Tahran-Washington anlaşmasının gizli bir maddesi olup olmadığı merak ediliyor.. Çünkü var ise, bu gerçekten de ‘değerli’ bir madde!.
ABD-İran arasında bir yılı aşkın zamandır gerçekleşen ikili görüşmeler, 5+1 ülkeleri ile Tahran’ın imzaladığı anlaşma ile sonuçlandı. Bunun sonucunda İran’ın yurt dışında çeşitli kalemlerden kazandığı milyarlarca doların-zaman içinde-serbest bırakılması da bulunuyor.
Tahran, ekonomik ambargo nedeniyle ekonomik ilişkilerini Asya ülkelerine kaydırdı ve büyük miktarda parasını da bu ülkelerde tuttu. Yaklaşık rakamın 35-38 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu para, Çin, Hindistan, Japonya ve G. Kore bankalarında ve zamanla serbest bırakılacak.
22 milyar doları Çin petrol şirketi China National Petroleum Corp'un bankası Kunlun'da. 5.5 milyar doları Güney Kore'deki Woori ve Industrial Bank of Korea'da ve geri kalan kısım da adı geçen diğer ülkelerde bulunuyor.
Tabii “para”nın hepsi bu değil. İran, yine ambargo nedeniyle birçok teknoloji ve hammadde ürünlerini de satın alamıyordu. Şimdi bunlar içinde para ödeyecek.
Peki, bu paralar nereye gidecek? Bu iyi bir soru. Çünkü Türkiye de dahil birçok ülke, İran’la anlaşma imzalanır imzalanmaz bu gelişmenin kendi ekonomilerine nasıl yansıyacağını araştırmaya başladılar.
Bu normal. Normal ama büyük para nereye gidecek? Özellikle ekonomisi son zamanlarda hayli sıkışık olan ve politik olarak da iktidarı yaralanan ABD’nin gizli görüşmelerde bu konuyu gündeme getirip getirmediği merak konusu.