“Kiraz Festivali
'Türkiye'de 485'in üzerinde diri fay parçası var'
McDonalds’a Konya’dan Sürpriz
Ateistlerin Cenaze Namazı Nasıl Kılınır?
Bu haber 23 Mayıs 2013, Perşembe 20:24 tarihinde eklendi. 788 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İsrail İranı İstiyor

İran’ın Cenevre’de yapılacak Suriye toplantısına katılmasını hangi ülkeler istiyor, desek, uzun sürer.. En iyisi istemeyen “ülke”yi yazalım...
İsrail İranı İstiyor  

İran’ın Cenevre’de yapılacak Suriye toplantısına katılmasını hangi ülkeler istiyor, desek, uzun sürer.. En iyisi istemeyen “ülke”yi yazalım...

Şam iktidarının çökmesi noktasında, Rusya’nın kaygıları dahi İran’ın korkularından fazla değil. Çünkü Tahran, Suriye düştüğünde sıranın kendine geleceğine inanıyor. Bu da “tüm korkuların toplamı” demek!

Suriye konusunda şimdi beklenen, Cenevre-II görüşmeleri. Rus-ABD yapımı bu zirve için Başbakan Erdoğan da son Washington gezisi sırasında ikna oldu! Şimdi yeni bir teklif daha var; İran’ın da bu toplantıya iştirak etmesi!

Bu çağrıyı dillendiren Rusya. “İran gibi bir aktörün sürecin dışında kalması yanlış” diyerek bu çağrıyı yaptı ve.. ABD’nin bu davete icap ettiği anlaşılıyor.

Bu gerçekten de ilginç bir durum. Tahran’ın Suriye yönetimine verdiği sınırsız lojistik ve politik destek gayet iyi biliniyor. Bir diğer bilinen de İran nükleer konular yüzünden ambargo da dahil Batı ile yaşadığı çekişme de ortada.

Şu anda İran’ın bu toplantıya katılmasına itiraz eden tek ülke Fransa. Paris, “bölgesel istikrara tehdit olan bir ülkeyi istemiyoruz” diyor. Peki ama doğu-batı fark etmeden, İran’a yapılan bu davet neden, nasıl?

Belki soruyu Cenevre ile sınırlamadan sormak gerekiyor! Suriye konusunda Şam’a destek veren ülkeleri bir saysak? İran, Irak, Rusya, İsrail (İsrailli bir istihbarat yetkilisi The Times’a, “Tanıdığımız şeytan tanımadığımız şeytanlardan iyidir" demiş bulunuyor.) ve kimi örgütler! Katar gibi Suriye muhalefetini destekleyen ülkelerin de ağırdan almaya başladığı söyleniyor.

Nihayet ABD’nin de İran’ın katılımına soğuk bakmayacağı “hissedildikten” sonra akla gelen soruyu zikretmek gerekiyor; Türkiye buna ne diyor?

Suriye krizi de dahil olmak üzere Arap Baharı sürecini geniş olarak Sünni-Şii ayrılığı, özel olarak Türkiye-İran rekabeti üzerinden okuyanlar açısından durum ne?

Anlaşılıyor ki Ankara gelişmeleri görmek, tabloyu netleştirmek istiyor. Ancak İran’ın Cenevre’ye gelmesine kategorik olarak karşı değil! Ama nereye varacağını kestirmek istiyor!

Yazdır Paylaş
ETİKETLER :
Diğer Haberler
EN ÇOK OKUNANLAR
Sitemizi Nerede Duydunuz?
Google
Facebook
Arkadaşım
Diğer
Trakya22 Haber Portali