“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 18 Mart 2015, Çarşamba 14:03 tarihinde eklendi. 602 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

72 ülke İstanbul'da buluşacak

İstanbul'da '100. Yılında Birinci Dünya Savaşı Belgeleri' etkinliği düzenleniyor.
72 ülke İstanbul'da buluşacak

I.Dünya Savaşı’nın yüzüncü yılı münasebetiyle, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü tarafından 19-21 Mart 2015 tarihlerinde, İstanbul’da Osmanlı Arşivi Sitesi’nde ‘100. Yılında Birinci Dünya Savaşı Belgeleri’ isimli uluslararası bir etkinlik düzenleniyor.

AÇILIŞ KONUŞMASINI ERDOĞAN YAPACAK

Katılımları halinde etkinliğin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yapması planlanıyor. İlk gün programında Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Sayın Uğur Ünal, Uluslararası Arşiv Konseyi Başkanı Sayın David Fricker da birer konuşma yapacak.

Etkinlik ‘Birinci Dünya Savaşı Belgeleri’ ve ‘Küresel Savaştan Küresel Barışa: Belgelerde Hoşgörü’ başlıklı sunumların yer alacağı oturumlar ile ‘Birinci Dünya Savaşı Belgeleri’ isimli sergi ve sosyal programdan oluşacak.

DÜNYA ARŞİVCİLERİ İSTANBUL'DA

Uluslararası etkinliğe toplam 68 ülkenin milli arşivinde görev yapan 125 üst düzey yetkili katılacak. 48 ülkeden 52 sunumun yer alacağı bilimsel programın yanı sıra etkinlik kapsamında düzenlenecek sergide, 42 ülkenin milli arşivinden gönderilen ve ülkemiz arşivlerinden seçilen 121 belge ve fotoğraf yer alacak. Sempozyum ve sergi etkinliğine katılanlar ayrı ayrı değerlendirildiğinde uluslararası etkinliğe toplam 72 ülke katkı sağlamış olacak.

43 ÜLKEDEN 1. DÜNYA SAVAŞI BELGELERİ


Sergilenecek belgeler arasında I. Dünya Savaşı döneminde ülkelerin iç yazışmalar kadar ülkeler arası yapılan yazışmalar da bulunuyor. Bütün Müslümanların Şeyhülislam tarafından savaşa çağrılması, Avusturya-Macaristan’ın Sırbistan’a Savaş İlanı, Birinci Dünya Savaşı sırasında Filistin’de yaralanan Osmanlı Devleti askerleri, Tallin’deki Rus-Baltık tersanesinin şarapnel tesisindeki üretim ile ilgili belgeler ve görseller gibi kıymetli eserler sergilenecek.

Son gün ise İstanbul Gezisi’nden oluşan kültür programı düzenlenecek.

Programın dili Türkçe ve İngilizce olacak, her iki dilde simültane tercüme yapılacak.

Kaynak : Haber7

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali