Bu haber 18 Kasım 2014, Salı 13:54 tarihinde eklendi. 1087 kez okundu.
Roman Açılımı (Çingene) Sarı Gaciler Kim
Edirne roman eğitim gönüllüleri derneği başkanı Turhan Şallı Çingenelerin hakkını savunmak mı, yoksa proje yazıp romanların sırtından geçinmek mi diye başladığı yazısında kimleri kastetti
Açılım politikalarına romanlarda dahil edilmiş, bilinmeyenler olarak lomlar,domlar, abdallar gibi gurupların varlığı ön planı çıkmasıyla birlikte görülmeyen sorunlar su yüzüne çıktı.İşin özünde açılımı da isteyen Avrupa Birliğidir.Sosyal içerme kapsamında; eğitim,barınma,istihdam,sağlık gibi temel sorunlar çözüm beklemektedir.Aradan dört yıl geçti.” a be roman açılımı Meriç Nehri’nin taşkın sularıyla kaybolup gitti mi,açılımın neresindeyiz verilen sözlere ne oldu”?
Evi olmayan romanlara ucuz ev verilecek, sosyal yaşamda mutlu olacaklardı. Ancak, Kentsel dönüşüm en çok romanları yerinden ediyor, yeni sosyal yaralar açıyor ve de açmaya devam etmektedir. Günün siyasal gelişmeleri altında adı “ roman baharı “ oluyordu. Bu baharın altında tatlı su kurnazları olan çok sayıda roman dernekleri siyasilerle çok yakın ilişki kurmanın kendilerine fayda getireceğini sanarak siyasetin arka bahçesi oldular. Ağızlarına sürülen bir parmak balla kaldılar. Temsil ettikleri sandıkları Çingene veya romanların sosyal sorunlarını göz ardı ettiler. Hatta lomlar, domlar, abdallar da aynı bizim gibi sorunları ve kader birliği olarak görülün bu gurupları her nedense sonradan kabul etmemeye başladılar. İnsan hakları açısından bu gurupların sorunlarını görmemek Çingene veya roman milliyetçiliği yapma anlamına gelir. Roman hak ve savunuculuğu altında “SARI GACİLER “ türedi (roman olmayan beyaz sarı saçlı bayanlar) .Sözüm ona Çingenelerin hakkını savunmak mı, yoksa proje yazıp romanların sırtından geçinmek mi ?sarı gaciler bazen ortaya çıkar ”roman vatandaşlara dokunmayın” şeklinde acıtasyon yaratmaya çalışırlar.Bizim bu tür söylemlere ihtiyacımız yoktur. Türkiye’de roman hakları forumu diye bir forum var. Romanların haklarını savunacakmış, etnik kimliği ön plana çıkarmanın gayreti içindedirler. Romanın hakkı var da diğer bireyin hakkı yok mu? Konu aslında etnik temelde değil, insan hak ve demokrasi anlamında değerlendirilmesi gerekir. Romanlara ayrımcılık yapılıyor diye sitem edenler aslında kendileri ayrımcılık yapmaktadır. Türkiye de yaşayan romanlar etnik kimlik sorunu üzerinden değil, sosyal, ekonomik , hukuk ve hak temelli üzerinden sosyal devlet anlayışı içinde bütünsel yönde sorunların çözümüne kavuşturulması gerekir. Türkiye’de yaşayan romanların temelinde kamu hizmetlerine ulaşamama ve hukuksal anlamda haklarını yeteri derecede bilmemeleri sorunu vardır. Bizlerin “benim roman vatandaşım “edebiyatına ihtiyacımız yoktur. Bizler insan onuruna yakışan yaşam koşullarına erişmek istiyoruz.
|