Muhaliflerin, her geçen gün Suriye'de kontrolü ele geçirmesi, Esad'ı ülkede yaşama hakkı dahi tanımadığı Kürtler ile ittifak yapmaya itiyor...
Aylardır çatışmaların yaşandığı Rojava bölgesindeki Afrin'de, Özgür Suriye Ordusu ve PYD arasında 5 Ekim tarihli ateşkes antlaşması imzalanmıştı. Suriye'nin kuzeyini kontrol altında tutan PYD, amacı Esad rejimini yıkmak olan muhalifler ile arasındaki savaş durumunu bir süreliğine de olsa sonlandırmış, barış ortamı oluşmuştu.
Öte yandan Şam'a sıkışan Esad'a karşı, saldırılarını artıran ÖSO, ülkede bir çok merkezi ele geçirmeye devam ediyor. İran ve Hizbullah milislerinin aktif desteği de rejimi kurtarmaya yetmeyince, Beşar Esadmuhalifler ile barış yapan PYD'yi kendi safına çekmek için mücadele ediyor.
BAAS rejimi, geçmişten günümüze değin, ikinci sınıf insan muamelesi gören Kürtler'e "Türkiye'den ülkeye yeni girmiş yabancılar" tanımlaması yaparak Suriye vatandaşlığından ayırmıştır ki o zamandan beri birçok Suriyeli Kürt vatandaş haklarına sahip değildir ve Suriyeli kimliği, vatandaşlığı kendilerine verilmemektedir. Vatandaşlık haklarına sahip olmayan bu Kürt nüfusun yasal olarak evlenme, mülk edinme veya eğitim görme gibi hakları bulunmamaktadır.
Ancak gittikçe ömrü kısalan Beşar Esad, Kürtlere haklarını vermeye hazır olduğunu belirtti ve ordusuna, Kürtler'i öldürmemelerini emretti.
IRAK'A TEMSİLCİ GÖNDERDİ
Esad'a yakınlığı ile bilinen Suriye Barış Komitesi Başkanı Kürt Parlamenter Ömer Ose, görevli olarak Kuzey Irak'a gönderildi. Bölge gezisini Kuzey Irak'taki Rudaw ve Avestakurd adlı internet sitesine değerlendiren Ose, şunları söyledi.
"İki ay içinde Esad'la iki defa görüştüm. Kürdistan bölgesini ziyaret edeceğime dair onu bilgilendirdim ve buna sevindi. Başkan Esad, Ordu'yu bilgilendirerek Kürtleri öldürmemesini, onlarla savaşılmamasını istedi. Şu anda Suriye ve Suriye Kürtleri karşısında Türkiye'nin durumu çok kötü ve Kürtlere karşı savaşan terörist çeteleri destekliyor. Esad, geçen yıl Kamışlı hava alanına uçak gönderip Kürt liderleri Şam'a, kendisiyle oturmaları için davet etti. Bir yıl önce de, resmi olarak Kürdistan Bölgesel yönetimi başkanı Mesut Barzani'yi Şam'a davet etti. Ama bu davetler reddedildi."
Ose, Kuzey Irak Kürt yönetiminin Türkiye ve ABD ile yakın ilişki geliştirmesini anlayışla karşıladığını belirterek, "Esed, Kürdistan'ın durumunu, Türkiye, ABD ve Avrupa ile ilişkilerini biliyor. Bu ilişkilere saygı da duyuyor. Esed, ' Kürdistan'a gidersen onlara karşı olmadığımızı, onlarla dost olduğumuzu söyle. Suriye düşerse daha sonra sıranın İran'a, ardından Kürdistan'a geleceğini söyle' dedi" diye konuştu.
Barzani'nin Rojava'da PYD dışındaki bazı Kürt partilerine verdiği desteğe Esed'in olumsuz bakmadığını ifade eden Ose, "Gerçekten Esed, Mesut Barzani ve Neçirvan Barzani'nin tutumundan çok memnun" dedi.
Ose, "Esed, Kürdistan bölgesinin rolünü oynayıp Rojava Kürtlerini Şam'a yaklaştırmasını istiyor. Barzani ile iyi ilişkiler geliştirmek istiyor. Esed, Kürtlere bazı haklarını verme konusunda razı olmuş. Okullarda Kürtçe eğitim, kimliklerin verilmesi, Kürtçe kanal ve radyoların açılması ve diğer haklar..." diye devam etti.
Ose, Şam'ın Rojava Kürtlerine yardım ettiği iddialarına ise, "Hayır, öyle bir şey yok. Ama YPG'ye silahların Kürdistan(Kuzey Irak) bölgesinden geldiği herkes tarafından bilinen bir şey" dedi. Ose, "Esed için Peşmerge güçlerinin Rojava'ya gidip Kürt şehirlerini koruması yasak değil. Ama Kürtler arasında bir savaş çıkmamalı. Peşmerge de Rojava'ya girerse Kürtler arasında çatışma çıkabilir" diye konuştu.
analizmerkezi