“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 07 Mart 2014, Cuma 19:44 tarihinde eklendi. 596 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İlker Başbuğ tahliye edildi

İlker Başbuğ tahliye edildi

Anayasa Mahkemesi’nin kararı sonrasında gözler yerel mahkemeye çevrilmişti. İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un tahliye edilmesine karar verdi.

2 yıl 2 ay Silivri Cezaevi’nde

Ergenekon davasında mahkemenin yaptığı suç duyurusu üzerine 6 Ocak 2012′de tutuklanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, 2 yıl 2 ayını Silivri Cezaevi’nde geçirdi.

Başbuğ’un, 12 Haziran 2007′de Ümraniye’de ele geçirilen el bombalarının ardından yürütülen soruşturma sonucunda, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ergenekon davası kapsamında yargılanması süreci Ocak 2012′de başladı.

Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Dairesince işletilen internet siteleri ve “internet andıcı”na ilişkin 22 sanık hakkında düzenlenen iddianameyi 29 Temmuz 2011′de kabul eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davasıyla birleştirdi.

Sanıkları arasında emekli orgeneraller Nusret Taşdeler, Hasan Iğsız, tümgeneraller Hıfzı Çubuklu ve Mustafa Bakıcı, emekli korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin’in de bulunduğu davada, mahkemenin yaptığı suç duyurusu üzerine Başbuğ, hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 6 Ocak 2012′de tutuklandı.

Başbuğ hakkındaki Türk Ceza Kanunu’nun 312/1. maddesi gereğince, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle düzenlenen iddianame, 15 Şubat 2012′de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

Başbuğ hakim karşısına ilk kez 26 Mart 2012′de çıktı. Kısa bir konuşma yaparak savunma yapmayacağını söyleyen Başbuğ, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün tanık olarak dinlenilmesi sırasında ve esas hakkındaki savunma ve karar duruşması olmak yapmak üzere bazı oturumlara katıldı.

“İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davasının Egenekon davasıyla birleştirildiği yargılama sürecinde Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş tarafından 2 bin 271 sayfadan oluşan esas hakkındaki mütalaa, 18 Mart 2013′te açıklandı.

-Cezaevinde 4 kitap yazdı

Mütalaada, savcılar Başbuğ için TCK’nın 312/1′inci maddesi uyarınca “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

Başbuğ cezaevinde kaldığı süre içerisinde, “20. Yüzyılın En Büyük Lideri Atatürk”, “20. Yüzyılın En Büyük Lideri Mustafa Kemal”, “Terör Örgütlerinin Sonu” ve “Suçlamalara Karşı Gerçekler” adıyla 4 kitap yazdı.

6 yıl 2 ay süren soruşturma ve dava sürecinde 321 duruşmanın görüldüğü 5 Ağustos 2013′te tamamlanan Ergenekon davasında Başbuğ, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

 

 

 

 

 

medyagündem

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali