“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 14 Eylül 2013, Cumartesi 21:33 tarihinde eklendi. 640 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

PKK-Kuzey Irak-PYD-Suriye... Böyle 'denge' olmaz!

Kararsız ortam kararlı elemanı da bozar.
PKK-Kuzey Irak-PYD-Suriye... Böyle 'denge' olmaz!  

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik duruşun önemli bir boyutu da, Kuzey Suriye'ye denk düşen bölgedeki Kürt hareketleriydi ve Ankara bu durumdan hayli rahatsız oldu. Esasen bu bakış tamamen huzur bulmuş da değil.

Ancak, terör örgütü PKK'nın sınır dışına çekilmesi ve yeni barış süreci, Türkiye'nin Kuzey Irak üzerinden bir "kontrol" kurma girişimini getirdi. Doğrusu meselenin Suriye'den halledilmesiydi ama o nokta artık geçilmişti.

Ya Türkiye meseleyi çözmek için kendi başına bir harekât yapacaktı-ki bu global dengelerin sessiz kalacağı bir durum asla değildi-ya da bir yandan uluslar arası dengeleri Şam'a iteklerken, diğer yandan şu çizgiyi istikrarlı hale getirmeye çalıştı: PKK-Kuzey Irak-PYD-Suriye!

Bölge ve ülke dengeleri bu kefeleri eşitlemeye biraz mecbur bıraksa da Ankara, bunların her birinin kendi başına dengesiz ve tehlikeli olduğunu da görüyor. Hele, önümüzdeki sürecin seçimlerle dolu olduğu düşünüldüğünde.

Peki, şimdi ne olacak? Somut ve dengeyi kuran bir yanıt için gerekli zemin hala yok. Ancak Suriye meselesinin halli, yani Şam rejiminin değişmesi ve hızla dengeye kavuşması, bu dörtle parametreleri de "kullanılmasına gerek kalmayan" ama "ilişkilerin devam ettirileceği" noktaya taşıyabilir.

Bugün için ise hazırlanılması gereken aşama şu; Bu dörtlü ayak üzerinden diplomasi üretmek güvenilmez sonuçlar üretiyor. Esad sonrasına hızla geçiş için hazırlıklar yapılmalı. Şimdi!

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali