Ergenekon ve Balyoz avukatlarından Celal Ülgen, emniyet içerisindeki bir yapılanmanın, savcı adına talimat yazdığını, hakim onayı olmadan, mahkemeden geçmiş gibi belge düzenleyerek işlem yaptığını belgeleriyle savcılığa sundu.
Ergenekon ve Balyoz davası avukatlarından Celal Ülgen, savcılığa sunduğu bazı belgelerde davaların nasıl bir hukuksuzluk içinde yürütüldüğünü gözler önüne serdi.
Ülgen’in Ergenekon dava dosyasından çıkartarak ortaya koyduğu belgelerde emniyet-savcı-hakim üçgeninde dönen hukuksuzluklar şoke etti. Belgelerin birinde savcının yazması gereken talimatı emniyet yazıyor, diğerinde hakim onayı olmadan işlem yapılıyor. Ülgen’e göre, tüm bu örnekler davanın çökmesi için yeterli.
17-25 Aralık yargı darbesi girişiminin ardından deşifre olan paralel yapının yargı ve emniyet içindeki uzantılarının hukuksuzlukları bir bir deşifre ediliyor. 2007 yılında başlayan ve halen devam eden Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan 16 iddianame, binlerce klasör belge ve soruşturma süreci sanıkların şikayeti üzerine yeniden inceleniyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan şikayetlerde dava ve soruşturma aşamasında yapılan hukuksuzluklar belgeleriyle sunuldu.
Ülgen, savcılığa sunduğu bazı belgelerle dava dosyasındaki hukuksuzları örnekleriyle ortaya koydu. Emniyet-savcı-hakim üçgeninde yaşanan hukuksuzlukları çeşitli yazışmalarla gösteren Ülgen, “Savcının yapması gerekeni emniyet yapmıştır. Hakim onayı bile alınmadan dinlemeler yapılmış” dedi.
Emniyet yazıyor, imzalatıyor
Ülgen’in sunduğu belgelerden birinde şüpheli hakkında emniyette hazırlanan arama talimat yazısı savcılığa fax çekiliyor. Savcılık ta bu talimatı derhal imzalayıp emniyete geri faxlıyor. Belgede sadece imza olması savcı ismi ve parafı olmaması da dikkat çekici. Ülgen, belgenin adı bile yazılmayan bir savcı tarafından gelişi güzel imzalanıp emniyete geri faxlandığını anlatıyor. “Böylece emniyet kendi hazırladığı yazıyı savcıya onaylatarak istediği gibi operasyonu yapıyor” diyen Ülgen, emniyet-savcı-hakim üçgeninde keyfi uygulamalarının birçok mağduriyet doğurduğunu ifade etti. Söz konusu belgede sanıklardan Emin Şirin hakkında arama kararı yer alıyor. Savcının hazırlayıp emniyete göndermesi gereken karar emniyetten savcılığa faxlanıyor, savcılıktan ise imzalanarak emniyete geri faxlanıyor.
ÖZ KARAR ALDI, SAHTE İMZA KULLANILDI
Av. Celal Ülgen, dava dosyasında yer alan hukuksuz belgelerden biri olan dinleme kararı yazısında ise hakimin imzası yerine başka birinin imza attığını ve “Nöbetçi hakimliğe” diye yazılan yazının hakim Oktay Açar tarafından imzalanmış gibi gösterilmesinin tamamen uygulama dışı olduğunu belirtti. Söz konusu dinleme kararının savcı Zekeriya Öz, savcılıkça talep edilip hakim onayı geçtikten sonra dinleme işlemine başlanması gerekirken bunun hakim onayına dinlemeler başladıktan sonra sunulduğu görülüyor.
analizmerkezi