Güney Kore’de düzenlenen 22. Dünya Enerji Kongresi’ne katılan Bakan Yıldız “Dünyayı kim kirlettiyse onlar temizlesin. Biz kirletmedik. O yüzden temizleme için de ayrı bir fon ayırmayı düşünmüyoruz. Tabii ki dünyayla beraber hareket edeceğiz” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kore’nin Daegu kentinde düzenlenen 22. Dünya Enerji Kongresi’nde, uluslarası sermayeyle birleştirilecek hükümet politikalarının aslında çevreye olan borcunu ödemek üzere kurgulanması gerektiğini belirterek, “Kendimizden daha çok sevdiğimiz çocuklara ve geleceğimize daha iyi bir dünya bırakabilmek adına bunun mutlaka yapılması lazım” dedi. Yıldız, kongrenin ‘Enerji Politikası Üçleminin Üstesinden Gelinmesi’ oturumuna katıldı. Oturumdan sonra Kongre kapsamında kurulan Türkiye standını ziyaret eden Bakan Yıldız, gazetecilerle sohbet etti. Kongrede yaptığı konuşmada arz güvenliği, nimet ve külfetin eşit paylaşımı ile iklim değişikliği konularına vurgu yaptığını belirten Yıldız “Biz hep şunu söylüyoruz, dünyayı kim kirlettiyse onlar temizlesin. Biz kirletmedik, bundan sonra da kirletmeyeceğiz. O yüzden temizleme için de ayrı bir fon ayırmayı düşünmüyoruz. Tabii ki dünyayla beraber hareket edeceğiz ama şu ana kadar bütün bunları yapanların fona daha büyük katkıda bulunacakları aşikardır” dedi.
90 milyon varillik denge
Konferansta yaptığı konuşmada ise Yıldız, enerji üçlemi olarak adlandırılan sorunun enerji arz güvenliği, enerjinin eşit şekilde kullandırılması ve çevreye duyarlılık olduğunu belirtti. Yıldız “Üçlemi dengede tutmak hükümetlerin görevi. Enerji fiyatları vatandaşların alım gücünün dahilinde kalabilmeli. Enerji yatırımlarının da aslında vatandaşlar tarafından finanse edildiği akıldan çıkarılmamalı. Vatandaşın daima pahalı ama özel sektörün daima ucuz bulduğu paradoksu çözmemiz lazım” dedi. Enerjide nimet külfet dengesinin önemini vurgulayan Yıldız, şunları söyledi: “Vatandaşların alım gücünün dahilinde kalabilmek şu anda dünyadaki 90 milyon varillik günlük tüketimi dengede tutabilmeyi gerektiriyor. Bunların yapılabilmesi için de liberalleşen, serbestleşen, gerçek ekonomi üzerinde rol oynabilecek bir finansman yapısı ve bir enerji sermayesinin oluşması lazım.”
Koltuk değnekleriyle ülkenizi koşturamazsınız
YenileNEbilir enerji kaynaklarına ilişkin politikaları değerlendiren Bakan Yıldız, enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin dengenin de önemini vurguladı. Bu dengeyi koltuk değneklerine benzeten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Koltuk değnekleriyle sürdürülebilir bir şekilde yürüyemez, ülkenizi koşturamazsınız. Ülkesine göre 17-30 milyar Euro civarında sübvansiyon verip de ‘Bu politiklardan nasıl vazgeçerim’ diye düşünen ülkeler var. O zaman politikaların sürdürülebilir olmasını sağlamak hükümetler için aslında en önemli noktalardan biri.”
Enerji Hanım’ı anlattı
Kongre delegelerine ‘Enerji Hanım’ uygulamasını anlatan Bakan Yıldız, şöyle devam etti: “Somut olarak elle tutulabilir, kendileri için küçük ama bizim için büyük adımlar oluşturacak 2.5 milyar dolarlık bir tasarruf hedefi koyduk. Evde beyaz eşyayla, tarımsal sulamada pompajla, sanayide sanayi uygulamalarıyla beraber evlerde yalıtımla Türkiye gibi 8 milyar dolar enerji yatırımı yapan bir ülkede her yıl 8 milyar dolar tasarruf yapma imkanı çıktı. Yani yatırımlarımızı kendi içimizden finanse etme imkanı çıktı. Bu bizi çok heyecanlandırıyor.”
2017 Dünya Petrol Kongresi için dört ülke yarışıyor
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Güney Kore’de verdiği 2017 Dünya Petrol Kongresi adaylık resepsiyonuna katılan Bakan Taner Yıldız, İstanbul’un neden seçilmesi gerektiğine yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Gelecek hafta Kanada’da Dünya Petrol Kongresi ile ilgili bir seçim yapılacağını ifade eden Yıldız, ev sahipliği için Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 4 ülkenin yarışacağını belirtti. Bakan Yıldız “İnanıyor ve ümit ediyorum ki Dünya Enerji Kongresi’nin 2016’da İstanbul’da yapılacağı gibi, 2017’de de bütün üyeler teveccüh ederler ve İstanbul’da bu organizasyonu yaparız. Sizleri Güney Kore gibi güzel olan ülkemizde görmekten mutluluk duyacağız” dedi.
İstanbul 9 bin kişiyi ağırlayacak
6 trilyon dolarlık bir ticari hacmin, enerji sektörünün kalbinin Daegu’da attığını söyleyen Yıldız, bir sonraki kongrenin Türkiye’de yapılacak olmasının bu yılki kongreyi daha anlamlı hale getirdiğini söyledi. Yıldız, 2016’da aralarında cumhurbaşkanlarının da bulunacağı yaklaşık 9 bin kişiyi İstanbul’da ağırlayacaklarını belirtti. Yıldız, Türkiye’nin sergilediği istikrarla böylesine prestijli bir organizasyonu hak ettiğini kaydetti.