“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 19 Ekim 2013, Cumartesi 22:51 tarihinde eklendi. 1171 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Şallı : Roman Enstitüsü Kuruldu Hayırlı Olsun

ROMAN ENSTİTÜSÜ Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı yaptığı açıklamada Hükümetin Demokratikleşme paketinde Roman açılımından sonra Roman Enstitüsü kurulması kararı çıktı
Şallı : Roman Enstitüsü Kuruldu Hayırlı Olsun  

           Beklediğim bir gelişme olarak, Trakya  Üniversitesi  bünyesinde Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü kuruldu. Hayırlı olsun.  Pakette Romanların durumlarında iyileştirme sağlayacak düzenlemeler olarak gösterilmesine karşın sosyal ve ekonomik anlamda bir gelişmenin ışığını göremedik. Sadece dil ve kültürden söz ediliyor. Diller ve kültürler mutlaka yaşatılması gerekir. Burada bir sıkıntı yok . Ancak, Türk Toplumunda Romanların sanki devlet ile bir sorunu varmış algısı yaratıldı. Etnik kimlik ön plana çıkarıldı. Bizi asıl rahatsız eden konulardan biri budur. Türkiye’ deki Romanlar Türk toplumunun bir parçasıdır “ şeklindeki açıklamalarımdan bazı kesimlerde rahatsızlık   yarattığını çok iyi biliyorum. Rahatsızlık duyanlar “kına yaksın eline” Etnik kimlik üzerinden gidildiğinde toplumda ayrışmaların yaratıldığını görmemek mümkün değil.

 

               Roman Enstitüsü Romanların işi, aşı olup,  sosyal dışlanmasını önleyecekse elbette büyük mutluluk duyarız. Hatta Dernek olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Hükümet aslında ülkemizde yaşayan Romanların sorunlarını çok iyi biliyor. Toprak rantı olan Kentsel Dönüşüm projeleri kapsamında sulukule, Tarlabaşı, Sarıgöl, gibi yerlerde “Kentsel Dönüşüm Projesi” adı altında  Romanlar yaşamış oldukları sosyal alanlardan dışlanmıştır. Yoksullukla mücadele ederken, deprem olmadan kentsel dönüşümün altında ezildik. Roman Estitüsü Romanların yoksulluğuna. eğitimsizliğine, işsizliğine, barınma gibi konulardaki çözüm yollarına çok uzaktır. Sosyal ve ekonomik gelişme sağlanmadığı müddetçe  Roman toplumu hiçbir zaman istediği noktaya gelemeyecektir. Ulusal televizyon kanallarında Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği başkanı olarak düşüncemi açıkça söylemiştim. Roman Enstitüsü konusunda ”Sıcak bakmıyoruz” diye. Sosyal medyada bir baktım ki, bizim dil ve kültür sorunumuzu dile getiren çok sayıda Roman dernek başkanlarını gördüm. Dillerini bugüne kadar öğrenememiş bundan sonra öğrenecekmiş. Roman dili olan Romanes’i konuşup karınları doyacaksa afiyet olsun. Türkiye’de bulunan çok sayıda Roman derneği şimdiden siyasi çalışmalara başladılar. Bazıları bizden oy istiyorlar ancak “bizden ekmek çıkmaz”. Açık ve net ifade ediyorum.Roman enstitüsü bizim karnımızı doyurmaz.Bize aş lazım iş lazım.Gençlerimiz işsiz ve dağ fare doğurdu.Dernek olarak Romanların eğitim konusunda yardımlara yetişemez olduk.Bizim elimizde de sihirli değnek olmayıp,  proje parası da yoktur. Doğu’ da  elektrik  bedava. Benim çok sayıda Roman vatandaşımın borcu nedeni ile elektriği kesik. Aylarca mum ışığında yaşamını sürdüren Romanları gören yok. Kaç tane Roman aile sabah çocuklarına istediği gibi kahvaltı yaptırabiliyor. Çaresizlik ve gelecek kaygısı yaşıyoruz. 

Yazdır Paylaş
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali