“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 30 Ağustos 2013, Cuma 14:29 tarihinde eklendi. 783 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

,Alevi raporu Erdoğan'ın masasında

Demokratikleşme paketi çerçevesinde gündeme gelecek, Alevi Açılımı ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı Başbakan Tayyip Erdoğan'a "devrim" gibi önerilerin yer aldığı bir rapor sundu.
,Alevi raporu Erdoğan'ın masasında

Diyanet raporunda, Aleviler için "eşit haklar" istendi. Alevilerin sorunları ve taleplerinin geniş şekilde ele alındığı raporda, son günlerde Alevi Açılımı çerçevesinde gündeme geleceği konuşulan düzenlemelerin de analizi yapıldı. Cemevlerinin ihtiyaçlarının karşılanması ve Alevi dedelerinin kamudan ödenek alması gibi meselelerin sorunun çözümü için yeterli olmadığını savunan Diyanet İşleri Başkanlığı, kapsamlı bir reform önerisi yaptı. Buna göre Alevilerin tüm sorunlarının çözümü ve inançlarını yaşamaları için gerekli tüm ihtiyaçlarının karşılanması için Diyanet İşleri Başkanlığı'na paralel bir yapı kurulması önerildi. Bu yapıya Diyanet'e ayrıldığı gibi özel bir bütçe ayrılması teklif edildi. Cemevlerine ibadethane tartışmalarına da son noktayı koymak isteyen Diyanet, "Kimse ibadethane tanımı yapma hakkına sahip değil" dedi. İşte Diyanet'in önerileri: 

YENİ YAPI: Din İşleri Yüksek Kurulu kurulsun. Bu yapı Bakanlık olarak kurgulansın ya da Başbakan Yardımcılığı'na bağlı olsun. Diyanet bu yapı altında olsun. Diyanet gibi Aleviler de benzer bir yapılanma ile bu Kurul'a bağlansın. Böylece Aleviler de kamuda ve karar alım süreçlerinde söz sahibi olsun, ihtiyaçların karşılanması ve sorunların çözülmesi en etkili merci tarafından sağlansın. Tüm cemevleri ve dedeler bu yapıya bağlı olsun. Dedeler, imam, müezzin ve müftü gibi kamu görevlisi olsun. 

EŞDEĞER KAYNAK: Alevilerin sorunları elektrik, su yada cem evleri ile dedelere kamu yardımının çok ötesinde. Bu yüzden sorunların tespiti ve çözümü yeni kurulacak yapı tarafından sağlansın. Din İşleri Yüksek Kurulu'na ayrılacak bütçe ile Aleviler için de Diyanet'e göre yükümlülük ve iş kapasitesi oranınca kaynak sağlansın. Yeni yapı tüm ihtiyaçlarını kendi bütçesinden karşılasın. 

CEMEVLERİNE STATÜ: "İbadethane" tanımını ne devlet ne de Diyanet yapabilir. Hangi inançtan olursa olsun, kişiler ibadetlerini nerede yapıyorsa oraya ibadethane denilebilir. Aleviler cemevlerini ibadethane olarak tanımlıyorsa, karşı çıkmanın gereği yok. 
  
DİĞER AZINLIKLAR DA SÖZ SAHİBİ OLSUN: Din İşleri Yüksek Kurulu sadece Aleviler veya Diyanet değil, toplumdaki tüm diğer azınlık inançların ihtiyaç ve sorunlarının çözümü için de çalışsın. İnanç ve ibadet özgürlüğü önündeki tüm sorunların kaldırılması noktasında aktif bir yapıda olsun. 

Erdoğan'a sundu 
  
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in raporu geçtiğimiz günlerde Başbakan Tayyip Erdoğan'a bizzat sunduğu öğrenilirken, Erdoğan'ın da tekliflere olumlu yaklaştığı ifade edildi. Görüşmede, Alevi toplumunun sorunlarına karşı çözüm için güçlü bir irade ortaya koyulduğu ifade edildi.


 

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali