Pek anlaşılmıyor ama Türkiye, Amerika-İran normalleşmesini en çok isteyen ülkelerden biri oldu. O kadar ki, 'Ankara niye bu kadar hevesli' diye sormak gerekiyor..
Türkiye, şu an tam hissedilmese ve anlaşılmasa da, ABD-İran normalleşmesi konusunda hayli istekli ve üzerine düşeni yapmaya hazır davrandı. Bu heves, Türkiye’nin son dönemde izlediği kimi Ortadoğu politikalarına ters düşer gibi görünse de, kendi özel menfaatlerini kolluyor.
İran ile ambargo döneminde eksilen yüksek ekonomik menfaatlerin düzeleceğine ilişkin beklenti artık zaten biliniyor. Ama Ankara’nın üzerinde durduğu iki temel konu var.
Bunlar; 1. Enerji ve yolları. 2. Bölgesel Kürt meselesi.
Türkiye, enerji ana vanası veya popüler ismiyle “hub”ı olmayı çok arzu ediyor ve doğrusu-yine eksikleri olmasına rağmen önemli mesafe de aldı. Şimdi İran oyuna döndüğünden, Ankara’nın bu yöndeki beklentileri de yükselmiş ve bölgesel bir seri avantaj hemen ortaya çıkmış durumda.
Kürt meselesi ise-ülke içinde yürüyen süreçle beraber-bölgedeki dört ülkeyi ilgilendiren bir boyutu olduğundan, ancak İran şimdi oyuna daha fazla gireceğinden çözüm yolları artabilecek ve önemlisi hızlanabilecek.
Müstakbel İran-Türkiye ilişkilerinin görünen boyutları kadar şimdilik gündeme gelmeyen gelişmeleri içerdiği de anlaşılıyor.