“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 28 Ağustos 2013, Çarşamba 21:04 tarihinde eklendi. 840 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ABD: Hedefimiz Suriye'deki BAAS Değil!

Suriye'ye yapılması planlanan askeri müdahale, dünyanın gündeminde. İsrail savaşta taraf olmayacaklarını ancak kendilerine yönelik saldırılara karşılık vereceklerini söyledi. Fransa ise operasyona destek vermeye hazır olduğunu açıkladı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Obama'nın görüşmelere devam ettiği ve son kararın henüz verilmediği belirtildi. Açıklamada askeri harekatın amacının rejim değişikliği olmadığı da kaydedildi.
ABD: Hedefimiz Suriye'deki BAAS Değil!  

Suriye'ye askeri müdahalenin ayrıntıları belli olmaya başlarken, ABD ve müttefiklerinden muhaliflerin tezlerini doğrulayan açıklamalar da gelmeye başladı. Ne BM'yi, ne ABD'yi, ne de NATO'yu topraklarında görmek istemediklerini devrimin ilk zamanlarından beri söyleyen muhaliflerin tezlerini doğrulayan ilk açıklama ABD'den geldi. ABD, Suriye'deki hedeflerinin, müdahaledeki amacın rejim değişikliği olmadığını belirtti. 

Yine İsrail de yaptığı açıklama da "Suriye'deki savaşta hiçbir tarafı tutmuyoruz" dedi.

 

HABER:

 

Beyaz Saray'dan akşam saatlerinde Suriye'ye olası askeri operasyonla ilgili bir açıklama geldi. 

ABD Başkanı Barack Obama'nın görüşmelerinin devam ettiği operasyonla ilgili son kararın henüz verilmediği bildirildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı açıklamada olası askeri harekatın amacının rejim değişikliği olmadığını belirtti.

Suriye'de kimyasal silah kullanıldığının inkar edilemez bir gerçek olduğunu ifade eden Carney, "Buna cevap verilmemesi kimyasal silahların daha fazla kullanılmasına davetiye çıkaracaktır ve uluslararası standartları yok edecektir" dedi.

HAVA VE DENİZDEN OPERASYON

Askeri operasyon seçeneğini masaya yatıran ABD ve müttefiklerinin nasıl bir plan hazırladıkları az da olsa belli oldu. Washington Post gazetesi ise yapılması muhtemel operasyona ilişkin bazı bilgiler verdi.

Operasyonunun iki günden fazla sürmeyecek şekilde planlandığı belirtilen habere göre, Suriye'deki hedefler, denizden fırlatılacak Cruise füzeleriyle vurulacak. ABD'nin Akdeniz'de Suriye'ye yakın noktada 4 savaş gemisi bulunuyor.

ABD'nin Basra Körfezi'nde bulunan 5. Filo'su.



Askeri harekatta uzun menzilli bombardıman uçaklarının da kullanılması gündemde. Hava saldırılarında Şam rejiminin deniz, hava ve kara savunma sistemleri hedef alınacak.

Başkent Şam, Humus, Halep, Hama ve Lazkiye gibi kentlerde veya yakınlarında bulunan askeri tesisler de vurulacak. 
 

'OBAMA'NIN EMRİ YETERLİ'
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, bugün yaptığı açıklamada, 'askeri müdahale için hazır olduklarını ve tek gerekenin Başkan Barack Obama'nın emir vermesi olduğunu' söylemişti.

Hagel, operasyonun 'Suriye'de bir daha kimyasal silah kullanılmasını engellemeyi amaçladığını' belirtti.

Obama hükümetinden üst düzey bir yetkili ise Obama'nın askeri harekat konusunda henüz karar vermediği belirtti.

Öte yandan, Suriyeli muhaliflerin, hava operasyonunda vurulması için öncelikli olarak belirledikleri hedeflerin listesini ABD ve müttefiklerine sunduğu belirtildi. 
 


FRANSA: MÜDAHALEYE HAZIRIZ

Konuyla ilgili Fransa'dan da bir açıklama geldi. Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkesinin masum Suriyelilere karşı kullanılan kimyasal silahlar için karşılık vermeye hazır olduğunu söyledi. Hollande ayrıca Fransa'nın Suriye'ye yapılacak müdahaleye destek vereceğini de söyledi.
 

RUSYA VATANDAŞLARINI TAHLİYE ETTİ
Rusya'nın ise Suriye'den 89 Rus ve eski sovyet ülkeleri vatandaşını tahliye etttiği bildirildi. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı Sözcüsü İrina Rossius, Rus basınına yaptığı açıklamada, Suriye'nin Lazkiye şehrine 20 ton insani yardım malzemesi götüren uçağın, dönüşte ülkeyi terk etmek isteyen 89 kişiyi de alarak Rusya'ya doğru havalandığını söyledi. Rossius, uçakta 75'i Rus vatandaşı çoğu kadın ve çocuk 89 kişinin olduğunu belirtti. Rusya, Haziran'da Suriye'den 128 Rus ve eski sovyet ülkeleri vatandaşını tahliye etmişti. 

 

İNGİLTERE: ORTADOĞU SAVAŞI ÇIKMAMALI 
İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye'nin muhtemel bir kimyasal saldırısı konusunda ne yapılacağına dair kesin bir karar verilmediğini belirtti. Cameron, Suriye'ye yapılacak operasyonun sınırlı olması gerektiğini kaydederken savaşın tüm Ortadoğu'ya yayılmaması gerektiğini de vurguladı.

 

İNGİLTERE’DEN DESTEK GELECEK
İngiliz Independent gazetesi ise, Şam rejiminin vurulması için bastıran İngiltere'nin, harekata Tomahawk ve Tornado füzeleriyle donatılmış denizaltılarıyla destek vereceğini yazdı.

Gazeteye göre, askeri müdahaleden yana olan Fransa da Charles de Gaulle uçak gemisi ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) savaş uçaklarıyla harekata katılacak.

Suriye'ye müdahale ihtimali değerlendirilirken, Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki İngiliz üssünde hareketlilik dikkat çekiyor. Üsse inen askeri uçak sayısında artış olduğu bildirildi.

İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin savaş ve kargo uçakları Ada'nın güneyindeki "Ağro-tur" üssüne gitmeye başladı. İngiltere'nin Suriye sınırına 160 kilometre mesafede bulunan hava üssüne bir nakliye uçağının indiği görüldü. Üssün, uluslararası müdahale halinde merkez olarak kullanılacağı belirtildi.

 

 

İNCİRLİK DE KULLANILABİLİR
ABD’nin başını çektiği bir hava ve deniz operasyonu başlatılması halinde, Adana’daki İncirlik üssünün de kullanılabileceği belirtildi.

Suriye’nin başkentine 400 km mesafede bulunan üssün, hava operasyonlarının yanı sıra, askeri müdahale için de uygun olduğu biliniyor. Türkiye, Gaziantep ve Adana’da ayrıca NATO’nun bataryalarını bulunduruyor.

Akdeniz’de bekleyen Amerikan savaş gemilerinin, operasyona Tomahawk ve Cruise füzeleriyle destek vermesi bekleniyor. Mezilleri 1100 km olan füzelerin, operasyon halinde öncelikli olarak Suriye’nin hava savunma sistemlerini hedef alması bekleniyor.

 

5. FİLO HAZIR
ABD’nin aynı zamanda Ürdün’de 300 ABD askerinin bulunduğu bir üssü bulunuyor. Suriye’ye en yakın mesafede bulunan bu üste 24 tane F-16 savaş uçağı bulunduğu iddia ediliyor.

ABD’nin Basra Körfezi’nde bulunan ve bir kasabayı dolduracak personele sahip uçak gemileri bulunan 5. Filo’su, olası operasyona yer alabilir.

İngiltere’nin ise Adriyatik denizinde 4 savaş gemisi bulunuyor ancak operasyonda rol alıp almayacakları belli değil. İtalya’nın Napoli kentindeki NATO üssünün ise uzak kalmasından dolayı kullanılması planlanmıyor.

Yazdır Paylaş
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali