“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 04 Ağustos 2013, Pazar 21:07 tarihinde eklendi. 1098 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Romanlar birinci sınıf vatandaş mı ?

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı yaptığı Romanlar birinci sınıf vatandaş mı yazılı açıklaması şöyle :
 Romanlar birinci sınıf vatandaş mı ?  

 

Tarihin her döneminde Romanlar  devletin yanında yer almış ,vatansever olmalarına rağmen, Türkiye’ye muhacir olarak gelenlere devlet tarafından ücretsiz topraklar verilmiştir. Çingenelere bir türlü toprak sahibi olma hakkı tanınmamıştır. Romanların çoğunun tapusu olmayıp, çarpık yapılaşmanın içinde  yer almıştır.Yeni çıkarılan afet yasasıyla  kentsel dönüşümün altında ezilen bireyler yaratmıştır.Siyasi iktidarın görmediği veya görmek istemediği en büyük hata, sosyal ve ekonomik gelişme sağlanmadığı için büyük bir mağduriyet çaresizlik ve mutlu olmayan bir Roman toplumu yaratılmaktadır. Toplumda Romanların sorunlarına çözüm yolu üretmekten çok yeni sosyal yaralar ve sosyal patlamanın içine sürüklenmektedirler. Devletin yöneticileri bazen “Romanlar ülkemizin birinci sınıf vatandaşıdır” diye demeç veriyorlar. Acaba sözlerinin samimiyeti ne kadar geçerlidir. Edirne Belediye başkanımız Hamdi Sedefçi basında çıkan yazımdan sonra alelacele basın toplantısı düzenleyip, Menzilahir Mahallesindeki kentsel dönüşümden söz etmiştir. Romanlara ücretsiz konut müjdesi vermesi, yerinde iyileştirme yapacağını açıklaması olumlu gelişmedir. Ancak siyaset bu kimin ne olacağı belli olmaz. Siyaset bugün vardır yarın biter. Hatta “dün dündür bugün bugündür” anlayışının içinde kendimizi bulmayacağımız ne malum. Bizler her zaman bu mahallede yaşamak zorundayız. Rant ekonomisinin içinde bulunduğu kentsel dönüşümdeki yaşanan sıkıntıları bildiğimizden sonradan perişanlık ve çaresizlik yaşamamak için önceden tepkimizi koymak zorundayız. Atı alan Üsküdar’ı geçtikten sonra olmuyor. Bizler vatanına Türk bayrağımıza sahip çıkan Roman toplumu olarak  madem Türkiye’de yaşayan Romanlar birinci sınıf vatandaş ise yerinde iyileştirilme yapılmasını, Romanların ihtiyaçlarına yönelik  2+1 konutların yapılmasını estetik olmasını en azından  üç metre balkonu olmasını istemek hakkımız değil mi  

Edirne Belediye Başkanı kim olursa olsun. Bizleri mağdur etmeyen, yoksul ve gariban Romanların gözyaşlarını akıtmayan, bedduamızı almayan kim yerinde iyileştirme yaparsa derneğimiz üyesi olan Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim görevlisi olan bir bayan tarafından kendisinin büstü yapılıp Menzilahir Mahallesinin tam ortasına  büstünü dikeceğiz.

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali