe saygıyı görüntülemem gerektiğini düşündüm. 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri boyunca, hem sahada hem de saha dışında çalışarak binlerce kare fotoğraf çektim. Güreşlerin nostaljik yanını yakalamak amacıyla dijital yerine analog makine ile çalıştım, film kullandım. Çok iyi sonuçlar elde ettim."
-FOTOĞRAFLARI ÖNEMLİ BİR JÜRİ HEYETİ DEĞERLENDİRDİ-
Amerika'da fotoğraf anlamında önemli ödüllerden biri sayılan PDN ödülünü almanın kendisi için gurur verici olduğunu bildiren Dukovic, şunları kaydetti:
"Selimiye Cami'nde güreşçilerin dualarından, yağlanmaya, davuldan, cazgıra pek çok fotoğrafım bir proje halinde, fotoğraf sanatının önemli isimlerinin oluşturduğu jüri heyetinin huzuruna çıktı. Yüzlerce başvurunun içinden ben
'Dünyanın en yetenekli ve Yükselen 30 fotoğrafçısı' arasına girdim.
Günümüzde giderek tek tipleşen dünyada kültürümüzü korumamızın, bireysel yeteneklerimizi kullanarak onların korunmasına ve unutulmamasına destek olmak hepimizin görevi. Kırkpınar güreşlerini görüntüleyerek oluşturduğum koleksiyonumu gelecekte geçmişe ışık tutacak nitelikte görsel bir tarihi belge olmasını umuyorum."
(Anadolu Ajansı)
|