Gazzeli hurma üreticileri, 15 yıl aradan sonra işgal güçlerinin onay vermesiyle dışarıya hurma satabilecek
Gazze'deki Filistinli çiftçiler İsrail işgal makamlarının onay vermesinin ardından, ürettikleri kırmızı hurmayı 15 yıl aradan sonra ilk defa dış pazara satmaya hazırlanıyor.
Hurma üreticileri ve çiftçiler, ürettikleri ürünü iç ve dış pazara satmak için hummalı bir çalışmanın içine girdi. Gazze'de 7 dönümlük arazi üzerinde hurma yetiştiriciliği yapan Yasir es-Saka da geçen yıllarda ettiği zararı bu yıl yapacağı satışla karşılamayı düşünen çiftçilerden biri.
AA muhabirine konuşan Saka, "Kırmızı hurma dedelerimizin ektiği en önemli mahsullerdendi. Buradaki ağaçların bazıları 30 yaşın üzerinde. Geçmişte hurmadan çok mahsul alınırdı ama 2000'de Aksa İntifadası'nın patlak vermesinin ardından İsrail hurma satışını yasakladı. Pek çok çiftçi de zarar ettiği için hurma üretimini bıraktı" dedi.
Gazzeli çiftçilerin geçen yıllarda bir hurma ağacından elde ettikleri mahsulü 50 şekele sattığını (yaklaşık 12,5 dolar) belirten Saka, "Bu yıl Batı Şeria pazarına aynı ürünü 200 şekele satmayı ve böylece geçmişte ettiğimiz zararı kapatmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
KIRMIZI HURMA SATIŞI YAPILACAK
Han Yunus Tarım Kooperatifi Başkanı Nahid el-Astal, 15 yıl aradan sonra ilk defa gerçekleşecek kırmızı hurma satışının Gazze ile İsrail arasındaki Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı üzerinden yapılacağını belirtti.
Tarım Kooperatifinin geçen yıl Batı Şeria'ya oradan da dış pazarlara hurma satabilmek için her türlü yolu denediğini ancak İsrail tarafının türlü engelleriyle karşılaştıklarını ifade eden Astal, bu yıl belirlenen tüm üretim şartlarını yerine getirdiklerini ve yaklaşık 50 ila 80 ton hurma satmayı planladıklarını dile getirdi.
Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un 28 Eylül 2000'de Aksa'ya girmesinin ardından başlayan intifada, 2005 yılında İsrail ile Filistinliler arasında imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sona ermişti.