Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Şimşek, 2015 yılında memura yapılacak zammı açıkladı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bütçe toplantısında 2015 yılında memura yapılacak zam oranlarını da açıkladı. Şimşek 2015 yılında memura yüzde 3+3 şeklinde zam yapılacağını kaydetti.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Akademisyenlere yaklaşık 726 lira ile 835 lira arasında zam yapılacak. Biz bunları belirledik. Bunun maliyeti yaklaşık 1,1 milyar lira olacak" dedi.
Şimşek, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığında, makro ekonomik gelişmeler ve ocak-eylül 2014 dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçları, 2014 sonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2015 Merkezi Yönetim Bütçesi Kanun Tasarısı'na ilişkin düzenlediği basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.
Hakim, savcı ve akademisyenlerin maaşlarına yapılacak artışların bütçeye getireceği yükün ne olacağına ilişkin soru üzerine Şimşek, şunları söyledi:
"Akademisyenlere yaklaşık 726 lira ile 835 lira arasında bir zam yapılacak. Biz bunları belirledik. Bununla ilgili yasayı Meclis'e gönderdik. Bunun maliyeti yaklaşık 1,1 milyar lira olacak. Aynı kapsamda akademik faaliyet teşviği de olacak ama bu teşvik performansa bağlı olacak. Bu da 726 liraya kadar... Bu 2016'dan itibaren devreye girecek. 2015'te performansı ölçeceksiniz ki 2016'da bunu yansıtabilelim."
Hakim ve savcıların mali haklarının da yüzde 15 ile yüzde 31 arasında değişen oranlarda olmak üzere, net seyyanen bin 146 lira artırılmasını öngördüklerini ifade eden Şimşek, bunun da Meclis'te görüşüleceğini, sözkonusu artırımın maliyetinin 220 milyon lira olacağını bildirdi.
"74 BİN PERSONELİN DAĞILIMI BELİRLENMEDİ"
Bakan Şimşek, başka bir soru üzerine de kamuya alınacak 74 bin personelin dağılımına henüz karar vermediklerini, bunu yılın başında belirleyeceklerini dile getirdi.
Orta Vadeli Programda (OVP) lojman ve taşıt kullanımına ilişkin sınırlamalara da değinen Şimşek, "Bu konuyu sayın Başbakanımıza Maliye Bakanlığını ziyarette brifing ile ifade ettik ve kendileri çok güçlü destek verdi" diye konuştu.
Şimşek, lojman kullanımı için de yeni bir çalışma yapacaklarını ve bunu Bakanlar Kurulu ile paylaşacaklarını ifade etti.
Maliye Bakanı Şimşek ve ilgili bürokratlar, daha sonra 2015 yılı bütçe yasa tasarısını, TBMM'ye gönderilmek üzere bağladı.
"MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARINDA 2015 YILINDA ORANSAL BİR ARTIŞ SÖZ KONUSU"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçeyi hazırlarken yeniden yapılandırmadan hiçbir şey gelmeyeceğini varsaydıklarını belirterek, "Temelde bu bir af olmadığı için muhtemelen buraya ilgi az olur" dedi.
Şimşek, ocak-eylül dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçları, 2014 yıl sonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile ilgili düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yeniden yapılandırmadan ne kadar bir bütçe geliri olmasını beklediklerinin sorulması üzerine Şimşek, bütçede mali olarak muhafazakar varsayımlarla gittiklerini, her sene hedeflediklerinden daha iyi sonuçlar aldıklarını belirtti.
Bütçeyi hazırlarken yeniden yapılandırmadan hiçbir şey gelmeyeceğini varsaydıklarını ifade eden Şimşek, bunun bir af olmadığını, yapılandırmada anapara, ceza ve vade farkının alındığını bildirdi.
Şimşek, yapılandırmayla, ödeme kabiliyeti olanların sadece taksitlendirme imkanına sahip olduğunu vurgulayarak, "Bu Türkiye'de bir ilk, inşallah bu gelenek olarak oturacak ve artık af bu literatürden çıkmış olacak. Temelde bu bir af olmadığı için muhtemelen buraya ilgi az olur" diye konuştu.
"Potansiyelin altında büyümeyi bir miktar yukarıya çekmek için gelecek sene büyümeyi destekleyecek politika çerçevesi oluşturulabilir mi?" sorusunu yanıtlayan Bakan Şimşek, geçici kazanımlar peşinde olmadıklarını söyledi.
Türkiye'nin dengeli, sürdürülebilir büyüme patikasına girmesi gerektiğinin altını çizen Şimşek, büyüme potansiyelini etkileyecek en önemli faktörün reformlar olduğunu ifade etti.
Bakan Şimşek, reformları çok ciddi şekilde yürüttüklerine dikkati çekerek, şöyle dedi:
"İnanıyorum ki Türkiye'de iş yapma ortamı, yatırım iklimi iyileşecek. Biz kaynak tahsisini daha etkin alanlara kaydırma konusunda daha etkili olacağız. O nedenle ben kamu harcamaları üzerinden kalıcı bir büyüme sağlanacağına inanmıyorum. O nedenle 2009'dan beri alt yapı yatırımlarına kaynak aktardık. Onun için doğru yoldayız, biz altyapı yatırımlarımızı, eğitim yatırımlarımızı önceliklendireceğiz."
LÜKS TÜKETİM VERGİLERİ
Lüks tüketim vergileri ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Şimşek, "Tabii ki çalışmalar olacak, ama bugünkü bazı gazetelerde olduğu gibi şu ürüne bu kadar, bu ürüne bu kadar değil. Onun için henüz çok erken. O yönde henüz somutlaşmış bir çalışma söz konusu değil. Ama orta, uzun vadede vatandaşlarımızın lüks malları tüketecekse daha fazla vergi vermesini normal buluyoruz. Otomotivde geçmişte benzeri şeyler yapıldı, ama şu an itibarıyla yeni bir şey gündemde değil" diye konuştu.
İthalatta alınan KDV artışı ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Şimşek, dış ticaret öngörülerine bakıldığında ithalatın yükseldiğini, BOTAŞ'ın son fiyat artışı sonrasında ödeme yükümlülüklerini yerine getirebileceğini, bu iki faktörün artışta etkili olduğunu söyledi.
Bakan Şimşek, 2014 yılı için memura ve emekliye verilen artışların toplu sözleşme çerçevesiyle belirlendiğini, geriye giderek onun çerçevesini değiştirme imkanlarının olmadığını da bildirdi.
Şimşek, "Memur ve emekli maaşlarında 2015 yılında oransal bir artış söz konusu ama bu oranların üzerinde bir enflasyon olursa 2015 yılı için telafi ederiz" dedi.
Şimşek, kamu binalarına ilişkin bir soru üzerine de kamu bina yatırımlarına destek vermediklerini belirtti.
Kamu kampüsleri konusunda yeni bir çalışma yapacaklarının altını çezin Şimşek, "Artık lüks yerlerden çekilmemiz lazım. Bu kampüsleri lüks yerlere yapmayacağız. Kampüsleri biz daha mütevazı, şehirlerin gelişmesini sağlayacak alanlara doğru yapacağız. Ama bu aşamada spekülasyon için çok erken" diye konuştu.
"GENEL SÜBVANSİYONLARI DOĞRU BULMUYORUZ"
Şimşek, bir başka soru üzerine de elektrik ve doğalgazda bir artış yapıldığını, bunun 2012'den bu yana yapılan ilk artış olduğunu söyledi.
İthal edilen ürünlerde çok ciddi fiyat artışlarının olduğunu belirterek, "Hala Avrupa'nın en ucun doğalgazını ve elektriğini sağlayan bir ülkeyiz" dedi.
Şimşek, bir malı uzun süre maliyetinin altında satmanın zenginleri sübvanse etmek olduğunu dile getirerek, fakire gereken destekleri verdiklerini, genel sübvansiyonları doğru bulmadıklarını bildirdi.
Bir soru üzerine OVP'de gayrimenkul rantlarını vergilendirdiklerini ifade eden Şimşek, "Bu yönde bir adım attık. Ama buna ilaveten de bir çalışma var. Bu çalışmalar devam ediyor, buna ilişkin bir EKK olur" dedi.
Şimşek, vergi oranlarında herhangi bir artış öngörmediklerini söyleyerek. maktu vergileri de enflasyon oranında artırmak kadar doğal bir şey olmadığını kaydetti.
analizmerkezi