BBC Türkçe'ye konuşan Enver Müslim "Doğu, batı, güney cehpelerinde çok şiddetli çatışmalar var.
Ağır silahlarla saldırılyorlar. Rakka, Mındıc, Telabiyad ve Ceraplus'tan silah ve insan takviyesi yapıyorlar." dedi.
Enver Müslim kentteki YPG Asayiş Merkezi ve Adalet Merkezi IŞİD'in eline geçtiğini de doğruladı.
IŞİD militanlarının Mürşitpınar sınır kapısına yoğun saldırılar düzenlediğini de ifade eden Müslim "Ama hala bizim elimizde" diye konuştu.
Müslim kentte mahsur kalan sivillerin sayısı konusundaysa "Savaş ortamındayız. Net bir rakam söyleyemem ama binlerece sivil mahsur kaldı ve katliam tehlikesiyle karşı karşıyalar. Bu sivillerin kurtarılması ve katlimanı önlenmesi için acilen yardım koridoru açılmasını istiyoruz" dedi.
Enver Müslim ayrıca silah yardımına da ihtiyaçları olduğnu vurguladı.
Kobani Kantonu Başkan Yardımcısı Halid Berkel de IŞİD'in kentin batısında, Mürşitpınar Sınır Kapısına doğru saldırıya geçtiğini, ancak denetimi ele geçirmeyi başaramadıklarını söyledi.
Berkel sınır kapısının "birkaç noktadan karşı saldırıya geçen ve IŞİD'e ağır kayıplar verdiren" YPG güçlerinin elinde olduğunu belirtti.
BBC Arapça'ya konuşan Berkel IŞİD'in özellikle kentin güneybatısı, güneydoğusu ve doğusundan yoğun saldırılar düzenlediğini aktardı.
Halid Berkel IŞİD'in bomba yüklü araçlar ve intihar eylemleriyle kentin doğusunda küçük bir ilerleme kaydettiğini ve belediye sarayına doğru ilerlemeye çalıştığını vurguladı.
Birleşmiş Milletler'in Suriye Özel Temsilcisi 700 kişinin Kobani'de mahsur kaldığını söylemişti.
Özel Temsilci Steffan de Mistura Kobani'nin IŞİD'in eline geçmesi halinde sivillerin "büyük ihtimalle katledileceklerini" belirtmişti.
Avrupa'da Kobane eylemleri
Bu arada Almanya'nın Düsseldorf kentinde en az 20 bin kişi Kobani'ye destek gösterisi yaptı.
Eylem olaysız sona erdi.
Londra'da da parlamento binasının önünde yüzlerce kişi Kobane eyleminde buluştu Öte yandan Irak'ın batısındaki Anbar bölgesinin IŞİD'in eline geçebileceğini söyleyen Iraklı yetkililer acil askeri yardım talabinde bulundu.
Bölgenin başkenti Ramadi'ye saldıran IŞİD militanları bölgedeki ordu üslerini ele geçirdi.
ABD'li bir yetkili AFP Haber Ajansına yaptığı açıklamada Anbar'daki durumun "hassas" olduğunu söyledi.
Irak ve Suriye'de geniş bölgeleri ele geçiren IŞİD militanları Suriye-Türkiye sınırındaki Kobani'yi de denetimleri altına almaya çalışıyor.
Stratejik açıdan önemli Anbar bölgesi Irak'ın ikinci büyük barajı Haditha Barajına da ev sahipliği yapıyor.
Anbar bölgesinin ele geçirilmesi IŞİD'in bir ikmal hattı kurması ve potansiyel olarak başkent Bağdat'a saldırılar düzenleme kabiliyeti kazanmasına yol açabilir.
Irak'ta yayın yapan El Şarkiye Televizyonu'nun haberine göre Anbar Bölge Konseyi Irak hükümetinden IŞİD militanlarıyla mücadele için ABD kara güçlerinden yardım istenmesini talep etti.
Irak Başbakanı Haydar el Abadi birçok kez Irak'ta yabancı kara güçlerine karşı çıkmıştı.
IŞİD militanlarına karşı hava saldırıları düzenleyen ABD örgütün Haditha Barajını ele geçirmesini önlemişti. Ancak IŞİD hala bölgede ilerlemesine devam ediyor.
Times gazetesinin haberine göre Anbar Bölge Konseyi'nin Başkan Yardımcısı Faleh el Issavi Anbar'ın "10 gün içinde IŞİD'in eline geçebileceği uyarısında bulundu.
Anbar'da durum 'hassas'
El Issavi Kobani'deki çatışmaların uluslararası toplumun dikkatini IŞİD'in Anbar'daki ilerleyişinden uzaklaştırdığını vurguladı.
Adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı bir savunma yetkilisi AFP'ye yaptığı açıklamada Anbar'daki durumun "hassas" olduğunu söyledi.
ABD'li yetkililer Irak hükümeti güçlerinin IŞİD tehdidiyle etkin bir şekilde mücadele edemediğini belitti.
Bir yetkili Kürt güçleri ve Irak Ordusu'nun etkinliğinin kıyaslanamayacağını vurguladı.
Yetkili, "Kürtler hareket ediyor. Kentleri ve bölgeleri geri alıyorlar. Ancak Irak Ordusu bir operasyona başlıyor ve bir kilometre sonra duruyor" dedi.
analizmerkezi