“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 24 Subat 2011, Persembe 21:59 tarihinde eklendi. 585 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bakan Çağlayan: Libya'da 6 Türk'ün Tutuklandığına Dair Elimizde Bilgi Yok

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'da 6 Türk'ün Tutuklandığına İlişkin Ellerinde Bir Bilgi Bulunmadığını Söyledi.
Bakan Çağlayan: Libya'da 6 Türk'ün Tutuklandığına Dair Elimizde Bilgi Yok Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'da 6 Türk'ün tutuklandığına ilişkin ellerinde bir bilgi bulunmadığını söyledi. Şu ana kadar 7 bin vatandaşın Türkiye'ye getirildiği aktaran Çağlayan, 18 uçağın tahliyeler için hazır bekletildiğini vurguladı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda Libya'da iş yapan müteahhitlerle bir araya gelen Zafer Çağlayan, toplantı öncesi yaptığı konuşmada Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı tahliye operasyonunun sorunsuz yürüdüğünü belirtti. Firmaların araçlarının taşınması konusunda çalışma yapacaklarını kaydeden Çağlayan, şöyle konuştu:

"Temennimiz tek bir vatandaşımızın burnunun kanamamasıydı. 7 bine yakın vatandaşımız ülkeye getirildi. Bir kısmı Libya'nın komşusu olan ülkelere götürüldü. Toplam 6 bin kişiyi alacak deniz filosunu oluşturmuş durumdayız. 25 bin vatandaşımızın hepsi orada mı, değil mi onlarla ilgili tespitleri yapacağız. Bingazi'de 890 kişi vardı. 606 yabancı uyruklu vatandaşla birlikte toplam bin 496 kişi alınacak bugün. İskenderun gemisinin gitmesiyle Bingazi'deki bütün vatandaşlar alınacak."

Bingazi'nin ardından Trablusgarp Sabha, Kufra, Jalu'daki vatandaşlar alınacağını dile getiren Çağlayan, Samsun feribotunun Girit'e ulaştığını, Ankara feribotunun ise Ege sularında ilerlediğini belirtti. Libya'da bulunan şantiyeler ve başka yerlerdeki vatandaşlara kumanya ve sağlık malzemeleri ulaştırdıklarını kaydeden Devlet Bakanı Çağlayan, görevlendirilen uçak sayısının da 18 olduğunu dile getirdi.

İÇ SAVAŞA DÖNÜŞMESİN TEMENNİSİ

Türkiye olarak Libya'daki olayların iç savaşa dönüşmeden güvenliğin sağlanmasını temenni ettiklerini vurgulayan Zafer Çağlayan, "Müteahhitlerimiz bu olağanüstü halden dolayı mola vermiştir. İş adamlarımızın yaptığı işler Libya devletinin işleridir. Bankalarımız firmalarımızın teminatları, hak edişlerini dikkate alarak müteahhitlerin yanında olacakları sözü verdiler. Bu duyarlılığı gösteren bankacılarımıza da teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

14 firmanın talan ve yağmalama olaylarına maruz kaldığını söyleyen Çağlayan, zararın karşılanması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Çağlayan en kısa sürede Mısır ve Tunus'a işadamları konseyini göndereceklerini kendisinin de Mısır'a gideceğini belirtti.

Tunus'A İHRACAT TOPARLANMAYA BAŞLADI

Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Çağlayan, yaşanan olayların ihracatı azaltıp azaltmadığına yönelik soruya, şöyle cevap verdi:

"Türk ihracatçılarının bu yılki hedefi 132 milyar doları geçmek. Ortadoğu'daki 5 ülkeyle 7,8 milyar dolarlık dış ticaret hacmi bulunuyor. Bunun 4,5 milyar doları ihracat. Mısır'daki isyan sebebiyle ihracatta azalma oldu ancak, yavaş yavaş düzelme yaşanıyor. Libya'ya 1 Ocak-22 Şubat 2010 aralığında 108 milyon dolardı, bu yıl aynı dönemde 126 milyon Dolar oldu. Şu andaki gelişmeler artışı negatif yönde etkileyebilecektir. İhracat rakamlarında geçici bir azalma yaşanacak. Alıcıların mallarını almaması, muhatap bulamamaktan kaynaklanır. Ama bu sükunet sağlanmasıyla toparlanacak. Tunus'a ihracat, 1 Şubat-22 Şubat arasında 36 milyon Dolar seviyesindeyken, bu yıl 33 milyon dolara geriledi. Ocak ayında azalma daha yüksekti. Olayların durulmasıyla beraber 3 milyon dolarlık düşüş var. Bu ocak ayındaki ciddi düşüşün sükunetle beraber arttığını görüyoruz. Küresel krizin ardından orta doğu ve kuzey Afrika krizi yaşamak istemiyoruz."

Çağlayan: KARDEŞİM LİBYA'DA İŞİNİN BAŞINDA Bakan Çağlayan kardeşlerinin firmasının da Ankara'da yaptıkları alimünyum üretimini çeşitli firmalara sattıklarını kaydetti. Çağlayan, "Taşeron olarak çalışıyorlar. Kardeşlerim olayların başladığı gün oraya gitti. Herkesin Libya'dan döndüğü gün Libya'ya gittiler. İşlerinin başında, işleri yolunda gidiyor." dedi.

Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de hükümete tahliye çalışmaları sebebiyle teşekkür etti. -

 

 (Cihan Haber Ajansı)

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali