“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 09 Mayıs 2014, Cuma 14:24 tarihinde eklendi. 904 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

18 Ülke Nefes Nefese İzledi! İşte Türkiye'nin Gövde Gösterisi!

Deniz Aslanı 2014 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın öğleden sonra yapılan ikinci bölümünde, bu kez kaza yapan deniz uçağından kurtarma senaryosu hayata geçirildi.
18 Ülke Nefes Nefese İzledi! İşte Türkiye'nin Gövde Gösterisi!

İKİNCİ TATBİKATTA UÇAK KAZASI SENARYOSU

Deniz Aslanı 2014 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın öğleden sonra yapılan ikinci bölümünde, bu kez kaza yapan deniz uçağından kurtarma senaryosu hayata geçirildi. Uçaktan alınan acil durum sinyalinin ardından Ankara'daki Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nin görevlendirmesi ve arama kurtarma talebinde bulunmasıyla Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi harekete geçti. İlk olarak Sahil Güvenlik Komutalığı'na ait Casa tipi bir arama kurtarma uçağı havalanarak deniz üzerinde keşif uçuşu başlattı. Uçuş sırasında kazazedelerin yerleri tespit edildi. Bu bölgelere can salları bırakıldı, duman kandilleriyle markalandı. Kumanda merkezine de giden bu koordinatlar içinde, havadan bir helikopter, denizden de Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı arama kurtarma gemileri TCSG Umut ve TCSG Güven ile TCSG 311 ve TCSG 313 botları çalışma yaptı. Can sallarında bulunan kazazedeleri ilk olarak helikopter kurtardı. Denizde kalan diğer yaralılar da, zodyak botlarla kurtarma gemilerine alındı. Bu yaralıların, gemilerdeki ilk müdahalenin ardından en yakın hastanelere sevkleri gerçekleştirildi. Öğleden sonra sadece Sahil Güvenlik Komutanlığı birimlerince gerçekleştirilen tatbikat, başarıyla sona erdi. Tatbikatta görev alan uçak, helikopter, gemiler ile botlar, TCSG Umut gemisindeki, komutan ve yabancı gözlemcileri selamladıktan sonra görev bölgelerine döndü.

TÜRKİYE KENDİ ARAMA KURTARMA SAHASINDA ETKİNLİĞİNİ GÖSTERDİ

Arama kurtarma senaryolarının başarıyla gerçekleştirildiği tatbikatla, Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma ekiplerinin, birlikte arama kurtarma harekatını gerçekleştirebilme yeteneklerini artırarak eğitimlerini geliştirmek, arama kurtarma komuta kontrol sistemlerini denemek, ortaya çıkabilecek aksaklıkları tespit etmek ve gidermek amaçlandı. Yine tatbikatla, Ege Denizi'nin uluslararası sularındaki Türk Arama Kurtarma Bölgesi'nin varlığı ve bu alanda Türkiye'nin her türlü arama kurtarma faaliyeti gerçekleştirebildiği de yine uluslararası camiaya ve ilgili kuruluşlara duyurulmuş oldu.

KOMUTANDAN BAŞARI AÇIKLAMASI

Tatbikatın ardından Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal, geminin helikopter pistinde basın açıklaması yaptı. Tümamiral Adnan Özbal açıklamasında, “TSK'nın planlı tatbikatlarından Deniz Aslanı 2014'ü başarıyla tamamladık. Küreselleşmeyle birlikte dünyada artan deniz ve hava trafiği, son dönemde yaşanan trajik kazalar, denizlerimizde can güvenliğine yönelik riskin her geçen gün daha da arttığını söyleyebiliriz. Bu nedenle, gerek Türkiye'yi, gerekse diğer ülkeleri arama kurtarma konusunda daha hazır olmaya zorlamaktadır. Denizdeki yardım çağrılarına en kısa zamanda reaksiyon gösterilmesi, insani yaklaşım ve hayat kurtarma açısından bir zorunluluktur. Bugün için, sorumluluğumuzda bulunan Türk arama kurtarma sahasında, gece gündüz demeden görev yapabilen etkin bir arama kurtarma kuruluşuna ve yeteli imkan kabiliyetine sahip olduğumuzu gururla söyleyebilirim. Tatbikat sayesinde, kurumlar arasındaki etkin işbirliğinin geliştirilmesinin yanı sıra sahil güvenlik arama ve kurtarama gemisi ile sahil güvenlik uçağı gibi hizmete yeni giren unsurların gerçeğe yakın bir ortamda denenmesi de sağlanmış oldu. Tatbikatımız, eğitimlerimize üst düzey katkı sağlayacak şekilde başarıyla tamamlanmıştır" dedi.

UMUT VE GÜVEN İLK KEZ KULLANILDI

Deniz Aslanı 2014 Arama Kurtarma Tatbikatı'nda Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın envanterine 2013 Nisan ayında katılan TCSG Umut ile 2013 Kasım ayında katılan TCSG Güven isimli arama kurtarma gemileri de ilk kez, bir tatbikatta kullanıldı. 88.60 metre uzunluğundaki bu gemiler, bin 700 ton ağırlığında. 22 knots süratle, 3 bin deniz mili gidebilen bu gemiler, 8 gün denizde kalabilme özelliğine sahip. Helikopter pisti de bulunan gemiler denizlerde, arama ve kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra, karakol, kaçakçılığı engelleme, yangın söndürme, kirlenmeyi önleme, yayılmayı durdurma, kirlenmeye sağlayan maddelerin toplanmasını sağlama ve kimyasal maddeler kullanarak kirlenmiş deniz sularını da temizleme kabiliyetlerinin de bulunduğu açıklandı. Tatbikatta yine Sahil Güvenlik Komutanlı bünyesine kullanılmaya başlanan Casa tipi uçaklarda, ilk kez görev almış oldu.

Taylan YILDIRIM, Hakan GÜNGÖRDÜ / İZMİR (DHA)

 

DENİZ ASLANI 2014 TATBİKATINDA, TÜRKİYE'DEN GÖVDE GÖSTERİSİ (2)

DENİZ ASLANI 2014 TATBİKATINDA, TÜRKİYE'DEN GÖVDE GÖSTERİSİ (2)

DENİZ ASLANI 2014 TATBİKATINDA, TÜRKİYE'DEN GÖVDE GÖSTERİSİ (2)

DENİZ ASLANI 2014 TATBİKATINDA, TÜRKİYE'DEN GÖVDE GÖSTERİSİ (2)

DENİZ ASLANI 2014 TATBİKATINDA, TÜRKİYE'DEN GÖVDE GÖSTERİSİ (2)

 

 

 

 

 

 

 

 



analizmerkezi

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali