“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 08 Ağustos 2013, Perşembe 07:22 tarihinde eklendi. 802 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İlker Başbuğ'u Yaktılar!

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un Ergenekon davasında müebbet hapse çarptırılması tartışmalara neden oldu. 'İnternet Andıcı' ve 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'yla ilgili suçlanan Başbuğ'u beraber yargılandığı astlarının ifadeleri yaktı.
İlker Başbuğ'u Yaktılar!  

Ergenekon davasında emekli Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, müebbet hapis cezasına çarptırılırken, davada yargılanan 36 astından çoğu yattıkları süre gözönüne alınarak tahliye edildi. Başbuğ gibi İnternet Andıcı ve İrticayla Mücadele Eylem Planı davalarında yarismi öne çıkan generallerden Hasan Iğsız, Nusret Taşdeler ile bu davaların önemli isimleri Dursun Çiçek ile Mehmet Eröz ağır cezalar aldı. Iğsız, Taşdeler ve Eröz'ün, Başbuğ'u işaret etmelerine rağmen cezalarının ağır olması bu davalarda yönetici pozisyonunda olmalarından kaynaklandı. Başbuğ'u işaret eden Hıfzı Çubuklu başta olmak üzere diğer 7 sanık ise tahliye edildi. Emekli Tuğamiral Alaatttin Sevim de bir süre yattıktan sonra serbest kalacak.

 

ÇİÇEK'İ KORUMAK İSTEDİ

Ergenekon ile birleştirilen İnternet Andıcı iddianamesine astlarının ısrarı üzerine dahil edilen Başbuğ, yine Ergenekon'a dahil edilen İrticayla Mücadele Eylem Planı davasına da emekli Albay Dursun Çiçek'i koruması nedeniyle girdi. Başbuğ, Ergenekon ile birleştirilen İnternet Andıcı ve İrticayla Mücadele Eylem Planı davalarından yönetici sıfatıyla müebbet hapis cezası alırken, kendisini işaret eden astları ise aldıkları az cezalar nedeniyle tahliye oldu.

 

DARBEDEN SUÇLANDI

Ergenekon Davası'nda müebbet hapis cezası alan İlker Başbuğ'un müebbet hapis cezası almasında darbe suçu işlediği ve örgüt yöneticisi olduğuna karar de verilmesi etkili oldu. Başbuğ'un İnternet Andıcı Davası'na dahil olması da silah arkadaşlarının ısrarı sonucu gerçekleşti. Albay Dursun Çiçek'in imzaladığı 'AK Parti'yi ve Gülen hareketini bitirme planı'nı uygulamak için kurulan internet siteleriyle ilgili davaların sanıklarının tamamı Başbuğ'u işaret etti. Özellikle Çiçek ve Hasan Iğsız dava açıldıktan sonra mahkemede ısrarla Başbuğ'un da internet sitelerinden haberdar olduğunu belirtti. Sanıklar, onun bilgisi ve emri olmadan bu sitelerin işletilmesinin mümkün olmadığını ileri sürerek Başbuğ'u işaret etti. Sanıkların ısrarla Başbuğ'un da sorumlu olduğunu iddia etmeleri üzerine davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Başbuğ hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

ROLLERİ BÜYÜK OLDU

Balyoz ile birlikte cumhuriyet tarihinde darbe ve hükümete müdahale girişimi iddialarının sivil yargıda ele alındığı ilk dava olan Ergenekon'da mahalli mahkeme 6 yıl 2 ay sonra kararını açıkladı. Ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombası bulunmasıyla başlayan Ergenekon Terör Örgütü davasında rekor cezalar verildi. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un darbeye teşebbüsten müebbet hapis almasında ise astlarının rolü büyük oldu. Başbuğ'un İnternet Andıcı Davası'na müdahil olması eski silah arkadaşlarının itirazları sonucu gerçekleşti. Sanıklar, tüm duruşmalar boyunca Başbuğ'un internet sitelerinin hazırlanmasında bilgisi olduğu itirazını etmişlerdi.

 

ÇUBUKLU İTİRAF ETTİ

Genelkurmay Başkanlığı'nın kamuoyunu yönlendirme ve kara propaganda amacıyla internet siteleri işlettiği kamuoyuna yansımıştı. Yapılan ihbarlar ve haberlerin yayınlanmasından sonra 2009 yılı Nisan ayı içinde bir internet andıcının hazırlandığı iddia edilmiş ve söz konusu andıcın fotokopisi savcılığa gönderilmişti. Bu ihbarın basında yer alması üzerine Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu düzenlediği basın toplantısında 'Türk Silahlı Kuvvetleri'nin plan ve direktifleri çerçevesinde irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere kurulmuş, işletilmiş internet siteleri bulunmaktadır' şeklinde açıklama yapmıştı.

 

'SAYIN KOMUTANA ARZ ETTİK' ISRARI

Dava boyunca belgede imzası bulunan ve parafı olan sanıklar ısrarla bu andıcın Başbuğ'un emri ile hazırlandığını ve kendisine sunulduğunu iddia ettiler. 'SAYIN K'NA ARZ' yazan belgeye dayanarak emekli Orgeneral Hasan Iğsız ısrarla bu belgenin Başbuğ'un emriyle hazırlandığını ileri sürdü. Sanıklar savunmalarında komutanın haberi olmadan bu tür icraatın Genelkurmay'da yapılmasının ve internet sitesi kurulup işletilmesinin mümkün olmadığını zamanın Genelkurmay Başkanı'nın bilgi ve talimatları doğrultusunda bu işlerin yürütüldüğünü öne sürdüler.

 

Paşa'ya iyi hal indirimi

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldığı ancak cezasında indirim yapıldığı anlaşıldı. Mahkeme, Başbuğ'a 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçunun sabit olduğunu belirterek 'ağırlaştırılmış müebbet hapis' cezası verdi. Ancak yargılama sürecindeki tutum ve davranışları nedeniyle Başbuğ'un cezasını müebbet hapse indirdi.

 

Tahliye ve ağır cezalar

İlker Başbuğ gibi aynı davada eski Genelkurmay 2. Başkanı Hasan Iğsız, eski EDOK Komutanı Nusret Taşdeler, Korgeneral Mehmet Eröz müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada planlayıcı ve yönetici konumunda olan albaylardan Dursun Çiçek ve Fuat Selvi ise ağırlaştırılmış müebbet hapis aldı. Ergenekon davasından çıkan tahliye kararlarından 8'ini İnternet Andıcı sanıkları oluşturdu. Aynı davada 10 yıl ceza alan Emekli Tuğamiral Alaattin Sevim ise bir süre daha yattıktan sonra serbest kalacak.

 

Mahkûm olduğu davaya bakabilir

Ergenekon davasında 9 yıl 6 ay ceza alan, yattığı süre dikkate alınarak tahliye olan Genelkurmay Hukuk İşleri Genel Müdürü Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, bu görevini sürdürürse kendi yargılandığı davanın da raporunu hazırlayacak.

Çubuklu, serbest kaldıktan sonra askeri yargıda bulunan tüm davalar ile sivil mahkemelerde yargılanan askeri personel hakkında Genelkurmay Karargâhı'nı bilgilendirme, görüş hazırlama, rapor sunma vazifesini sürdürecek. Çubuklu'nun göreve başlamasının ardından kendi yargılandığı Ergenekon davasının yanısıra, Yargıtay aşamasındaki Balyoz davası, Askeri Casusluk davası, emekli Tuğgeneral Zeki Es'in ceza aldığı ancak temyiz aşamasına taşınan mayın davası, Tuğgeneral Musa Çitil'in yargılandığı faili meçhul davası, Uludere davası başta olmak üzere çok sayıda davaya ilişkin rapor hazırlaması bekleniyor. Çubuklu'nun emekli komutanları ilgilendiren davaların durumu hakkında karargâha bilgi vermesi bekleniyor. Çubuklu'nun buna rağmen Genelkurmay Karargâhı'ndan alınıp başka bir göreve de getirilebilme olasılığı bulunuyor.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER : başbuğ ergenekon
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali