Bu haber 02 Mart 2011, Carsamba 23:38 tarihinde eklendi. 1995 kez okundu.
Hardaliye’nin seri üretimi başlayacak
Kırklareli ve Trakya’daki diğer illerde yöresel tatlardan olan hardaliyenin seri üretimine geçileceği bildirildi.
Kırklareli ve Trakya’daki diğer illerde yöresel tatlardan olan hardaliyenin seri üretimine geçileceği bildirildi.
Kırklareli Üzüm Üreticileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haluk Korur, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) tesislerde geçtiğimiz yıl deneme üretimi yaptıkları hardaliyeyi bu yıl seri halde üreteceklerini söyledi.
Korur, hardaliyenin coğrafi işaretini almak için Türkiye Patent Enstitüsüne başvuruda bulunduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Türkiye'de alkolsüz bir içeceği piyasaya sunma durumda olacağız. Üzüm ve hardal otundan yapılan içeceğe Kırklareli'de hardaliye deniliyor. Şirket olarak Trakya Kalkınma Ajansına hardaliye üretimiyle ilgili bir proje sunduk. Onların da desteğini aldığımız takdirde daha güçlü hale geleceğiz. Ancak proje geçmese dahi üretimi yapacağız. OSB'deki tesislerimizde sezonda 100-150 bin litre civarında bir hardaliye üretimi hedefliyoruz."
HARDALİYE
Hardaliye, eski dönemlerde geleneksel yöntemlerle üzüm şırasını koruyabilme amacıyla geliştirilmiş ve sezonluk üretilen Trakya'ya özgü hoş tat ve kokuya sahip, alkolsüz, özgün bir içecek olarak biliniyor.
Üzümün sıkılması ile oluşan şıranın bileşimine üzüm çeşidi, olgunluk durumu, iklim, toprak ve bağ özellikleri etkili oluyor. Eskiden yalnızca Papazkarası ya da Pamit üzümleri kullanılırken günümüzde Cardinal ve Alphonse cinsi üzümlerde kullanılıyor.
Saplarından ayrılan üzümler yıkandıktan sonra fazla parçalanmadan tabanından 10 santimetre kadar yükseklikte musluğu bulunan meşe fıçıya bir kat üzüm, bir kat taze vişne yaprağı ve parçalanmış siyah hardal tohumu olacak şekilde fıçı ağzına bir karış kalana kadar döşeme yapılıyor. Üzerine üzümlerden süzülen üzüm suyu ile şıra tozu döküldükten bir gün arayla iki kez fıçının altındaki musluktan şıra alınıp yeniden fıçının üzerine dökülerek devir işlemi yapılıp, hardaliyenin oluşumu gerçekleştiriliyor.
|