Başbakan Erdoğan, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin Kararının Asla Kabul Edilemeyeceğini Söyledi.
Ermenistan
Anayasa Mahkemesi’nin kararının asla kabul edilemeyeceğini söyleyen Başbakan Erdoğan, “Ermenistan, metnin üzerinde operasyon yapmaya kalkıştı. Bunun düzeltilmesi lazım, bu düzeltilmedikten sonra süreç zedelenmiş olur” dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu da, kendisini telefonla arayan meslektaşı Nalbantyan’ı “Protokole attığınız imzaya sadık kalın. Ermenistan hükümetinden siyasi irade bekliyoruz. Aksi takdirde yeni bir durum ortaya çıkar” diye uyardı.
TÜRKİYE’nin, Ermenistan
Anayasa Mahkemesi’nin Ankara ile Erivan arasındaki yakınlaşma sürecinin ruhuna aykırı karar vermesine sert tepkisi dün de devam etti. Suudi Arabistan’da bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, Ermenistan’ın protokol metni üzerinde operasyon yapmaya kalkıştığına dikkat çekerek, bunu kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu: “Mahkemenin verdiği kararın gerekçesinde, temel ilke olarak asla kabul edilemeyecek bir yaklaşım tarzı var. Biz bu metni (protokol) samimiyet göstererek, cümleler arasında operasyon yapmadan, hemen parlamentomuza gönderdik, herhangi bir kurumu aracı olarak sokmadık. Şu anda Ermenistan, metnin üzerinde operasyon yapmaya kalkıştı. Bunun tabii düzeltilmesi lazım, bu düzeltilmedikten sonra süreç zedelenmiş olur. Kaldı ki Ermenistan-Azerbaycan arasındaki ilişkiyi, bu işin dışında tutmak gibi bir lüksümüz de yok.”
Nalbantyan’dan Davutoğlu’na telefon
Dışişleri Bakanı
Ahmet Davutoğlu da, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan’a, “Protokole attığınız imzaya sadık kalın. Ermenistan hükümetinden siyasi irade bekliyoruz. Aksi takdirde yeni bir durum ortaya çıkar” dedi. Nalbantyan, Erdoğan’la birlikte Suudi Arabistan’da bulunan Davutoğlu’nu telefonla aradı. Uzun süren telefon görüşmesinde, Davutoğlu 10 Ekim 2009’da imzalanan protokolün maddeleri üzerinden teker teker giderek, kararın protokolle ters düşen noktalarını Nalbantyan’a aktardı. Davutoğlu, şunları söyledi:
Mahkemeye karşı imzanıza sahip çıkın
“Protokolün altında sizin ve benim imzalarımız var. Mahkeme kararı sizin imzanızı hiçe sayıyor. Bunu kabul edip etmeyeceğinizi, hükümetinizin ortaya koyacağı siyasi irade belirleyecektir. Mahkeme, uluslararası toplumun da şahitlik yaptığı protokolleri hiçe sayarak kendisine göre yeni çerçeve çizmiştir. Bunu kabul etmemiz söz konusu olamaz. Karar, protokolün temel amaçlarından ve felsefesinden uzaktır. Bu, mevcut statükonun devamını istemektir. Böyle devam edip etmeyeceğine dair kararı verecek hükümetinizdir. Araya hiçbir aracı koymadan kamuoyumuzu bilgilendirdik ve metinleri Meclis’e sevk ettik.”
Hukuki metin hazırlanıyor
Türkiye, Ermenistan
Anayasa Mahkemesi’nin verdiği gerekçeli karar ile protokolü madde madde karşılaştıran hukuki bir metin de hazırlamaya başladı. Hukuki metin, zamanı gelince başta iki ülkeye arabuluculuk yapan İsviçre olmak üzere 10 Ekim 2009’da imzalara şahitlik yapan Minsk Grubu (ABD, Rusya, Fransa) ile AB’ye iletilecek. Hukuki metinde, Ermenistan’ın protokollerden nasıl vazgeçme eğilimine girdiği anlatılacak.
İsviçre: Şaşırtıcı ve kabul edilemez
Dışişleri Bakanlığı, İsviçre, Minsk Grubu ve AB ile temasa geçerek, kararla ilgili Türkiye’nin görüşünü de aktardı. Arabulucu İsviçre’nin de kararla ilgili, “Son derece şaşırtıcı ve kabul edilemez bir tutum” tepkisi verdiği öğrenildi