“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 30 Ağustos 2013, Cuma 14:15 tarihinde eklendi. 813 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İşte Suriye Müdahalesini Geciktiren Sebepler!

ABD ve müttefiklerinin, kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle Suriye rejimine karşı düzenlemeyi planladığı "sınırlı" hava saldırısı, yasal kaygılar nedeniyle rötar yaptı.
İşte Suriye Müdahalesini Geciktiren Sebepler!

Batı kamuoyu delilleri ikna edici bulmayınca, Washington ve Londra’da parlamentoları ikna çabaları başladı. Yarın ve salı günü kritik. Silahlanma süreci ise devam ediyor.

Hürriyet Planet'te yer alan habere göre; NEW YORK Times (NYT) gazetesinin haberine göre Amerikalı yetkililer, kimyasal saldırıyı Beşar Esad rejiminin düzenlediğini kanıtlayan “tüten silah” niteliğinde net bir delile sahip olmadıklarını kabul ettiler. Suriyeli sivil ve askeri yetkililer arasında gerçekleşen ve ABD istihbaratının elektronik dinlemesine takıldığı bildirilen görüşmeyle ilgili ek bilgi de kamuoyuna sunulmayacak. İngiliz istihbaratı ise rejimin en az 14 kez kimyasal saldırı düzenlediğini bildirdi, fakat Telegraph’a göre dosyadaki başlıca deliller, YouTube videolarından ibaret.
 

İNGİLTERE’DE KRİTİK OYLAMA

NYT’nin başyazısında, “ABD, İngiltere, Fransa ve Türkiye yetkililerinin açıklamalarına rağmen son kimyasal saldırıyı rejimin düzenlediğini kanıtlayan deliller hâlâ yayınlanmış değil” ifadesini kullandı. Bunun üzerine ABD’nin bir numaralı müttefiki İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi, askeri harekâta kayıtsız desteğini geri çekti. Hükümet, BM Güvenlik Konseyi kararı olmadan da “insani müdahalenin” meşru olduğunu savundu. “Saldırının arkasında rejimin olduğuna inanıyorum ama yüzde 100 bir katiyet yok” diyen İngiltere Başbakanı David Cameron ise milletvekillerinden gelen “Irak’tan ders al” çağrıları üzerine mecliste kritik bir oylama yapma kararı aldı. Oylama, BM raporundan sonra. Reuters, “Cameron’ın imajı zedelendi” diye yazdı.
 

G20 ZİRVESİ BEKLENEBİLİR

Guardian’a konuşan kaynaklar ABD’nin saldırıyı bu hafta sonu gerçekleştirmeyi planladığını, ancak İngiltere’nin yokluğunda B planına geçerek operasyonu Obama’nın G20 zirvesi için Rusya’ya gideceği salı gününe sarkıtabileceğini belirtti. Bu arada Obama Yönetimi de, artan çağrılara uyarak Kongre ile istişare için zaman bulmuş olacak. Rus Kommersant gazetesine göre operasyonun günlerce, hatta haftalarca ertelenmesi ihtimali de var.
 

FRANSA BİLE ÇARK ETTİ

Aylardır “askeri çözümü” savunan Fransa’nın Cumhurbaşkanı François Hollande ise Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmed Cerba ile görüşmesinde dünyayı şaşırttı. Sıkıntılı görünen Hollande, “Politik çözüm için her şey yapılmalı” dedi. Fransız hükümeti, BM kararı olmadan saldırı düzenlemenin “geliştirilmesi zor bir iş” olduğunu açıkladı ve “Uluslararası toplum duruma uygun bir cevap bulmak zorunda” dedi.
 

BM denetçileri yarın Suriye’yi terk ediyor

KİMYASAL saldırının yaşandığı Doğu Guta’da BM denetçileri yaralıları muayene edip numune toplamayı dün de sürdürdü. Denetçilerin çalışmalarını tamamlayarak yarın Suriye’yi terk etmesi bekleniyor. ABD, Suriye yönetiminden gelen, BM misyonunun görev süresini uzatma teklifini “oyalama taktiği” diye niteleyip reddetti. Obama Yönetimi, “Çıkış yolu görmüyoruz” dediği BM Güvenlik Konseyi’nden vazgeçmiş durumda. İngiltere’nin BMGK’ye getirdiği askeri müdahale öngören taslak, Rusya ve Çin’in muhalefetiyle ön görüşmelerde reddedildi

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali